Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Un lucru interesant se produce pe scena politică din Republica Moldova. O parte dintre cei care au fost aleşi ca şi reprezentanţi ai puterii poporului, în acest înalt for, calcă din ce în ce mai strâmb şi se debarasează din ce în ce mai demonstrativ, dar şi mai convingător, de angajamentele luate de ei în campania electorală.
Eu chiar îmi fac griji pentru cei din electoratul opoziţiei noastre, care au vrut şi vor şi ei în Uniunea Europeană, care au crezut în toate acţiunile întreprinse de guvernarea comunistă în sensul apropierii de momentul integrării sau, cel puţin, beneficierii de pe urma Acordului de Liber Schimb, a liberalizării regimului de vize şi majorării investiţiilor în infrastructură etc. Îmi fac griji pentru că ei acum se simt trădaţi şi derutaţi de tot ceea ce se întâmplă în rândurile reprezentanţilor lor, mai ales, de pe urma acţiunilor acestora.
Sunt oameni care au crezut că un partid, cum e cel al comuniştilor din Republica Moldova, îi vor duce în marea familie a Uniunii Europene, dar care acum asistă la un fel de schimbare la faţă, doar că nu spre strălucire, aşa după cum s-a întâmplat cu Isus, pe Muntele Tabor, ci spre întunecime, de parcă şi-au tras piatra, după ce au intrat în peşteră.
Haideţi, domnilor alegători, că am sa vă ajut să vă determinaţi şi am să vă demonstrez că e timpul să luaţi o decizie categorică, mai ales, în ceea ce priveşte partidul comunist, care a adus atât de multe dezamăgiri în rândul electoratului său.
La data de 28 martie 2014, Fracţiunea Partidului Comuniştilor a înaintat domnului Preşedinte al Parlamentului o foaie, întitulată Moţiune de cenzură, asupra activităţii Guvernului.
Da, o foaie, pentru că nu-mi permit să dau la două pagini şi jumătate de aberaţii titulatura de document.
În primul rând, tovarăşi comunişti, susţineţi că alinierea la sancţiuni a fost făcută cu depăşirea atribuţiilor premierului şi că nu au fost discutate public. Vă aduceţi aminte de Planul Kozak, de Planul Kozak II? Au fost cumva ele discutate public, au fost suspuse dezbaterilor? Sau au fost negociate, pe ascuns, de către tovarăşul Voronin?
Sau poate să vă aducem aminte despre faptul cum a fost expulzat Ambasadorul României, Filip Teodorescu, în anul 2009? Aţi solicitat atunci opinia societăţii civile?
Ştiţi ce spune Constituţia Republicii Moldova în articolele la care faceţi referire? Că Guvernul este autoritatea responsabilă de politica externă şi o exercită în corespundere cu mandatul dat de Parlament. Vă informez că Guvernul are mandatul de a promova politica externă a statului, inclusiv pe cea de integrare europeană.
Tovarăşi comunişti, alinierea faţă de aceste sancţiuni s-a făcut în baza prevederilor Planului de Acţiuni RM-UE, semnat de guvernarea comunistă, încă în februarie 2005. Chiar credeţi că soarta acestei ţări este o jucărie în mâinile voastre şi ne putem juca cu ea, aşa după cum aţi făcut-o voi, opt ani de zile?
De ce nu aţi venit, mai întâi, cu o iniţiativă clară de a dezbate public ceea ce se întâmplă în Ucraina? Sau poate nu vreţi să supăraţi pe cei de la care speraţi să aveţi susţinere, în următoarea campanie electorală?
Şi, până la urmă, care e problema cu aceste sancţiuni? Ele, ce, au fost aplicate simplilor cetăţeni ucraineni? Nu! Aţi uitat cum autorităţile ruse expulzau cetăţenii noştri, la sfârşitul anului trecut?! Voi ce vreţi? Să batem din palme, în momentul în care o ţară ocupă, în mod ilegal, teritoriul unei alte ţări? Aţi uitat cumva ce avem în partea stângă a Nistrului?
Consider că s-a procedat corect, iar Republica Moldova, ca stat independent, trebuie să se alinieze la astfel de atitudini exprimate de comunitate internaţională, inclusiv din raţionamente de securitate proprie.
Noi înţelegem că voi nu mai aveţi nici resurse şi nici idei despre cum să mai menţineţi oamenii zombaţi cu nostalgii inventate, după vremuri care au trecut, dar nu are să vă meargă, nici de această dată.
Apropo, despre acuzaţiile precum că “O să vă ducem de vii cu picioarele înainte”, frază pe care, se vede, aţi uitat să o includeţi în dispozitivul moţiunii, dar aţi expus-o aici, în şedinţă. De fapt, nu e o noutate. Tovarăşii comunişti au în practica lor îngroparea oamenilor de vii, ducerea în Siberii de gheaţă, distrugerea bisericilor, exterminarea intelectualităţii acestei ţări, după sloganul “Мынаш, мыновыймирпостроем/ Ктобылникемтотстанетвсем”.
Realitatea e de faţă. Prea mulţi se consideră “Всем”. Dar aş vrea să vă amintesc o vorbă a unui cronicar “Pasărea pre limba ei piere”.
Stimaţi deputaţi, întreaga componenţă a Guvernului Republicii Moldova a depus eforturi mari pentru ca noi să atingem obiectivele trasate atât în perioada electorală, cât şi la investirea Executivului. Eu nu cred că există o platformă mai bună de manifestare a succesului Guvernului decât tribuna Parlamentului Republicii Moldovaşi, din acest motiv, vreau să mulţumesc întregii echipe a Partidului Comuniştilor că au oferit o asemenea posibilitate Guvernului şi, poate, în vară, după semnarea Acordului de Asociere, mai depun o moţiune, pentru ca Guvernul să comunice cetăţenilor noştri, în detaliu, de la tribuna Parlamentului despre noile perspective care se deschid pentru ţara noastră. Vă mulţumesc.
Sursa: www.pldm.md