Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la Conferinţa de lansare a Proiectului transfrontalier “Reabilitarea Curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice (HistoryTour)”, susţinut financiar de Uniunea Europeană prin programul de cooperare România — Ucraina — Republica Moldova.
Au fost prezenţi la eveniment reprezentanţii autorităţilor publice locale din Moldova, Ucraina şi România, ai Proiectului National de contact al Uniunii Europene în Moldova, ai Ministerului Culturii si Agenţiei Naţionale de Arheologie. Scopul proiectului constă în aprofundarea şi schimbarea calitativă a cooperării autorităţilor locale şi antreprenorilor pe traseul turistic Lăpuşna — Hânceşti — Vaslui — Cotnari — Belgorod-Dnestrovsk, amenajarea turistică a siturilor istorice, conservarea patrimoniului, creşterea numărului de vizitatori în destinaţiile istorice.
Implementarea proiectului cu o valoare totală de 694,3 mii euro este preconizată pentru perioada septembrie 2013 — iunie 2015.
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a subliniat că acest proiect va creşte atractivitatea turistică a ţării noastre.
“Eu îmi doresc să vină în Moldova cât mai multă lume, să vadă ce ţară frumoasă avem, câte locuri încărcate de istorie şi civilizaţie aşteaptă să fie descoperite de către vizitatori. Dar pentru creşte fluxul de vizitatori, este nevoie să le oferim condiţii de infrastructură. În acest sens, vreau să exprim gratitudine partenerilor noştri europeni, pentru susţinerea acordată în atragerea fondurilor pentru dezvoltarea unei infrastructuri moderne. Mulţumiri tuturor celor implicaţi în realizarea acestui proiect, partenerilor din România şi Ucraina. Această implicare înseamnă, de fapt, atitudine, suport şi solidaritate. De rând cu conacul Manuc Bey, Curtea medievală Lăpuşna va fi un vestigiu palpabil al istoriei noastre, care ne va ajuta să înţelegem că trecutul nu este o materie amorfă, osificată în manuale de istorie, ci un organism viu ce trebuie să facă parte din lumea noastră. Cine nu îşi preţuieşte trecutul, nu are viitor”, a spus Vlad Filat.
Primarul comunei Lăpuşna, Gheorghe Chirilă, a ţinut să menţioneze că satul Lăpuşna are o istorie foarte bogată şi pe parcursul timpului s-au făcut mai multe încercări de a valorifica aceasta istorie.
“Iată că acest proiect are menirea de a evidenţia localitatea noastră şi de a o include în traseul turistic al oraşelor medievale”, a spus Chirilă.
Prezent la lansarea Proiectului transfrontalier “Reabilitarea Curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice”, preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac, s-a arătat ferm convins că ţinutul Hânceştilor are ce arăta turiştilor.
“La anul va începe reabilitarea drumului Hânceşti — Leuşeni, ceea ce este foarte important pentru a avea conexiune cu raioanele vecine din România. Avem un volum enorm de lucru, dar până în 2015 acest proiect va prinde contururi reale şi va fi inclus în circuit turistic al R. Moldova, dar şi european. Pe lângă diversificarea ofertelor şi serviciilor turistice prestate, acest proiect va genera şi noi locuri de muncă şi defalcări sporite în bugetul raionului”, a menţionat Cobzac.
Sursa: www.pldm.md