Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimate Dle Preşedinte al Parlamentului,
Onorate Dle Prim-ministru,
Stimaţi colegi din coaliţie şi preaiubiţi colegi din opoziţie!
Aş vrea, întâi, să felicit cetăţenii RM cu semnarea deciziei privind eliminarea vizelor. Este o frumoasă realizare. Cu asemenea ocazii, împăratul David spunea: “Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne veselim şi să ne bucurăm în ea”.
Pe lângă bucurii, astăzi, din păcate, asistăm şi la un nou episod din serialul “Moţiuni de Cenzură”. Este al patrulea episod întitulat “Sancţiunile”. Avem aceeaşi actori principali,aceeaşi intrigă, acelaşi scenariu, dar şi acelaşi regizor principal. S-a schimbat doar scena. Este una modernă, renovată, ceea ce,probabil,va oferi actului final un plan din spate mai drăguţ.
Nu încape îndoială că Guvernul Leancă, ca orice alt guvern, poate fi criticat. Libertatea de a critica este o condiţie necesară pentru o democraţie autentică. Critica este un sanctuar pentru libertatea de exprimare şi nu putem atenta la el. Prin urmare, nimeni nu neagă dreptul opoziţiei de a critica actuala guvernare. Totodată, trebuie să recunoaştem că, pentru a nu fi criticat, trebuie să nu faci nimic, să nu spui nimic şi să fii un nimic. Cu siguranţă, aceste lucruri nu se aplică acestui guvern pro-european, care a făcut, face şi va mai face multe lucruri bune pentru ţară.
Am un prieten care spune: eu fac ce pot, soţia face ce trebuie, iar copiiifac ce vor. Dacă am aplica această maximă realului politic din ţara noastră, am putea spune: Parlamentul face ce poate, Guvernul face ce trebuie să facă, iar opoziţia face ce vrea.
Problema însă intervine atunci când criticismul obiectiv şi sănătos, care are menirea să îmbunătăţească actul guvernării, este înlocuit de o campanie de intimidare agresivă şi acuzări lipsite de orice temei. Lipsa de consecvenţă şi tentaţia permanentă de a scoate paiul fără să scoţi bârna, lucru menţionat şi de premier, arată că avem de a face cu un fenomen nociv şi destructiv pentru ţara noastră. Să ceri moarte politică pentru acest Guvern, chiar şi moarte fizică pentru unii membri ai acestui Guvern — ameninţări reiterate de unii colegi azi, în această sală,doar din cauză că Guvernul a susţinut sancţiuni pentru un şir de oficiali corupţi din altă ţară — arată cât de mult actuala opoziţie ţine la propriul popor. Să ceri moarte pentru fraţii şi surorile tale din cauza unor străini, care niciodată nu s-au gândit la binele propriului popor depăşeşte orice limită morală. Să ceri demisia unui Guvern care are un sprijin majoritar în Parlament întrece orice limită legală şi constituţională.
Am impresia că, chiar dacă un înger din cer s-ar fi coborât pe pământ ca să conducă acest Guvern, opoziţia tot ar fi cerut demisia lui şi,într-o zi de joi,l-ar fi pironit pe cruce. Este o dramă a ţării noastre faptul că avem o societate atât de polarizată şi divizată. Constatăm cu tristeţe că nici în aceste momente grele de criză, care realmente ameninţă securitatea şi poate chiar existenţa noastră, nu suntem în stare să ne unim pentru binele şi viitorul acestei ţări în care ne-a pus Dumnezeu. Repet ceea ce-am menţionat, şi cu altă ocazie, şi anume “o casă dezbinată în ea însăşi nu poate dăinui.” Nu sunt cuvintele mele, sunt cuvintele lui Isus. Cred că merită să plecăm urechea la aceste sfinte cuvinte.
Săptămâna trecută, Dl Igor Corman m-a întrebat ce spune Biblia pe marginea sesizărilor la Curtea Constituţională.
Stimate Dle Prim-Ministru, dacă m-aţi întreba ce spune Biblia cu privire la această Moţiune de Cenzură, cred că cel mai bun răspuns ar fi din nou cuvintele Mântuitorului care afirma, în Joia Mare: “Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac”. Dar dacă zic că ştiu ce fac este şi mai grav. Oricum, suntem chemaţi să iertăm, să nu răspundem cu aceeaşi monedă, să ignorăm lucrurile care nu merită a fi luate în seamă şi să ne îndeplinim misiunea care ne-a fost încredinţată. Important este să o facem cu un cuget curat şi mânaţi de un singur gând, acesta fiind bunăstarea morală şi materială a poporului nostru. Iar Dumnezeu şi istoria ne vor judeca.
Stimaţi colegi, cu riscul de a părea naiv, vreau totuşi să fac un apel. Peste o săptămână, vom intra în Săptămâna Mare. Cred că este o ocazie bună să ne pocăim, să ne împăcăm şi să ne binecuvântăm unii pe alţii, dacă vrem că Dumnezeu să binecuvânteze ţara în care trăim.
Doresc să închei cu un citat: “Nu putem alege rama destinului nostru, dar ce punem în ea depinde de fiecare din noi”(Dag Hammarskjold, diplomat suedez, al doilea Secretar General ONU în perioada 1953–1961).Haideţi să ne gândim ce punem în această ramă. Aşa să ne ajute Dumnezeu.
Sursa: www.pldm.md