Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost ratificat de către Parlament, astăzi, 2 iulie 2014. În şedinţa Legislativului, Primul-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, prim-vicepreşedintele PLDM, a prezentat proiectul Acordului de Asociere pe care l-a numit “un bilet de viitor pentru Republica Moldova”.
“Acordul de Asociere este un document ambiţios care ne oferă asociere politică şi integrare economică şi aduce procesul de integrare europeană a ţării noastre la un nivel net superior şi fără de precedent. Este o veritabilă agendă de reformare, bazată pe un program amplu de armonizare a legislaţiei ţării noastre cu normele UE şi se concentrează pe susţinerea reformelor-cheie, pe dezvoltarea şi creşterea economică”, a menţionat Iurie Leancă.
În faţa legislativului de la Chişinău, în semn de susţinere a ratificării acestui document important pentru Republica Moldova, s-au adunat mii de oameni, membri şi susţinători ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, ai partenerilor din coaliţia de guvernare, simpli cetăţeni care susţin parcursul european al ţării. După ratificare acordului, în faţa oamenilor au ieşit liderii Coaliţiei Pro-europene.
În adresarea sa, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a menţionat că ziua de 2 iulie este una istorică.
“Astăzi, mă simt mândru de ţara mea. În această zi importantă vreau să aduc mulţumiri înaintaşilor noştri, deputaţilor din primul parlament, care au avut înţelepciune, viziune şi curaj să voteze legile fundamentale ce au stat la baza statului nostru, Republica Moldova. Mulţumesc celor care au acţionat consecvent pentru ca Moldova să aibă un viitor fără comunism la guvernare, colegilor mei de partid, partenerilor din coaliţia de guvernare, tuturor funcţionarilor care în decurs de 4 ani şi jumătate au muncit mult şi responsabil, pentru ca azi să fim ţară asociată la UE, să avem circulaţie liberă în spaţiul european. Vreau să le mulţumesc tuturor cetăţenilor şi să-i rog să privească în viitor cu încredere. Avem o cale lungă de parcurs şi trebuie să fim uniţi în numele ţării, în numele copiilor noştri. Felicitări, Republica Moldova — ţară cu trecut, prezent şi viitor european”, a spus Vlad Filat.
În 2009, când a acces la guvernare, PLDM a promis cetăţenilor semnarea Acordului de Asociere, Acordului de Liberalizare a Vizelor şi Acordului de Liber Schimb. Aceste promisiuni au fost realizate, ceea ce ancorează ireversibil ţara noastră pe calea aderării la UE. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, PLDM a elaborat Planul 2020, care prevede ca până în 2017 Republica Moldova să obţină statutul de ţară-candidat la aderare, iar în 2020 să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Am avut un drum lung şi dificil de parcurs până a ajunge la evenimentul de astăzi, care este, fără îndoială, unul istoric. Aşa ne-a fost soarta noastră că am ales să ajungem la semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeana pe cel mai lung şi întortocheat drum după aproape 23 de ani de la proclamarea independenţei. Deliberat nu am utilizat sintagma “după 23 ani de independenţă”, deoarece noi nu am fost niciodată independenţi.
Guvernările precedente au ţinut să adopte decizii cât mai puţin dureroase pentru cetăţeni, deseori conjuncturale, care aveau tendinţa firească de a împăca “capra cu varza”. În rezultat ne-am pomenit în postura de “varză”, asupra căreia persistă permanent pericolul de a fi mâncată. Dependenţa de o singură piaţă de desfacere, de o singură sursă energetică, de ambiţii geopolitice iluzorii, manifestate prin ruperea din corpul ţării a unei importante părţi — sunt nişte pietre de moară care ne ancorează ireversibil în trecut şi ne condamnă la stagnare şi regres.
Dar putem invoca şi exemple ale unor naţiuni care au adoptat o altă tactică, care şi-au asumat deliberat “terapii de şoc”, obţinând în final şi recompensa — ruperea ireversibilă a cordonului ombilical imaginar cu lumea post sovietică, implementarea fermă a unor reforme profunde, care au adus cetăţenilor libertate, bunăstare şi încrederea în ziua de mâine.
Astăzi avem şi noi şansa istorică de a lansa un proces ireversibil de debarasare definitivă atât de trecutul sovietic şi totalitar, cât şi de derivatele mai adaptate, cu pretenţii neo-imperiale, ale acestuia.
Oponenţii integrării europene a Republicii Moldova sunt cel puţin ipocriţi când afirmă că Acordul de Asociere ar fi unul anti-popular şi orientat împotriva intereselor Republicii Moldova. Într-adevăr, implementarea graduală a agendei de asociere va submina interesele şi scopurile celor care conştientizează perfect că integrarea europeană le va bara pentru totdeauna calea de accedere la putere în Republica Moldova. Modelul european de organizare social-economică şi administrativă ne va fi scutul protector, care ne va debarasa de corupţie, de sărăcie şi de speculanţi politici care au ţinut ţara în stagnare şi izolare internaţională.
Acordul de Asociere, cu partea sa componentă — DCFTA, a fost discutat şi negociat frază cu frază şi literă cu literă, începând cu ianuarie 2010, fiind orientat spre consolidarea relaţiilor politice şi economice dintre ţara noastră şi Uniunea Europeană. Chiar şi cei mai aprigi critici ai orientării europene a ţării noastre recunosc că pentru Republica Moldova acest eveniment semnifică recunoaşterea progresului semnificativ înregistrat în ultimii ani şi orientarea politică constantă de apropiere cu UE; viziuni comune asuprea modelului unei economii orientată spre o dezvoltare durabilă de perspectivă; aspiraţia ţării noastre de a trăi în spiritul valorilor europene.
Pentru UE semnarea Acordului de Asociere cu ţara noastră, în condiţiile unor tensiuni regionale fără precedent, semnifică o mare responsabilitate de asumare a rolului de ghid pentru paşii ce urmează să-i întreprindem către o democraţie prosperă şi stabilă. Succesul nostru devine astfel o chestiune de onoare şi pentru partenerii noştri europeni.
Mai avem încă de muncit mult pentru a continua reclădirea ireversibilă a ţării pe o temelie durabilă a respectării de facto a valorilor societăţii democratice moderne: statul de drept cu justiţie profesionistă şi independentă, separarea autentică a puterilor în stat, economie de piaţă veritabilă fără monopoluri şi oligopoluri, respectarea în fapt a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului. Acordul şi agenda de asociere constituie ghidul şi foaia de parcurs, urmarea cu stricteţe a cărora ne va ajuta să implementăm în viaţă valorile menţionate, să ne reconstruim ţara şi să oferim o perspectivă certă de viaţă demnă oamenilor noştri.
Admit faptul că unele puteri regionale cu ambiţii neo-imperiale ar putea fi deranjate de obiectivele asocierii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care au în vedere, inclusiv să contribuie la consolidarea democraţiei şi la stabilitatea politică, economică şi instituţională în Republica Moldova; să promoveze, păstreze şi consolideze pacea şi stabilitatea pe dimensiunea regională şi internaţională, inclusiv prin unirea eforturilor pentru a elimina sursele de tensiune, sporirea securităţii frontierelor, promovarea cooperării trans-frontaliere şi relaţiilor de bună vecinătate; să susţină şi să sporească cooperarea în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii, cu scopul de a consolida statul de drept şi respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, precum şi în domeniul mobilităţii şi contactelor interumane.
Poate că îngrijorează pe unii parteneri cu pretenţii exagerate, dar aceasta este alegerea noastră! Şi această opţiune nu este orientată împotrivă unor ţări sau guvern, ci este dictată de grija noastră pentru prezentul şi viitorul stabil, prosper, demn şi sigur al cetăţenilor noştri.
Momentul istoric pe care-l trăim astăzi, acest nou început pentru ţara noastră, nu ar fi fost posibil fără spiritul vizionar şi munca depusă de fruntaşi ai vieţii publice şi politice, care au avut capacitatea în momentul oportun să nu ezite şi să meargă înainte. Şi aş vrea să-i menţionez pe Prim-ministrul primelor două guverne ale AIE, Vlad Filat, în perioada cărora au fost demarate negocierile pentru Acordul de Asociere si Acordul de liber schimb, dar şi implementate în proporţie de 2/3; pe Prim-ministrul, Iuire Leancă, care a finalizat cu succes procesul de parafare şi semnare a acordului, dar şi anularea vizelor pentru cetăţenii noştri; pe preşedinţii Marian Lupu şi Nicolaie Timofti, care nu au ezitat să promulge acte legislative ce făceau parte din agenda noastră europeană, deseori foarte contestate de opoziţia agresivă; pe viceprim-ministrul, Natalia Gherman, şi pe viceministrul, Octavian Calmâc — principalii noştri negociatori, dar şi mulţi alţii, munca cărora a fost poate mai puţin vizibilă, dar foarte importantă.
Să-i felicităm şi să-i aplaudăm, stimaţi colegi!
Ar fi ingrat din partea mea să nu menţionez munca şi consecvenţa colegilor deputaţi, care au dezbătut şi adoptat legi importante, fără de care nu am fi putut ajunge la liberalizarea regimului de vize şi la istorica zi de astăzi. Nu a fost simplă munca depusă de aleşii poporului, deoarece deseori promovarea anumitor proiecte de legi genera şi altercaţii fizice, lupte corp la corp. Am avut şi mai avem parte, din păcate, de o opoziţie antieuropeană, antisistemică şi agresivă — caz fără precedent în istoria ţărilor care au parcurs etapele de integrare europeană. În aceste condiţii dificile, deputaţii Coaliţiei Pro-europene au dat dovadă de voinţă, caracter, curaj şi determinare în parcurgerea agendei de pre asociere. Dar marea muncă ne este în faţă, încă.
Felicitări stimaţi colegi deputaţi, care sunteţi hotărâţi să susţineţi parcursul european al ţării noastre! Felicitări Republica Moldova! Dumnezeu să ne ocrotească şi să ne dea puteri pentru a aduce cetăţenilor noştri un prezent şi un viitor mai bun!
Sursa: www.pldm.md