Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În perioada 20–24 aprilie, vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, vicepreşedintă a PLDM, participă la cea de-a doua parte a Sesiunii ordinare 2015 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În numele grupului politic al PPE, Liliana Palihovici a avut o intervenţie pe marginea raportului “Serviciile sociale în Europa: legislaţia şi practica de separare a copiilor de familiile lor în statele membre ale Consiliului Europei”.
Liliana Palihovici a menţionat că raportul prezentat a abordat subiectul în profunzime şi a pus în discuţie problemele existente în diferite regiuni ale Europei, care ar putea fi studiate şi analizate pe viitor, într-un raport suplimentar.
De asemenea, Liliana Palihovici a apreciat corectitudinea informaţiei şi a exprimat susţinere concluziilor autorului ce ţin de identificarea celor mai eficiente servicii în susţinerea copilului şi a familiei, dar şi pentru a evita orice abuz în procesul separării copilului de familie.
“O altă constatare a acestui raport, relevantă pentru ţara mea şi multe ţări din Europa de Est sau Balcani, este faptul că cei mai expuşi riscului de a fi separaţi sunt copiii din familiile social-vulnerabile şi familiile în care unul sau ambii părinţi sunt plecaţi la muncă peste hotare, aceştia rămânând fără supraveghere sau tutelă. În opinia mea, această separare nu este soluţia cea mai potrivită. Sunt convinsă că statele membre ale Consiliului Europei (CoE) trebuie să dezvolte şi să ofere mai multe oportunităţi în susţinerea familiilor, astfel încât acestea să aibă suficiente venituri pentru depăşirea pragului sărăciei, în interesul major al copilului”, a subliniat Palihovici.
Vicepreşedinta Parlamentului a mai specificat că unul dine obiectivele APCE ar trebui să fie continuarea monitorizării respectării drepturilor copiilor în toate ţările membre. În acest context, Liliana Palihovici a lansat propunerea de a recomanda statelor membre să investească mai mult în dezvoltarea instituţiei “Avocatul Copilului” ca fiind unul dintre cele mai importante instrumente în protejarea drepturilor copiilor în fiecare ţară.
“Sunt convinsă că instituţia «Avocatul Copilului» este o primă condiţie necesară atât pentru asigurarea unui mediu favorabil dezvoltării armonioase şi democratice, cât şi pentru sporirea protecţiei şi promovării drepturilor copiilor”, a declarat Palihovici.
Sursa: www.pldm.md