Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Domnilor deputaţi,
Stimaţi colegi,
Îmi făcusem mai multe notiţe pe marginea declaraţiilor care au fost cumva enunţate de către reprezentanţii altor fracţiuni, în fond este de aşteptat… era de aşteptat ceea ce aveau de spus socialiştii, comuniştii. Ei îşi fac meseria lor de opozanţi pe alocuri, dar, de fapt, de regulă exagerează, mai umflă cifrele, mai spun una, alta.
Spre exemplu, şedinţele Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară, dragi socialişti, au fost şase la număr din momentul investirii Guvernului. Primele trei şedinţe au fost în primele două săptămîni, atunci cînd împreună cu Banca Naţională am convenit prompt, rapid asupra planului de acţiuni privind retragerea licenţei băncilor fraudate, ce are de făcut Guvernul în această acţiune şi referitor la situaţia din sectorul de asigurări, care ne-a permis să evităm excluderea Republicii Moldova din sistemul Carte Verde, o chestie construită cu multă migală şi de alţii.
Celelalte trei eu n-am prea vorbit public despre ele, însă au fost la fel foarte, foarte importante. Ei, dar treacă de la mine, nu mai trec eu pe toate aceste detalii care le-au expus comuniştii, socialiştii, fiindcă asta-i datoria lor.
Iată ceea ce au spus democraţii este cu adevărat important. Ceea ce a spus domnul Lupu despre încredere, despre respect şi alte enunţuri. Sincer vorbind mie mi-a devenit clară evoluţia evenimentelor de mai departe din ziua de sîmbătă, 17 octombrie, atunci cînd am refuzat să-i răspund la telefon domnului Plahotniuc. M-a sunat de două ori, n-am răspuns. L-am rugat pe domnul Candu să-i transmită să nu mai telefoneze, din cauză că pentru mine e o persoană privată care şi-a declarat plecarea din partid, nu este nici prim-vicepreşedinte, nu este nici membru de partid, de aceea prefer să discut cu persoanele oficiale ale partidului — domnul preşedinte Lupu, domnul Preşedinte al Parlamentului Candu şi alţi oficiali ai partidului.
Am înţeles că se va declanşa un proces, fiindcă nu-mi imaginam că poate să se admită o situaţie cînd o persoană încearcă cumva să iasă de sub control sau din tiparele care au fost construite cu multă migală ani de-a rîndul, nu doar de la 2009 încoace şi pînă la 2009. Şi ştiţi despre ce este vorba.
După asta a urmat, pe data de 19, ieşirea sincronizată la rampă, eu am vorbit atunci într-o manieră care, mă rog, pot să-mi cer şi scuze de la partidele… cei care au iniţiat moţiunea de cenzură, a doi actori din politica moldovenească, eu am vorbit atunci despre Păpuşar. Dacă s-a simţit cineva vizat, îl priveşte. Fiindcă cu acelaşi succes puteaţi presupune că Păpuşarul este acel spre care Igor Dodon circulă săptămînal la Moscova. N-am atacat partide, n-am atacat persoane, am vorbit direct că vor urma consecinţe şi aceste consecinţe sînt sincronizate.
De aceea, urmînd această logică a evenimentelor vă declar, stimaţi deputaţi şi cetăţeni ai Republicii Moldova, că sînt extrem de îngrijorat de soarta Republicii Moldova de mai departe, nu din cauza că aş fi activat într-o manieră impecabilă. Am prezentat în raportul meu direcţiile principale de activitate ale Guvernului, am prezentat premisele care au fost construite în aceste 90 de zile şi unele rezultate care deja le putem vedea şi care neapărat … rezultate pozitive s-ar putea valorifica într-un viitor apropiat dacă ar exista înţelepciune să se menţină stabilitatea politică.
Din păcate nu se doreşte menţinerea stabilităţii politice, se doreşte conservarea sistemului, aşa cum a fost. Să rămînă totul aşa cum a fost, fiindcă aşa e comod şi aşa pot fi trase sforile. Noi nu vom participa la această afacere sau nu ştiu cum o s-o numiţi voi. Fiindcă tot timpul politica a fost afacere pentru o bună parte din … nu vreau să dau detalii.
Pot fi inventate motive care mai de care. Aceste cinci motive enunţate, că, uite, unul este mai important, altul este mai puţin important. Eu am declarat de două ori, ultima dată în şedinţa Consiliului Alianţei aseară, că dacă se doreşte construirea unei majorităţi parlamentare, Partidul Liberal Democrat este deschis. Am spus-o şi public, şi la unele posturi de televiziune. Şi dacă se doreşte sincer consolidarea acestei majorităţi parlamentare, Partidul Liberal Democrat este deschis împreună cu alţi colegi să vedem care-i cota de responsabilitate în Guvern care doresc să şi-o asume colegii de la Partidul Popular European. Aceeaşi poziţie o reiterez şi acum. Şi să afirmi precum că acesta este un motiv, o opunere ş.a.m.d., noi conştientizăm gravitatea situaţiei, stimaţi colegi. Şi noi nu punem interesele de partid mai sus de interesele ţării, aşa cum o faceţi voi, din păcate.
Al doilea motiv, eu le iau de jos în sus, interferenţa în cadrul activităţii organelor de anchetă. Am spus-o şi în cadrul acestui raport că propunem o activitate etapizată de reformă a acestor organe. Doriţi să stabilim un reper în timp din momentul încheierii anchetei în cazul domnului Filat? Stabilim şi acest reper în timp. Important să nu-l tărăgănaţi ani de zile folosind prevederile Codului penal, 6 luni de la început şi apoi 12 luni după asta.
Am menţionat că eu nu cred că Chetraru personal conduce urmărirea penală în cazul lui Filat sau Gurin personal. Există ierarhie în cadrul acestor instituţii, există echipe de anchetatori care trebuie să-şi facă meseria, indiferent de faptul cine va fi şeful instituţiei. În caz contrar voi recunoaşteţi că anume acestea a fost principiul de dirijare a acestor instituţii, selectiv, pe cine trebuie băgat la răcoare, cînd trebuie băgat la răcoare şi dacă dispare şeful, se năruie tot sistemul. Noi trebuie să construim un sistem de luptă anticorupţie în care indiferent de faptul cine e şeful în aceste organe sau în afara lor, ele să funcţioneze.
Următorul argument legat de planul anticriză, vizite pe ogoarele Patriei, ceea ce a mediatizat “Publika” cu mult sîrg în ultima vreme, e filmat în prima jumătate a lunii iulie 2014. Este o… a fost o demonstrare a unor rezultate agricole perfecte. Cum s-au obţinut aceste rezultate? Este altă istorie. Din ce bani? Să spună ancheta. Dar am văzut o agricultură modernă şi este în iulie 2014, cînd nu eram Prim-ministru.
Eu am mers în teritoriu, am mers de două ori la Comrat, am mers în nordul Republicii Moldova, însă am mers cu probleme concrete pe durata mandatului meu de Prim-ministru. Iar planul anticriză, domnule Preşedinte Lupu, colegii mi-s martori, noi discutăm în fiecare zi de luni la şedinţele operative şi tot discutăm acest subiect, care trebuie să-l definitiveze Ministerul Economiei.
Să-l definitiveze, să-l treacă prin avizări şi el este practic gata, urma să fie adoptat la următoarea şedinţă de Guvern. Nimeni nu poate să-mi spună că eu n-am abordat acest subiect de fiecare dată. E responsabilitatea Ministerului Economiei şi a Guvernului, per ansamblu. De aceea e o responsabilitate comună pe care noi trebuia s-o ducem la bun sfîrşit.
Suportul pentru Platforma “DA”. Pe lîngă faptul că sînt falsuri şi minciuni, că aş fi eu, personal, în spatele acestor activităţi sau domnul preşedinte Filat. OK, aveţi probe, prezentaţi-le. Însă ce este rău în cererea oamenilor? Ce este rău în cererea protestatarilor, care au venit în stradă nu de dragul apelului Platformei “DA”, ci din cauză că se confruntă cu probleme reale. Şi dacă aţi remarcat în acest angajament comun de acţiuni şi reforme, pe care vi l-am propus aseară spre discuţie, şi care aţi spus că nici nu merită, fiindcă nu aveţi de gînd să-l discutaţi.
Şi dacă aţi remarcat, mă rog, maculatură, din cauză, chipurile, că n-avem majoritatea, am propus un plan etapizat de reforme care se conţine şi în cererile oamenilor din stradă, indiferent de faptul Platforma “DA” sau consiliul Marii Adunări Naţionale, sau protestatarii aripii stîngi, care sînt aici în faţa Parlamentului. Ce este rău în asta? De ce consideraţi că asta este o crimă? Sau avocatura pentru Filat.
Eu v-am spus ce-am făcut săptămîna, începînd cu 16 octombrie. Am vorbit despre Aeroport, e adevărat. S-au năpustit asupra mea toată grupa de surse mediatice şi portaluri, precum că eu intenţionez să aduc un prejudiciu de 500 de miliarde sau alte cifre care erau numite. Credeţi că nu ştiu de unde vin aceste ameninţări?
Probabil, Shor deja demult nu mai are nici o treabă cu Aeroportul. Probabil, e deja trecut în alt cîmp de influenţă.
Am atacat eu partidele din Alianţă? Niciodată n-am vorbit despre Partidul Democrat sau despre Partidul Liberal. De ce inventaţi motive? Subliniez încă o dată: conservarea sistemului, aşa cum doriţi voi să-l menţineţi, nu va fi posibil. Voi vorbiţi de încredere, despre faptul că aţi pierdut încrederea, dar mîine — hai, vă rugăm, veniţi să discutăm. Cu cîtă încredere vor veni colegii noştri să negocieze o reclădire a ceva nou?
Repet încă o dată: votul de astăzi din Parlament este, într-adevăr, un important test pentru prezentul, pentru viitorul Republicii Moldova şi pentru însuşi parcursul european al ţării noastre, aşa cum a spus şi domnul Daul, este absolut evident. Astăzi se vor decide multe lucruri.
Să contaţi pe coparticiparea noastră la aceste mişmaşuri de viitor, la conservarea şi păstrarea sistemului, rog să nu aveţi asemenea încredere. Noi, oricum, vom decide la partid cum vom participa mai departe. Însă acest pilotaj suprem de demagogie, acesta merită a fi apreciat.
Adică eu vă doresc succes în toate acţiunile dumneavoastră de viitor, dar vă îndemn: debarasaţi-vă, odată şi odată, de captivitate. Fiindcă voi sînteţi captivii unui singur om, om care a reuşit să ţină în captivitate toată Republica Moldova.
Eu mă aştept acum că va urma deja tot ceea ce aţi promis de la tribună, că iată organele de anchetă vor investiga. În ţara noastră poate fi inventat orice, ceea ce am auzit de la domnul Voronin despre întreprinderi care habar nu am, care n-am absolut nici o atribuţie. Mă pot aştepta la orice, din acest moment. Dar, repet, voi lupta pentru a-mi apăra bunul nume, numele bun al companiei mele şi pentru a apăra Republica Moldova.
Sursa: www.parlament.md
Comunicat de presă al Partidului Liberal
PL, 28 octombrie 2015
Discursul Lilianei Palihovici în şedinţa parlamentului privind examinarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Streleţ
PLDM, 29 octombrie 2015
Discursul deputatului Tudor Deliu în şedinţa parlamentului privind examinarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Streleţ
PLDM, 29 octombrie 2015
Vadim Pistrinciuc: Votul împotriva Guvernului este iresponsabil şi regretabil
PLDM, 29 octombrie 2015
Alocuţiunea Fracţiunii PCRM la demiterea Guvernului Streleţ
PCRM, 29 octombrie 2015
Dodon a criticat dur guvernul Streleţ
PSRM, 29 octombrie 2015
Discursul deputatului Marian Lupu în şedinţa parlamentului privind examinarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Streleţ
PDM, 29 octombrie 2015