Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La 2 noiembrie, în incinta Consiliului raional Ialoveni s-a desfăşurat ediţia III-a a Forumului Tinerilor Aleşi Locali (FTAL). Evenimentul a fost organizat de Tineretul Liberal Democrat din Moldova în cooperare cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS). La forum au participat circa 200 de primari, consilieri locali şi raionali liberal-democraţi cu vârsta de până la 35 ani.
De asemenea, la eveniment au fost prezenţi preşedintele PLDM, Vlad Filat, vicepreşedintele PLDM, Iurie Ţap, preşedintele TLDM, deputatul George Mocanu, preşedintele Asociaţiei Aleşilor Locali ai PLDM, deputatul Tudor Deliu, Natalia Corobca-Ianusevici, reprezentantul KAS, deputatul Anatolie Dimitriu, preşedintele OT Ialoveni a PLDM, deputatul Ghenadie Ciobanu, reprezentanţi ai guvernului.
În deschiderea forumului, George Mocanu a menţionat că evenimentul este conceput ca o platformă de discuţii, de schimb de experienţă, dar şi de identificare a soluţiilor pentru anumite probleme din domeniul administraţiei publice locale.
“PLDM are circa 1000 de tineri reprezentanţi în APL, angajaţi în realizarea a foarte multe proiecte necesare pentru a îmbunătăţi viaţa comunităţilor. Este foarte important să învăţăm cum să fim cât mai eficienţi, să ne exercităm mandatul cu cât mai multă responsabilitate, să atragem investiţii pentru dezvoltarea localităţilor,” a spus Mocanu.
Forumul Tinerilor Aleşi Locali a fost salutat de liderul PLDM, Vlad Filat, care le-a mulţumit pentru curaj şi implicare, menţionând rolul APL în administrarea treburilor publice ale ţării.
“Avem nevoie de oameni pregătiţi, profesionişti în domeniu, dar şi cu o pornire interioară puternică de a acţiona în beneficiul oamenilor. Pentru o funcţionare eficientă a procesului administrativ este necesar să continuăm crearea premiselor pentru a atrage cât mai mulţi oameni capabili, cu suflet, creativi, determinaţi să contribuie la îmbunătăţirea vieţii oamenilor, să modernizeze localităţile din care vin. Această sarcină poate fi realizată doar printr-o interacţiune puternică dintre toate ramurile puterii şi monitorizarea strictă a implementării deciziilor luate, printr-o comunicare eficientă şi prin implicarea fiecăruia în administrarea şi viaţa comunităţilor,” a spus Vlad Filat.
Liderul PLDM a accentuat necesitatea de a fortifica capacitatea de comunicare, de transmitere şi preluare a experienţelor pozitive în domeniul APL.
“E nevoie de solidaritate, de înţelegerea faptului că nu este suficient să rezolvi problemele dintr-o localitate sau alta, ci la nivelul întregii ţări. Trebuie să avem nu doar localităţi model, ci o ţară model. Doar atunci vom avea sentimentul de viaţă bună în ţara noastră,” a menţionat preşedintele PLDM.
Vlad Filat a opinat că implementarea Legii privind finanţele publice locale, care pentru început va derula în 4 localităţi pilot, este un exerciţiu foarte responsabil.
“În urma efortului de 4 ani, vom avea surse financiare suficiente pentru a fi alocate în teritorii. E nevoie de mobilizare, astfel încât fiecare leu investit să se regăsească în condiţii mai bune de trai pentru oameni. Trebuie să fim pregătiţi pentru o implementare cât mai bună a prevederilor acestei legi,” a accentuat Vlad Filat.
Tinerii primari: Ion Crudu din Vărzăreşti, Nisporeni; Ion Cărpineanu din Cărpineni, Hânceşti; Vitalie Colun din Orhei, Ion Sarev din Puhăceni, Anenii-Noi au împărtăşit colegilor din experienţa acumulată în dezvoltarea localităţilor pe care le gestionează. Aceştia au reuşit să atragă investiţii de zeci de milioane de lei, pentru implementarea unor importante proiecte de infrastructură.
Mesajul de bază, reiterat în luările de cuvânt ale participanţilor la forum, a ţinut de importanţa administraţiei publice locale de nivelul unu şi doi în gestionarea întregii ţări. Doar o ţară bine administrată poate deveni o ţară prosperă, iar în acest sens rolul tinerilor aleşi locali, cu viziuni noi, moderne, neinhibate de clişee, este unul decisiv.
Participanţii la forum au lucrat în două ateliere: “Noi abordări în administraţia publică locală” şi “Politici şi procesul decizional la nivel local.”
Sursa: www.pldm.md