Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 28 mai curent, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a susţinut o prelegere publică cu genericul “Spre consolidarea unei societăţi bazate pe cunoaştere”, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). La lecţia publică au participat membri titulari şi membri corespondenţi ai AŞM, doctoranzi şi studenţi.
În cadrul prelegerii, Vlad Filat a vorbit despre consolidarea societăţii bazată pe cunoaştere, despre economie şi educaţie.
Liderul PLDM, Vlad Filat a recunoscut că fiecare ocazie de a contacta cu elita ştiinţifică îi produce o deosebită plăcere, deoarece îl ajută să reflecte mai profund asupra unor probleme de ordin major.
“Asumarea unei responsabilităţi politice presupune tocmai demonstrarea capacităţii de a vedea lucrurile într-un amplu context şi într-o perspectivă de dezvoltare, cu estimarea chibzuită a beneficiilor şi dezavantajelor pe care le pot genera acţiunile politice aparte sau procesul politic în ansamblu. Tocmai de aceea consider oportună această lecţie la Academie, în acest templu al cunoaşterii şi un recunoscut simbol al spiritualităţii”, a spus Vlad Filat.
Liderul PLDM a menţionat că cea mai stringentă problemă în Republica Moldova este consolidarea societăţii, problemă foarte des vehiculată de mediul politic moldovenesc.
“Consolidarea societăţii a devenit un slogan, vehiculat foarte des în sfera politică, dar şi în spaţiul public. Dar întrebarea este cum trebuie de asigurat această consolidare? Sunt sigur că am putea accepta cu toţii ideea consolidării societăţii bazate pe cunoaştere, o sintagmă pe care o considerăm actuală, familiară, dar insuficient explorată şi exploatată”, a precizat Vlad Filat.
În opinia sa, e de datoria liderilor politici şi a elitei ştiinţifice să atenueze divizarea din societate şi să instaureze supremaţia dialogului ca mijloc de rezolvare a contradicţiilor inerente.
“Principiul dialogului pentru care pledăm poate să se realizeze doar într-o societate elevată, pregătită pentru acest dialog. Adică, o societate educată. De aceea, voi accentua, drept o prioritate, sprijinirea sectorului educaţional. O altă prioritate este inovaţia, dezvoltarea antreprenoriatului inovaţional şi a ştiinţei”, a spus Vlad Filat.
Liderul PLDM a mai spus că sunt îmbucurătoare rezultatele obţinute de AŞM, care, în premieră pentru statele post-sovietice a dobândit dreptul la includere plenară în spaţiul european de cercetare şi acces pentru cei care reuşesc să se impună în competiţiile ştiinţifice.
“Este şi aici un potenţial foarte mare pentru promovarea şi îmbunătăţirea imaginii republicii noastre în exterior şi noi contăm pe amplificarea şi sporirea acestui potenţial. Realizările membrilor titulari ai Academiei ne-au făcut cunoscută ţara şi au fortificat faima ei pe meridianele globului”, a mai spus Vlad Filat.
Vlad Filat a menţionat că toate evenimentele politice din Republica Moldova din ultima perioadă nu pot fi rezolvate şi fără implicarea mediului ştiinţific.
“Complexitatea problemelor cu care se confruntă politicul în prezent face imposibilă adoptarea deciziilor fără implicarea unui fundament ştiinţific. Integrarea ştiinţei în procesul politic decizional, în primul rând, în domenii precum dezvoltarea durabilă, sănătatea publică, securitatea naţională şi cea alimentară este un imperativ categoric, ştiinţa fiind nu doar o sursă de informaţie, dar şi un catalizator pentru dezvoltarea economică şi bunăstare socială”, a precizat Vlad Filat.
La sfârşitul prelegerii, liderul PLDM, şi-a exprimat ferma convingere că “faptul constituirii în ţara noastră a unei societăţi bazate pe cunoaştere, predispuse spre generarea şi utilizarea inovaţiilor, este o premisă sigură atât pentru dezvoltarea şi promovarea unui capital uman modern şi competitiv, cât şi pentru preluarea şi implementarea inovaţiilor în sectorul real al economiei”.
“Există, în viziunea mea, toate premisele pentru a asigura, în pofida tuturor impedimentelor, condiţii adecvate de desfăşurare a proceselor pozitive în viaţa societăţii noastre. Şi, în primul rând, este vorba de afirmarea şi fortificarea instituţiilor democratice în viaţa noastră”, a menţionat Vlad Filat.
Sursa: www.pldm.md