Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a primit titlul onorific de “Cetăţean de Onoare al raionului Criuleni”. Înmânarea însemnelor şi brevetelor, a avut loc astăzi, 28 decembrie, când Vlad Filat a efectuat o vizită de lucru în raionul Criuleni.
Titlul de cetăţean de onoare a fost acordat preşedintelui PLDM, Vlad Filat, “pentru susţinerea şi ajutorul substanţial în modernizarea economică şi de infrastructură a raionului, promovarea proiectelor regionale de amploare, finanţarea, edificarea şi dotarea unor noi obiecte de menire socială şi culturală”.
La rândul său, liderul PLDM a mulţumit pentru titlul onorific acordat şi a menţionat că este o mare onoare să îl primească.
Tot, astăzi, Vlad Filat a vizitat grădiniţa din Jevreni, unde a primit din partea directorului grădiniţei, Maria Sârbu, o Diplomă de gratitudine, oferită în semn de înaltă apreciere a contribuţiei personale în modernizarea şi dezvoltarea grădiniţei frecventată de 60 de copii.
Amintim că, în anul 2013, Vlad Filat a mai fost declarat cetăţean de onoare al satelor Ţarigrad şi Cotul Morii.
Astăzi, 28 decembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la conferinţa de lansare a proiectelor transfrontaliere “Inventarierea transfrontalieră a terenurilor degradante — CRING” şi “Instrumentul transfrontalier de management a deşeurilor pentru localităţile rurale, CBCRurWaste”, care a avut loc în or. Criuleni. La conferinţă au mai fost prezenţi preşedintele şi vicepreşedintele raionului Criuleni, Vitalie Rotaru şi Sergiu Ceauş, viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, primari şi consilieri locali.
Vlad Filat a felicitat autorităţile din or. Criuleni pentru că au reuşit să câştige aceste proiecte şi i-a îndemnat şi pe viitor să fie la fel de insistenţi.
“Noi împreună ne-am propus să rezolvăm multitudinea de probleme cu care se confruntă cetăţenii. Este un rezultat care reprezintă un exemplu. Să faceţi în aşa fel încât acest exemplu să fie unul molipsitor pentru colegii din alte raioane ale republicii. Este foarte util transferul de expertiză şi experienţă. Domeniul ales este unul foarte important”, a spus Vlad Filat.
Preşedintele PLDM a avut şi un mesaj pentru persoanele responsabile de implementarea proiectelor.
“În aceste proiecte să fie prezentă componenta care vizează informarea şi educarea cetăţenilor. Pentru a nu arunca deşeurile în stradă nu e nevoie de bani, dar este nevoie de atitudine şi cunoaştere. Acest element trebuie să facă parte din proiect. Noi avem nevoie de o ţară frumoasă şi curată, cu infrastructură modernă europeană, cu oameni care au grijă de cei din jur, dar şi de mediul înconjurător”, a spus Vlad Filat.
Proiectul “Managementul deşeurilor solide pentru localităţile rurale” este finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cooperare transfrontalieră România — Ucraina — Republica Moldova şi co-finanţat de către ţările participante în program. Obiectivul de bază a proiectului este de a crea precondiţii pentru o mai bună cooperare între comunităţile locale din raionul Criuleni (c. Hruşova, c. Boşcana, s. Coşerniţa), oraşul Hârlău şi raionul Storojeneţ în zona frontalieră prin promovarea procesului de colectare a deşeurilor solide şi modernizarea infrastructurii de depozitare şi reciclare a deşeurilor cu un efect pozitiv asupra mediului in zona transfrontalieră Republica Moldova — Ucraina — România. Bugetul total al proiectului este de 1 893 819 euro.
Proiectul “Inventarierea Transfrontalieră a terenurilor degradate — CRING” are ca obiectiv de bază crearea unui cadru favorabil pentru îmbunătăţirea instrumentelor de combatere a eroziunii solului, problema degradării terenurilor şi pe acţiunile de atenuare la care Consiliul raional este în calitate de partener. Bugetul proiectului este de 400 mii euro.
La 28 decembrie, în raionul Criuleni a fost constituită Asociaţia Pedagogilor Liberal Democraţi. La şedinţa de constituire au participat 350 de membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. De asemenea, în calitate de invitaţi speciali au fost prezenţi preşedintele PLDM, Vlad Filat, deputatul liberal-democrat, Elena Frumosu, viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, preşedintele OT Criuleni a PLDM, Ghenadie Cazacu şi preşedintele raionului Criuleni, Vitalie Rotaru.
Conform ordinii de zi, delegaţii au ales conducerea şi au aprobat Regulamentul de activitate a asociaţiei.
Astfel, cu votul majorităţii celor prezenţi, în funcţia de preşedinte a fost votată Ana Novic, iar de vicepreşedinţi — Vladimir Soltanici, Angela Carţân, Maria Gamangi şi Tentiuc Lidia.
Preşedintele Asociaţiei Pedagogilor din Criuleni a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru votul de încredere acordat şi a spus că această funcţie reprezintă o mare responsabilitate.
De asemenea, delegaţii la conferinţă au decis ca Biroul asociaţiei să fie constituit din 25 de persoane.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că momentul creării asociaţiei este unul oportun, deoarece domeniul educaţiei se află în toiul reformelor.
Deputatul PLDM, Elena Frumosu, a menţionat că este foarte necesară constituirea acestei structuri pentru identificarea celor mai importante probleme din domeniul învăţământului.
PLDM menţionează că, la nivel naţional, Asociaţia Pedagogilor Liberal Democraţi a fost constituită la 13 septembrie 2008. În cadrul PLDM activează mai multe asociaţii socio-profesionale, crearea acestora fiind stipulată în statutul partidului.
Sursa: www.pldm.md