Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi a fost dat startul lucrărilor de reabilitare a traseului Hânceşti-Lăpuşna-Leuşeni. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim.
Reconstrucţia tronsonului de 37 de kilometri este parte a Programului de reabilitare a infrastructurii rutiere în Republica Moldova, finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Costul lucrărilor se estimează la 18, 8 milioane de euro. Lucrările de reabilitare vor dura 24 luni, conform contractului, şi vor fi finalizate în iunie 2016, dar cea mai mare parte a lor va fi efectuată pe parcursul anului viitor.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a menţionat că Programul de reabilitare a infrastructurii rutiere a demarat în 2010.
“Am avut o examinare minuţioasă a stării de lucruri în acest domeniu. Împreună cu colegii din guvern am stabilit acest program, după care am convenit asupra lui cu partenerii de dezvoltare şi cu finanţatorii. În rezultat, Republica Moldova are deja mai multe drumuri bune, moderne. Eu sunt sigur că, în viitor, vom avea o infrastructură rutieră europeană”, a menţionat Vlad Filat.
La rândul său, Boris Gherasim a specificat că din totalul de 37 de kilometri, reabilitarea cărora a început azi, circa 3 km vor avea trei benzi de circulaţie pentru transportul greu, astfel fiind degajat traficul aglomerat pe acest tronson.
“Este un sector de drum prioritizat, care merge spre şi dinspre Europa. La anul viitor vor demara lucrările de reabilitare pe sectorul Hânceşti — Leova — Cahul. Astfel, în 2017 vom avea finalizată reabilitarea a 1000 de km de trasee naţionale, iar reconstrucţia altor 1000 de km va fi pusă pe rol, pentru a fi realizată către anul 2020”, a spus Boris Gherasim.
Liderul PLDM a mai subliniat că porţiunea de drum Hânceşti — Lăpuşna — Leuşeni vine în continuarea drumului european Chişinău-Hânceşti.
“Este foarte important că avem în acest domeniu o viziune clară, bine definită, ştim ce avem de făcut şi am identificat şi sursele de finanţare. Către anul 2020, Republica Moldova trebuie să întrunească toate condiţiile necesare pentru a deveni membră a Uniunii Europene. Aceasta înseamnă drumuri bune, apă potabilă de calitate, educaţie modernă, servicii de sănătate calitative, instituţii funcţionale. Acesta este obiectivul şi noi mergem spre el înainte”, a spus Vlad Filat.
Sursa: www.pldm.md