Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Onorată asistenţă, stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova,
Există o explicaţie foarte clară de ce un Parlament ales, învestit cu încrederea oamenilor, trebuie să lucreze, să adopte legi, să monitorizeze implementarea acestor legi, în aşa fel, contribuind decisiv la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.
Există o explicaţie foarte clară de ce Parlamentul este locul unde există majorităţi învestite cu votul încrederii cetăţeanului, care guvernează, şi există opoziţie, care prin acţiunile ei realizate pe parcursul unui mandat, trebuie să convingă alegătorii, că sunt mai buni decât cei care guvernează. Până aici este bine, este democratic şi ce este cel mai important — în rezultatul acestei competiţii politice trebuie să câştige cetăţenii, trebuie să câştigă ţara. Aceasta ar trebui să se întâmple şi în Parlamentul Republicii Moldova, care este amfiteatrul puterii în stat şi dovada clară pentru cetăţeni, că în ţara lor există instituţii, există ordine de drept.
În realitate însă, e o luptă acerbă între partidele politice pentru putere. Astăzi din păcate, suntem martorii unei astfel de bătălii, pornite de cei cărora le pasă cel mai puţin de oameni şi de Republica Moldova.
Adevăratul scop al autorilor acestei iniţiative este de a duce Moldova în haos, instabilitate şi dezordine, situaţie care poate fi foarte favorabilă pentru intriganţii care doresc să schimbe cursul de dezvoltare a ţării noastre. Eu cred că mult mai important era sa discutăm astăzi în Parlament timp de 5 ore despre ce şi cum trebuie să facem ca Moldova să nu mai fie şantajată cu deconectarea de la sursele de gaz şi energie electrică; să discutăm despre strategiile de asistenţă pentru cetăţenii care au venituri mici în condiţiile majorării tarifelor la energie şi gaz; să analizăm strategiile de facilitare a dezvoltării economice; de evaluarea a sistemului de salarizare în domeniul bugetar, şi multe alte lucruri importante. Cred că acestea sunt întrebările la care cetăţenii aşteaptă răspunsuri.
Întrebarea firească este: de ce, domnilor din opoziţie, hărţuiţi Guvernul Streleţ chiar din prima zi de activitate? De ce nu l-aţi lăsat să muncească şi să vă prezinte un raport măcar pentru 100 de zile, cum se procedează în toate ţările civilizate?
Stimaţi autori ai moţiunii,
La momentul preluării puterii de către forţele de centru-dreapta în 2009, ţara noastră era practic izolată în plan extern. Politica dublelor standarde, promovată de guvernarea anterioară, a condus la deteriorarea fără precedent a relaţiilor cu ţările vecine, dar şi cu ţările cu care Moldova tradiţional avea o bună cooperare.
Imediat după preluarea guvernării, am demarat un amplu proces de relansare a relaţiilor cu ţările vecine şi a bunelor relaţii de colaborare cu alte state ale lumii, iar promotorul fidel al acestei cauze a fost PLDM şi Alianţa proeuropeană. Astfel, dintr-un stat izolat în plan extern, Moldova a devenit un stat înconjurat de prieteni. Poate anume acest lucru nu place iniţiatorilor moţiunii de cenzură. Poate adevăratul lor scop este reîntoarcerea Republicii Moldova la situaţia izolată şi ruptă de restul lumii?
Ştiţi care a fost marea greşeală a forţelor de centru-dreapta în momentul când au venit la guvernare? Că nu au acţionat prompt şi nu au cerut mai multă responsabilitate din partea organelor de drept în elucidarea acestor cazuri; că nu au reuşit să reformeze sistemul de justiţie şi să-l dezvolte pentru a face posibil, ca voi toţi, cei care timp de mulţi ani aţi delapidat bunurile statului, să fiţi traşi la răspundere şi să nu mai aveţi ocazia astăzi să turmentaţi oamenii cu minciunile voastre; să nu mai aveţi nicio şansă de a finanţa forţele extremiste din R. Moldova în acţiunile lor orientate spre îngenuncherea ţării.
Deoarece astăzi este pusă din nou la încercare stabilitatea Alianţei de Guvernare, cred că trebuie să fac câteva precizări pentru autorii moţiunii:
Voi, cei care sunteţi marii inamici ai parcursului european al R. Moldova, deci inamici ai bunăstării cetăţeanului, aţi avut mai multe tentative de a ne opri din atingerea obiectivului nostru. Folosindu-vă de jocuri politice murdare, aţi demis fără niciun motiv întemeiat guvernul condus de prim-ministrul Vlad Filat, care a reuşit să pună temelia parcursului european. L-aţi demis printr-o moţiune de cenzură, cu interdicţia de a mai candida la această funcţie. Aţi crezut că prin înlăturarea liderului celui mai puternic partid proeuropean veţi putea opri Moldova din calea ei de democratizare şi europenizare?
Deşi aţi reuşit să daţi jos atunci guvernul, mai târziu aţi urzit tot felul de scheme de intimidare a deputaţilor, care trebuiau să voteze pentru legi importante pentru ţară, inclusiv pentru ratificarea Acordului de Asociere. Aţi reuşit să faceţi ca ritmul reformelor să încetinească mult, totuşi, nu aţi reuşit să ne opriţi din drum.
Fac apel către forţele sănătoase din acest Parlament — nu faceţi jocul duşmanilor R. Moldova! Manipularea, minciuna, ipocrizia absolută sunt, prin definiţie, învelişul unui interes, pe care nici politic nu pot să-l numesc.
În mod special, mă adresez acum deputaţilor din fracţiunea Partidului Democrat. Colegi, ar trebui să ştiţi că cei care vor susţine azi această aberaţie politică, vor subscrie şi vor deveni complicii proiectului de distrugere a speranţei şi şansei oamenilor, ca viaţa lor să devină mai bună, aici, în Moldova. Nu sunt afirmaţii mari şi tari, fără esenţă; sunt adevăruri triste, care ne vor costa scump.
Mesajul fracţiunii PLDM este ferm şi clar pentru toţi semnatarii moţiunii: nu veţi reuşi, oricât de mulţi prim-miniştri nu veţi încerca să schimbaţi; cât de mult nu veţi ataca PLDM; cât de mult nu ne veţi blama — nu vom ceda, vom continua lupta noastră pentru o Moldovă europeană, pentru o Moldovă democratică, pentru o Moldovă prosperă!
Republica Moldova nu poate sub nicio formă să fie condusă de emisarii răsăritului, care ne doresc mereu îngenuncheaţi. Colegi din Partidul Democrat, gândiţi-vă la acest lucru! Degeaba credeţi că, conjunctura politică eventual creată după votul pe moţiunea de cenzură va reprezenta pentru voi o victorie.
Victoria voastră este eşecul oamenilor, care au investit încredere şi speranţă că lucrurile pot fi altfel în această ţară. Este o palmă usturătoare aplicată perspectivei de integrare europeană şi, cel mai important, reprezintă doborârea definitivă a încrederii oamenilor în politicieni şi în instituţiile statului.
Sursa: www.pldm.md