Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Mă bucur pentru această oportunitate de a mă adresa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, din partea grupului politic al PPE, în săptămâna care va fi, probabil, una din cele mai importante în istoria Republicii Moldova. Este cel mai remarcabil eveniment pentru Republica Moldova de la obţinerea independenţei până în prezent şi este un moment istoric de asemenea şi pentru Ucraina şi Georgia.
Vineri, 27 iunie 2014, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Este un pas istoric atât pentru noi, cât şi pentru întreaga Europă.
În ultimii cinci ani, Republica Moldova a făcut o alegere — naţională, strategică şi ireversibilă — de a urma parcursul european. În 2010, ne-am declarat dorinţa de a obţine un Acord de Asociere, un Acord de Liber Schimb şi un regim liberalizat de vize cu UE. Ne-am asumat reforme dificile pentru a racorda legislaţia şi instituţiile ţării noastre la standardele europene.
Acum, Europa a recunoscut aspiraţiile şi progresele noastre. În luna aprilie, UE a abolit regimul de vize pentru cetăţenii noştri. Peste câteva zile vom semna Acordul de Asociere şi vom iniţia procesul de ratificare al acestuia. Ţara noastră apreciază enorm votul de încredere pe care întreaga Europă ni-l oferă, reflectat în fiecare dintre aceste acţiuni.
Noi construim un viitor european, în mare parte datorită modului în care vieţile noastre de zi cu zi se vor schimba în bine.
Totodată, ne dorim un viitor european, deoarece acesta va spori securitatea noastră. În cea mai mare parte a secolului 20, Republica Moldova nu a beneficiat de o securitate reală atâta timp cât a fost a fost inclusă în imperiul sovietic, fără dreptul de a alege. Apoi, în primii ani ai acestui secol, securitatea noastră a fost din nou slăbită, pentru că un regim comunist a ales să izoleze ţara noastră de Europa. Pe parcursul acestor ani, nu am avut vreun plan sau perspectivă de integrare europeană.
Izolarea în care ne-am aflat ne-a privat de orice alegere reală asupra politicii noastre externe, iar securitatea statului nostru nu s-a aflat cu adevărat în mâinile noastre.
Acum, însă, toate s-au schimbat, iar astăzi vreau să accentuez că aspiraţiile europene ale Moldovei — similare cu cele ale prietenilor şi colegilor noştri din Ucraina şi Georgia — pot contribui, de asemenea, la consolidarea securităţii nu doar în ţara noastră, dar şi în Europa.
Există în prezent o dezbatere globală majoră pe marginea evenimentelor geopolitice recente. Este o dezbatere despre modul în care lumea ar trebui să fie organizată.
Europa a subscris la un anumit set de valori şi idei, care gravitează în jurul libertăţii individuale, a drepturilor omului, a subsidiarităţii şi suveranităţii naţionale.
De cealaltă parte a dezbaterii, sunt diferite ţări şi lideri la nivel mondial, care optează pentru un model mai autoritar, în care liderii puternici îşi impun condiţiile şi punctele de vedere asupra cetăţenilor, şi nu lucrează pentru sau în interesul lor, şi în care ţările puternice îşi impun propriile condiţii ţărilor mai mici din vecinătatea lor. Făcând o alegere liberă în favoarea viitorului european, Republica Moldova a optat pentru modelul european de guvernare.
Există voci care afirmă că Moldova nu ar trebui să meargă pe această cale. S-a recurs şi la şantaj economic pentru a ne bloca această opţiune. Au utilizat o propagandă agresivă şi contagioasă prin intermediul diverselor mass-media, pentru a influenţa cetăţenii noştri să renunţe la această opţiune.
Dacă oponenţii alegerii noastre libere ar prevala, modelul autoritar la nivel global ar câştiga teren. Dar, prin asumarea dreptului Republicii Moldova de a alege, Europa a consolidat situaţia la nivel global prin adeziunea la propriile valori şi viziune asupra relaţiilor internaţionale.
Prin continuarea procesului de integrare europeană, Republica Moldova va avea mai multă securitate. Suntem dornici să alăturăm vocea noastră vocii colective a Europei în susţinerea unui anumit tip de ordine internaţională:
Republica Moldova are mult de lucru. Trebuie să continuăm reformele economice, să consolidăm instituţiile noastre judiciare, să soluţionăm diferendul transnistrean şi problemelor asociate cu acesta, să creăm un mediu favorabil protecţiei drepturilor omului şi care ar oferi toleranţă pentru toate minorităţile noastre etnice şi lingvistice.
Acum, Parlamentul Republicii Moldova trece la ratificarea Acordului de Asociere şi vom aprecia, respectiv, ratificarea acestuia de către fiecare stat-membru al UE şi cetăţenii acestora - 500 de milioane de persoane, pe care îi privim ca parteneri ai viitorului european al ţării noastre.
Republica Moldova mulţumeşte Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru atenţia acordată în acest domeniu atât de actual şi drag ţării mele.
Sursa: www.pldm.md