Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Deputaţii PLDM au elaborat un Cod de etică şi conduită a deputatului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 7 iunie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova au elaborat un Cod de etică şi conduită a deputatului în Parlament. Proiectul conţine reglementări în vederea stabilirii normelor de conduită a deputaţilor pe durata mandatului în afara şedinţelor plenare şi comisiilor permanente ale Parlamentului, precum şi în cadrul dialogului cu partenerii internaţionali, în raportul cu cetăţenii şi mass-media.

Proiectul propune instituirea unei funcţii noi în cadrul Parlamentului — Comisarul pentru etică, care se va încadra în statele de personal ale Secretariatului, însă va beneficia de independenţă în activitatea sa şi va fi protejat de imunitate contra acţionării în instanţa de judecată în materie civilă, în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu. Apriori, este necesar de menţionat că proiectul de lege a fost elaborat astfel, încât să nu aducă nici o atingere sau limitare a drepturilor şi imunităţii deputaţilor.

Procedura de investigare, examinare şi sancţionare a deputaţilor pentru nerespectarea prezentului cod prevede următorii paşi:

  1. Sesizarea/autosesizarea comisarului pentru etică;
  2. Investigarea cazurilor de încălcare a eticii de deputat;
  3. Temeiurile de clasare a cazurilor de încălcare a eticii de deputat;
  4. Forma şi conţinutul raportului de investigare.

Raportul comisarului pentru etică va fi examinat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi. În acelaşi timp, comisia va fi organul în care deputatul vizat în investigaţie va putea contesta raportul şi sancţiunile propuse de comisar. Comisia va propune Plenului Parlamentului ultima sancţiune.

Pentru nerespectarea de către deputaţi a art. 4, cap. II şi III ale proiectului se prevăd următoarele sancţiuni:

De asemenea, proiectul vine să interzică expres acceptarea cadourilor şi beneficiilor care ar putea aduce atingere sau ştirbi din obiectivitate în exercitarea atribuţiilor parlamentare, stabilind în acest sens un plafon de 150 unităţi convenţionale (pentru cadouri şi alte suvenire) pe parcursul a 12 luni.

La elaborarea prezentului proiect au fost studiate codurile de conduită a deputaţilor din 14 state din Uniunea Europeana, Comunitatea Statelor Independente, America de Nord şi Australia.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a participat la lansarea cărţii “Călăul e nevinovat” Vizită de succes la Bruxelles pentru TLDM