Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi concetăţeni,
Aşa cum am anunţat, astăzi vin cu o declaraţie privind modul în care voi activa în politică mai departe. Am decis să o fac sub forma unei adresări publice pentru că dumneavoastră, cetăţenii Republicii Moldova, sunteţi cei care m-aţi votat şi m-aţi învestit cu încredere — şi cu dumneavoastră voi merge înainte, aşa cum m-am angajat înaintea scrutinului din 30 noiembrie.
Şi pentru că cetăţenii sunt în drept şi trebuie să ştie ce s-a întâmplat cu votul lor, cred că este momentul să spunem lucrurile aşa cum sunt şi să nu le permitem unora să-şi justifice actul de trădare al electoratului pro-european.
Săptămâna trecută, miercuri, am asistat cu toţii la un moment de cotitură în evoluţia partidelor democratice şi pro-europene — un moment care, mai târziu, ar putea conduce chiar la reconfigurarea scenei politice, dar şi a priorităţilor pe care le au unele partide, inclusiv în ceea ce priveşte viitorul tarii noastre.
De facto, am asistat la oficializarea unui parteneriat politic între PLDM, PD şi PCRM. Şi nu vorbim de un simplu vot, ci de înţelegerile şi jocurile de culise făcute înaintea acestuia. Este o abordare ce ne arată că cele trei partide ar putea avea un plan netransparent legat de viitorul Republicii Moldova.
Iar astăzi, după ce am văzut cum au evoluat de facto lucrurile, putem spune ca PLDM şi PD au făcut o înţelegere premeditată cu PCRM, că nu au dorit de la bun început o alianţă pro-europeana, optând pentru una de interese, comodă, cu un guvern care să execute toate comenzile politice primite.
După cum am mai spus, rămân convins că au existat soluţii pentru crearea unei majorităţi stabile pro-europene — bunăoară, atunci când am fost vizitaţi de partenerii noştri europeni, care au fost lăsaţi să creadă că la Chişinău s-a ajuns la un angajament responsabil… Însă, din contra, după plecarea lor, am urmărit cu toţii demararea în forţă a procesului de formare a coaliţiei cu PCRM, nu cu PL. Toate cele trei partide poartă, într-o măsură mai mică sau mai mare, vina pentru situaţia în care ne aflăm astăzi, dar asta deja e istorie.
Prezentul însă ne pune în faţa unei situaţii absolut ridicole, în care PLDM şi PD neagă alianţa cu comuniştii, dar în acelaşi timp o confirmă. O neaga cu ipocrizie în declaraţii, o confirma însă prin acţiuni, inclusiv prin eliminarea, la indicaţia lui Vladimir Voronin, a unor oameni din guvern.
Stimaţi prieteni,
Ca om care, în calitate de prim-ministru desemnat, a iniţiat şi a participat la mai mute runde de consultări, vreau ca opinia publica să ştie că situaţia la care s-a ajuns astăzi a fost, totuşi, una pregătita din timp. Este adevărat că — deşi pe parcursul consultărilor am avut senzaţia că nu se doreşte formarea unei alianţe majoritare pro-europene şi că procesul de negociere se mimează — am crezut ca este doar o impresie şi că lucrurile se vor clarifica. Aşa şi s-a întâmplat, de fapt.
Miza finală nu a fost doar ca eu, care bănuiesc că eram incomod pentru cineva, să nu rămân premier. Miza finală a fost o alianţă de interese cu PCRM — un partener comod pentru cei care nu doresc o veritabilă reformare a justiţiei şi o luptă eficientă cu corupţia; cei care vor să îngroape adevărul despre jaful de la BEM, să controleze politic instituţiile statului, iar Republica Moldova să evolueze în direcţia ce serveşte intereselor pe care le au ei, nu cetăţenii.
Nu aceasta, însă, le-au promis cetăţenilor Vlad Filat, Liliana Palihovici, Valeriu Streleţ, Maia Sandu, eu şi mulţi alţi colegi din PLDM, atunci când mergeam în teritoriu, în campania electorală. Dimpotrivă, ne-am angajat în modul cel mai categoric să nu facem înţelegeri sau alianţe cu comuniştii şi le-am cerut oamenilor să voteze formaţiunile pro-europene pentru a crea, împreună, o alianţă a partidelor democratice. Le spuneam că avem nevoie de votul lor pentru ca PCRM şi Voronin să NU mai revină niciodată, sub nici o forma la putere. Le-am spus categoric că ne vom alia cu PD şi PL. Şi le-am cerut să mai dea o şansă partidelor europene, că nu-i vom dezamăgi.
Oamenii ne-au crezut şi ne-au votat inclusiv pentru acest angajament — căci electoratul PLDM este unul anticomunist şi pro-european prin definiţie. Un electorat care nu a uitat ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009 şi care nu acceptă ideea că unii s-au folosit atunci de ei pentru a ajunge la putere. Un electorat faţă de care, în definitiv, ne-am angajat să mergem înainte, nu înapoi. Acum, mă întreb: dacă în campanie le-am fi vorbit oamenilor despre un guvern minoritar, creat în cârdăşie cu comuniştii, oare ei ne-ar fi votat?
Cred că răspunsul este evident. Oamenii nu au votat PLDM pentru ca acest partid să se arunce în braţele lui Voronin şi să depindă de comunişti în tot ceea ce face, pentru ca Voronin să decidă care ministru din partidul nostru să fie în guvern şi care nu. Noi nu le-am promis oamenilor o guvernare dependenta de PCRM — un partid-cameleon care a fost pro-european, apoi antieuropean, acum iarăşi este pro-european şi cine ştie ce mai urmează.
Realizarea unei alianţe a partidelor proeuropene a depins, înainte de toate, de PLDM. Eram partidul democratic cu cele mai multe mandate, iar daca noi am fi insistat pe continuarea negocierilor cu liberalii, astăzi cred că am fi avut această majoritate pro-europeană funcţională. Am avut discuţii interne pe aceasta temă, însă ni se spunea mereu că PD va declanşa alegeri anticipate, dacă mergem cu liberalii. Evident că nici PD, nici PL şi nici PLDM nu puteau şi nu aveau interesul să ajungem la anticipate — acesta a fost doar un argument al regizorilor teatrului politic la care am asistat timp de peste două luni, o sperietoare pentru a se justifica în faţa cetăţenilor.
Stimaţi concetăţeni,
Apărătorii acestei construcţii politice cu PCRM, lipsită de orice perspectivă, au încercat deja de câteva ori să spună ca eu mi-am dorit un guvern minoritar iniţial, dacă aş fi fost votat premier, şi nu mi-am mai dorit acest lucru când am văzut că nu voi fi prim-ministru. Acesta este un neadevăr — eu nu am acceptat niciodată un guvern minoritar şi nu aş fi fost premierul unui guvern minoritar. Atunci când am acceptat desemnarea, am făcut-o în ideea că — până la vot sau imediat după — vom face alianţă cu PL şi vom avea un guvern cu sprijinul majoritar al partidelor pro-europene.
Dovadă că a fost aşa este şi iniţiativa mea de a-mi prezenta demisia în cazul în care, timp de maximum trei luni după votarea guvernului, PL nu ar fi cooptat la guvernare. Mi-am luat acest angajament şi în faţa partenerilor europeni, lucru confirmat public şi de reprezentanţii celor două partide. Care ar fi fost sensul să fac un asemenea angajament, dacă aş fi fost dispus să conduc un guvern minoritar?! Nici unul! Sunt simple tertipuri prin care încearcă să se justifice cei care le-au furat oamenilor votul pro-european!
O alta minciună, pe care ei o induc, este că eu aş fi cerut votul PCRM. O spun public, deşi am mai spus-o, nu am cerut votul comuniştilor! Nu m-am bazat pe el nici o clipă — eu m-am bazat pe cele trei partide pro-europene.
Înaintea zilei votării am avut o întâlnire cu deputaţii PCRM, ca premier desemnat, aşa cum se procedează. Am discutat despre programul de guvernare, dar nu despre vot. Mi-a fost clar de la început că decizia lor de a nu vota era deja luată, iar unii dintre deputaţii comunişti mi-au şi transmis anterior că această decizie este coordonată inclusiv cu unii colegi din PLDM — ceea ce nu pot să spun că m-a mirat, dar nici nu m-a descurajat. Eu am spus foarte clar şi în discursul rostit în Parlament, înaintea votului — că mizez pe voturile PLDM, PD, PL, iar opoziţia să decidă cum vrea să voteze.
Am acceptat să-l votez împreună cu colegii mei pe Andrian Candu în fruntea Parlamentului, din două motive — unul politic şi unul personal. Cel politic era că, la partid, conveniserăm că după votarea spicherului vor fi reluate negocierile cu PL. Din păcate, nu a fost să fie aşa. Motivul personal pentru care l-am votat este acela că dl Candu e un om cu multe calităţi, cu care am lucrat foarte bine şi care cred că este potrivit pentru funcţia pe care o ocupă.
De fapt, desemnarea mea a avut doar rolul de a fi creată aparenţa respectării angajamentelor faţă de electoratul PLDM şi faţă de partenerii externi. Mai corect era să nu fiu desemnat, dar să se facă alianţă cu PL — eu eram dispus să accept şi asta, dacă mi s-ar fi propus.
Am susţinut, la partid, şi candidatura lui Chiril Gaburici la funcţia de prim-ministru — decizie pe care, astăzi, unii încearcă să o prezinte drept un comportament “straniu”. Nici vorba, am avut un comportament chiar foarte clar — am dorit să dau semnalul că nu insist ca eu să fiu premier, că accept ca altcineva să fie desemnat de partidul din care fac parte, chiar dacă am fost victima unei lovituri pe la spate. Dar am anunţat ca în Parlament voi susţine acest candidat doar dacă va exista majoritatea parlamentară PLDM-PD-PL, că nu îmi voi da votul pentru combinaţiile subterane făcute cu comuniştii.
Mi-am respectat această decizie şi nu am votat, nu am acceptat să particip la umilirea celor care au ales PLDM şi au avut încredere în noi.
Stimaţi prieteni,
Pentru că îmi doresc ca dumneavoastră să-mi fiţi parteneri în ceea ce voi face mai departe, vreau să am o abordare cât mai deschisa şi corectă în ceea ce vă spun astăzi. Eu nu am pretenţia că sunt sfânt, iar ceilalţi sunt răi.
Am făcut şi eu greşeli, am defectele mele — ca orice om, poate am fost uneori mai credul, poate au existat momente de slăbiciune. Provin şi eu din această clasa politică atât de criticată, dar încerc să învăţ din greşeli, încerc să găsesc calea prin care să fie micşorată prăpastia ce există între cetăţeni şi politicieni.
Nu am pretenţia să fiu eroul de care are nevoie Moldova acum, dar îmi pot asuma responsabilitatea de a accelera dezvoltarea ei şi de a bloca tentativele de deturnare a parcursului european şi democratic al ţării.
Sunt conştient de faptul că în politica de la noi este nevoie de sânge proaspăt. Este nevoie de tineri care să se dezvolte în spirit cu adevărat european, care să fie lăsaţi să aducă energie şi creativitate în politică, şi să nu fie inhibaţi de seniori încă de la primii lor paşi în politică, de teamă să nu le ia locul.
În PLDM există tineri de o calitate extraordinară, cu mulţi dintre ei am lucrat şi sper să mai lucrez, însă, din motive uşor de dedus, lor nu li s-a dat şansa de a avea un rol determinant în viaţa partidului. Îmi asum şi eu partea mea de vină pentru acest lucru, pentru că m-am ocupat mai mult de Guvern în aceşti ani şi nu mi-am asumat un rol politic mai activ în partid. Însă munca de la guvern, cu siguranţă, a adus dividende politice importante partidului.
Şi pentru că am spus că voi fi deschis, aş vrea sa lămurim, atât cât se poate acum, subiectul legat de relaţia mea cu liderul PLDM. Înainte de toate, vreau să ştiţi că am avut, cu Vlad Filat, o relaţie de colegialitate şi de prietenie chiar, în perioada în care eu am activat ca ministru de Externe. O relaţie constructivă ce a adus beneficii guvernării din care am făcut parte amândoi.
Relaţia noastră a început să se deterioreze după ce am preluat funcţia de premier, iar motivele ar putea fi mai multe, inclusiv o diferenţă de viziune legată de modul în care trebuie să activeze instituţiile statului. Nu am vorbit niciodată public despre aceasta, considerând că ţine de viaţa internă de partid, şi nu voi intra nici acum în prea multe detalii. O voi face doar dacă voi fi nevoit să combat eventuale campanii de denigrare la adresa mea.
La începutul campaniei electorale au fost mai mulţi cei care mi-au spus să mă retrag din PLDM, pentru că se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat zilele acestea. Deşi aveau argumente foarte solide, am preferat totuşi să nu-i ascult şi să rămân alături de PLDM. Cel care a încercat să mă convingă s rămân a fost chiar Vlad Filat, care mi-a cerut să nu aplec urechea la bârfe.
Am decis atunci să rămân, din respect şi simţul datoriei faţă de membrii şi simpatizanţii PLDM, faţă de colegi. Căci, daca aş fi plecat din partid înainte de alegeri, aş fi dat o lovitura multor colegi care nu aveau nicio vina si, mai grav, aş fi trădat electoratul PLDM. Eu nu aveam atunci nici o dovadă că partidul va fi pus în braţele lui Voronin, nu aveam cum să demonstrez acest lucru şi chiar speram ca el sa nu se întâmple.
Stimaţi cetăţeni,
Ştiu că se aşteaptă multe răspunsuri şi dezvăluiri de la mine, scopul meu însă nu este să spăl rufele în public. În acelaşi timp, înţeleg nevoia societăţii de a fi clarificate anumite lucruri, inclusiv situaţia de la BEM şi de la Aeroport. Ştiu că sunt obligat să fac anumite clarificări pentru a putea merge înainte şi vă asigur că le voi face la momentul potrivit, atunci când va exista o dezbatere veritabilă pe tema aceasta şi nu una cu acţiuni mimate.
Aştept cu nerăbdare finalizarea anchetelor pe care le-am solicitat chiar eu, pentru ca societatea să vadă cine a fost beneficiarul furtului de la BEM şi să facă presiune pentru recuperarea prejudiciului şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. Iar această anchetă nu trebuie să vizeze doar perioada recentă, ci întreaga perioadă de când a început jaful de la BEM. Fără a clarifica acest subiect extrem de grav şi de sensibil, Moldova nu are nici o şansă ca să meargă înainte, să fie credibilă în relaţia cu partenerii externi.
Intenţionez să monitorizez foarte atent activitatea actualului Guvern, pentru a vedea dacă anumite iniţiative care mi s-au propus mie spre acceptare şi pe care le-am refuzat sunt readuse în discuţie şi sunt acceptate acum. Îl voi avertiza pe prim-ministru, dacă va fi cazul, în legătură cu capcanele acelor iniţiative, astfel încât să acţioneze conştient de riscurile pe care şi le asumă. Nu voi ezita să ies public şi să explic de ce le-am refuzat la vremea respectivă.
Aşa că, dacă cineva îşi imaginează că a pus mâna pe guvern şi face ce vrea, va trebui să-şi mai reducă din entuziasm. Căci instituţiile statului trebuie să servească intereselor oamenilor, nu politicienilor sau unor grupări de interese.
Stimaţi concetăţeni,
Ştiu că aş putea să îmi exercit liniştit mandatul de deputat şi să-mi văd de viaţă. Însă încrederea şi susţinerea pe care mi le acordaţi mă obligă la mult mai mult. Faptul că nu am reuşit să împiedic abandonarea angajamentelor făcute de PLDM în faţa societăţii şi nici înţelegerile oculte pe care PLDM le-a făcut cu comuniştii, mă obligă să lupt cu şi mai mare ambiţie în continuare.
Mi-am luat aceste câteva zile de gândire pentru a reflecta asupra celor două posibilităţi pe care le aveam: să rămân în PLDM şi să lupt din interior pentru reformarea lui ori să părăsesc partidul şi să iniţiez un nou proiect politic, care să aibă la bază toate angajamentele pe care le-am făcut împreună cu PLDM în campania electorală. Pentru a avea un răspuns cât mai obiectiv, în ultima săptămână am purtat discuţii cu multă lume din interiorul partidului, dar şi cu oameni neangajaţi politic, cu jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partenerilor noştri din afară.
Prima opţiune pe care am luat-o în calcul a fost rămânerea în PLDM şi demararea unui program ambiţios de reformare, pentru că partidul are nevoie să scape urgent de anumite etichete negative, să se cureţe şi să revină la programul politic pentru care a primit voturile cetăţenilor.
Am înţeles însă că există o mare prăpastie între conducerea PLDM şi simplii membri ai partidului sau simpatizanţi. La nivelul conducerii partidului există o anumită dorinţă de reformare, dar şi o mare lipsă de voinţă determinată, probabil, de un anumit confort şi de efectele negative ale acestui tip de partid, dependent de lider. Testul cel mai bun în acest sens a fost chiar votul împreună cu comuniştii şi abandonarea oricărei încercări de discuţii constructive cu PL — decizie pe care colegii din conducerea partidului, din păcate, au susţinut-o, în timp ce foarte mulţi dintre simpatizanţii si membrii PLDM nu au fost de acord. Însă, nimeni nu i-a întrebat.
Pornind de la aceste realităţi, am înţeles că este prea târziu să încercăm reformarea PLDM — căci ar fi fost nevoie de o schimbare radicală, lucru pe care îl găsesc imposibil într-un partid. Ce reformă internă să încerc eu cu singurul vot pe care îl am în conducerea partidului? Cum să luăm decizii radicale de reformare, când toate deciziile se iau într-un mod suspect de unanim?!
Cealaltă opţiune pe care am analizat-o şi care este la fel de complicată vizează crearea unui nou proiect politic. Zilele acestea am încercat să înţeleg mai bine ce necesar de finanţare implică un partid politic şi am constatat că e vorba de sume mult mai mari decât ştiam. Aceasta, daca e sa ne raportăm la modelul actual de funcţionare şi de finanţare a partidelor politice mari.
Astfel, problema mea nu este cine mă urmează şi câţi vom fi, ci cum am putea funcţiona în concurenţă cu alte partide care dispun de resurse considerabile pentru propaganda si alte activităţi.
Aşadar, am intrat într-o dilemă: să iniţiez reformarea PLDM pe interior — nu am susţinere, să formez un nou partid — nu am bani. Să rămân pasiv, însă, şi indiferent — nu vreau şi nici nu ar fi corect faţă de cei care au încredere în mine, care îşi leagă speranţele de un posibil nou proiect politic.
Am prezentat această dilemă celor cu care m-am consultat zilele acestea, inclusiv simpli cetăţeni cu care m-am întâlnit în teritoriu, am discutat-o şi cu mai mulţi colegi de partid, iar soluţia a venit de la dumneavoastră, de la cetăţeni. O soluţie care vă implică în ceea ce voi face mai departe, una care ne face să fim mulţi şi puternici, una care ne face să nu depindem de finanţări netransparente şi interese de grup. Este un proiect pe care îl lansez azi împreună cu dumneavoastră, inspirat de dumneavoastră şi sper că va fi susţinut de un număr cât mai mare de cetăţeni din ţară şi de peste hotare, care îşi doresc o modernizare reală a Moldovei, dar şi a clasei politice.
Stimaţi cetăţeni,
Dragi colegi din PLDM,
Am luat decizia de a demisiona din funcţia de prim-vicepreşedinte al PLDM, de a mă retrage din partid şi din fracţiunea parlamentară a partidului, începând cu ziua de astăzi. Fac acest lucru, pentru ca proiectul meu politic şi al unei bune părţi a alegătorilor PLDM nu mai coincide cu acţiunile din ultima perioadă ale formaţiunii; pentru că PLDM şi-a pierdut identitatea, ajungând captiv unor interese de grup şi al poftelor lui Vladimir Voronin şi PCRM. Pentru că PLDM a ajuns să numească şi să revoce oameni în Guvern în funcţie de indicaţiile primite de la comunişti.
Părăsesc PLDM pentru că, din votul atât de unanim al conducerii partidului pentru o alianţă cu comuniştii, am înţeles că s-a pierdut contactul cu membrii şi simpatizanţii partidului, care au fost trădaţi, iar votul lor a fost folosit şi tranzacţionat într-un mod inacceptabil. Între disciplina de partid, greşit înţeleasă de unii, şi respectul faţă de simpatizanţii PLDM, am ales sa fiu indisciplinat şi să merg mai departe împreună cu cei care ne-au votat ca să modernizăm Moldova, nu să o punem la cheremul comuniştilor.
În timp scurt, voi iniţia un proiect politic ce va fi construit şi finanţat în modul cel mai transparent prin contribuţia cetăţenilor, nu din bani cu provenienţă neclară sau chiar dubioasă. Câţi bani vom reuşi să strângem, atâţi vom cheltui. Personal, nu am bani să susţin un partid, dar nici nu cred că un partid trebuie să cheltuiască milioane de euro pentru pomeni electorale şi pentru achiziţionarea de grupuri media pentru propagandă.
Un partid poate fi creat şi susţinut cu o sumă mult mai mică decât ceea ce fac unele partide astăzi. Şi cred că prin consistenţa programului politic pe care îl vom avea, şi prin adaptarea la agenda reala a cetăţenilor, vom reuşi să avem expunerea publică necesară în presa liberă, fără instrumente de propagandă.
Odată cu formarea partidului, vom lansa şi o campanie de atragere a finanţării necesare, pentru a activa în mod decent şi transparent, pentru a face o politică de calitate şi pentru cetăţeni. Sper într-un sprijin cât mai larg din partea celor care îşi doresc să existe un altfel de proiect politic — un partid care să nu fie dependent de grupări de interese şi de finanţări neclare.
Totodată, voi lansa curând şi o platformă de cercetare şi de idei, menită să sprijine noua construcţie politică pe care o creez. Va fi o instituţie în care ar putea să activeze şi experţi străini, care nu pot sa se implice politic, dar care doresc să contribuie cu politici ce ar sta la baza unui program cuprinzător de dezvoltare şi de reformare a Republicii Moldova. În cadrul acestei organizaţii intenţionez să dezvolt şi un program de formare a tinerilor politicieni, pregătind de pe acum generaţia care să ne înlocuiască.
Dragi prieteni,
Încurajat şi motivat de susţinerea masiva pe care am văzut-o zilele acestea, îmi propun sa creez un proiect politic modern, ce va conţine angajamentele pe care PLDM le-a abandonat. Un proiect pe care să-l construim împreună!
Un proiect politic pro-european şi după model european, care să lupte pentru independenţa justiţiei — domeniu fără de care nu putem face cu adevărat curăţenie în ţară şi nici în interiorul clasei politice. Voi face acest proiect aşa cum ştiu şi pot eu şi colegii mei, şi sper să fie un partid care sa-i reprezinte cat mai bine pe cetăţeni, devenind o voce puternică pe scena politică din Moldova.
În perioada următoare voi anunţa cu cine mă pornesc la drum în acest nou proiect politic, care va fi platforma noastră politică şi cum ne vom manifesta. Am avut discuţii cu mai mulţi oameni cu credibilitate ridicată în societate, nu neapărat politicieni, unii sper să se alăture proiectului meu chiar şi fără angajare politică directă. Pentru mine este important orice sprijin constructiv şi îmi doresc să creez în acest partid o platformă cât mai largă de dezbatere internă, care să ne ajute să fim consistenţi în activitate.
Nu sunt naiv, nu sunt idealist, ştiu că va fi foarte greu. Ştiu că vor exista piedici, campanii de denigrare — am şi fost avertizat, de altfel. Dar vreau să le transmit celor, care îşi imaginează că mă vor opri cu minciuni şi manipulări în presa lor de partid, că asta mă va întări şi mă va ambiţiona şi mai tare, şi nu voi ezita să prezint opiniei publice ce şi cine stă în spatele acestor campanii de denigrare.
Eu mă voi baza pe sprijinul cetăţenilor, atâta cât va fi el, care însă va fi cu siguranţă mai puternic decât banii şi instrumentele de manipulare sau chiar instituţionale pe care le vor folosi unii împotriva mea sau a colegilor mei.
Pornesc la acest drum cu multă încredere şi voi merge pe el atâta vreme, cât voi avea sprijinul cetăţenilor, cât va exista interes pentru dezvoltarea unui proiect politic nou, de acest tip, care să aibă la bază inclusiv lecţiile învăţate din greşelile ce s-au făcut în ultimii ani pe scena politică din Moldova.
Stimaţi cetăţeni,
În final, vreau să vă mulţumesc pentru susţinere şi să va asigur că votul dumneavoastră din 30 noiembrie nu va fi pierdut, ci folosit pentru a-i aduce la realitate pe cei care au încercat să-l utilizeze în interes personal şi pentru a nu-i lăsa să blocheze proiectul de modernizare a ţării.
Le mulţumesc din suflet şi tuturor colegilor din PLDM care m-au susţinut sincer în aceşti ani şi care au investit încredere în mine. Astăzi nu ne despărţim, ci trecem împreună peste un obstacol care ne împiedică să evoluăm, care încearcă să ne arunce în trecut. Sper să fim cât mai mulţi cei care trecem peste acest obstacol, care vom merge cu adevărat înainte, nu înapoi, aşa cum ne-am angajat la alegerile din 30 noiembrie 2014.
Lui Vlad Filat îi transmit că, deşi suntem pe drumuri total opuse, câtă vreme va înţelege să respecte alegerea mea şi a colegilor mei, în mine va avea un partener de discuţii deschis. Am făcut multe lucruri bune împreună cândva şi eu mai cred că, dacă va dori, se poate întoarce la cei care l-au votat, la proiectul care l-a definit ca om politic — un om care a promis o Moldovă Europeana şi modernă, fără Voronin şi fără comunişti.
Pe ceilalţi colegi din conducerea PLDM îi îndemn să nu se lase antrenaţi în lupte stupide contra mea şi a celor ce mă vor urma, să nu se lase folosiţi, pentru că va veni momentul în care vor înţelege, ca şi mine, capcana în care au fost atraşi şi vor regreta că s-au lăsat târâţi în războaie ce nu erau ale lor.
Iar pe membrii şi simpatizanţii PLDM, dar şi pe toţi cei care îşi doresc să continuăm ceea ce am început în 2009, îi chem să sprijine cât mai activ noul proiect politic pe care îl voi iniţia şi care va fi unul al lor, al cetăţenilor!
Sursa: facebook.com