Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, efectuează o vizită de trei zile în Marea Britanie, la invitaţia partenerilor politici din Partidul Conservator. Ieri, 29 septembrie 2013, liderul liberal-democrat, însoţit de vicepreşedinţii PLDM, Liliana Palihovici şi Vadim Pistrinciuc, a participat la sesiunea de deschidere a Conferinţei anuale a conservatorilor britanici, organizată la Complexul Central din Manchester.
Prezenţa delegaţiei PLDM la acest eveniment constituie o oportunitate de promovare a intereselor Republicii Moldova, mai ales din perspectiva apropiatului Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius. Azi şi mâine, membrii delegaţiei PLDM vor avea şansa să valorifice din plin această oportunitate în cadrul unor întrevederi cu importanţi lideri politici conservatori şi factori de decizie din guvernul britanic. Preşedintele PLDM, Vlad Filat, va aborda câteva probleme vitale: susţinerea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi sporirea cotelor de export pe piaţa europeană a mărfurilor şi produselor moldoveneşti.
Conservatorii conduşi de actualul premier, David Cameron, i-au succedat pe laburişti la putere în 2010, când au format împreună cu liberal-democraţii britanici un guvern de coaliţie.
Vicepreşedinta Partidului Liberal Democrat din Moldova, Liliana Palihovici, a avut, luni, o întrevedere cu Vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Conservator din Marea Britanie, Claire-Louise Leyland, şefa fracţiunii conservatoare în Consiliul Camden, municipiul Londra. Întâlnirea a avut loc în cadrul vizitei pe care Preşedintele PLDM, Vlad Filat, însoţit de vicepreşedinţii PLDM, Liliana Palihovici şi Vadim Pistrinciuc, o efectuează în Marea Britanie, la invitaţia partenerilor politici din Partidul Conservator.
Discuţia dintre Preşedinta Organizaţiei de Femei a PLDM, Liliana Palihovici, şi Vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Conservator din Marea Britanie, Claire- Louise Leyland, s-a axat pe dezvoltarea programelor de cooperare între organizaţiile de femei ale celor două formaţiuni politice.
“Organizaţia de Femei a Partidului Conservator din Marea Britanie are o vastă experienţa politică de promovare a intereselor femeilor pe agenda publică, iar cooperarea cu asemenea parteneri valoroşi este importantă pentru noi”, a afirmat Liliana Palihovici.
În cadrul acestei întrevederi a fost agreat un program de instruiri comune pentru pregătirea femeilor din Moldova pentru o participare activă în viaţa publică şi procesul de luare a deciziilor. Prima instruire comună moldo-britanică se va desfăşura la Chişinău la începutul lunii noiembrie 2013. Atelierele de instruire vor fi moderate de formatori care sunt femei active în viaţa politică a Marii Britanii, deputaţi, aleşi locali, iar aceste instruiri vor include şi sesiuni de împărtăşire a experienţei de a fi ales local.
Astăzi, liderul PLDM, Vlad Filat, şi-a continuat vizita în Marea Britanie, cu ocazia participării la Conferinţa Partidului Coservator. Din delegaţie mai fac parte vicepreşedintii PLDM: Liliana Palihovici şi Vadim Pistrinciuc.
În prima parte a zilei, delegaţia condusă de Vlad Filat a avut, la Manchester, o întrevedere cu ministrul britanic al Apărării, Philip Dunne. În discuţii, părţile au abordat probleme ce ţin de securitatea şi stabilitatea pe plan regional, subliniind necesitatea perfecţionării continue a mecanismelor şi instrumentelor de menţinere a climatului de pace în Europa şi oriunde în lume.
Un subiect aparte l-a constituit aşa-numitele “conflicte îngheţate” din spatiul post-socialist şi, în mod special, conflictul transnistrean. Membrii delegaţiei au menţionat faptul că, odată cu accederea liberal-democraţilor la guvernare, s-a reuşit să se confere un caracter mai pragmatic relaţiei dintre Chişinau şi Tiraspol şi mai multă comunicare între cele două maluri ale Nistrului. Drept urmare, a fost deblocată circulaţia trenurilor pe segmentul transnistrean şi s-a renunţat la unele restricţii de circulaţie, în beneficiul cetăţenilor.
Liberal-democratii, care reprezintă partidul cu cea mai mare pondere în coaliţia proeuropeană de guvernare, tratează cu maximă atenţie problema transnistreană şi întreprind toate măsurile pentru ca evoluţiile din această regiune să ăo dezvoltare paşnică şi durabilă.
La rândul său, ministrul britanic al apărării a spus că urmăreşte îndeaproape situaţia din zonă şi cunoaşte întreaga gamă de probleme pe care le generează acest conflict moştenit din perioada sovietică. Philip Dunne a reiterat disponibilitatea de a-i acorda echipei PLDM tot suportul şi expertiza în vederea consolidării securităţii naţionale şi promovării parcursului european al Republicii Moldova.
Sursa: www.pldm.md