Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Deputatul PLDM, Ghenadie Ciobanu a participat la dezbaterea Raportului Misiunii de experţi a Consiliului Europei privind situaţia din Republica Moldova în domeniul patrimoniului cultural. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, fiind parte din Programul de cooperare tehnică şi consultanţă legată de conservarea integrată a patrimoniului cultural şi este finanţat de Consiliul Europei.
Prima misiune de experţi europeni a vizitat Republica Moldova în anul 2012, astfel deputatul PLDM, Ghenadie Ciobanu a apreciat progresul în domeniul protejării şi conservării patrimoniului arhitectural din ultimii doi ani. Deputatul a remarcat că începând cu anul 2010 a fost realizat un efort legislativ major, fiind adoptate Legea protejării patrimoniului arheologic, Legea monumentelor de for public, Legea privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, precum şi Lege privind protejarea patrimoniului cultural imaterial. De asemenea s-a propus o lege nouă privind protejarea monumentelor istorice pentru a o înlocui pe cea în vigoare caredatează din 1993. Tot în ultimii ani, Republica Moldova a semnat şi ratificat circa zece convenţii internaţionale în domeniul patrimoniului cultural.
Ghenadie Ciobanu a menţionat, că în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de anchetă pentru investigarea cazurilor de demolare şi deteriorare, în perioada anilor 1993–2012, a unor monumente istorice incluse în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a observat o problemă de coordonare şi cooperare nu doar între diferite legi şi regulamente, ci, de asemenea, între serviciile responsabile pentru aplicarea acestora — problemă care a fost remarcată şi în Raportul Comisiei.
“Această lipsă evidentă de coordonare şi cooperare administrativă lasă cale deschisă tuturor abuzurilor constatate”, a remarcat deputatul.
Parlamentarul liberal-democrat a solicitat ajutor Consiliului Europei în vederea instruirii unui număr necesar de ingineri, restauratori şi altor specialişti din domeniul monumentelor construite, accentuând importanţa susţinerii unor proiecte pilot de reconstrucţie a conacelor boiereşti, precum şi a oraşelor istorice.
“În condiţiile în care nu dispunem de suficiente resurse, scopul nostru principal este de a menţine, de a conserva şi de a crea posibilităţi pentru cercetarea şi valorificarea patrimoniului autentic istoric şi cultural”, a concluzionat deputatul Ghenadie Ciobanu.
Sursa: www.pldm.md