Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova consideră necesară ajustarea prevederilor Regulamentului Parlamentului la rigorile şi practicile europene de funcţionare a unui legislativ democratic. În acest scop, deputaţii PLDM au elaborat un proiect de lege care vine să asigure o participare mai activă a opoziţiei parlamentare la întocmirea ordinii de zi a şedinţelor de plen.
În acest sens, proiectul prevede instituirea unui mecanism care să asigure includerea şi examinarea proiectelor de legi şi altor chestiuni propuse de către opoziţia parlamentară, precum şi organizarea unor şedinţe plenare dedicate expres discutării acestora.
În speţă, se propune ca proiectul ordinii de zi a primei şedinţe de plen din fiecare a şasea săptămână, de la începerea sesiunii parlamentare, să conţină doar chestiuni înaintate de opoziţia parlamentară. În acelaşi timp, propunerile deputaţilor neafiliaţi din opoziţie pot constitui până la 10% din proiectul ordinii de zi a acestor şedinţe.
Potrivit autorilor, argumentul de bază pentru elaborarea proiectului constă în susţinerea bunelor practici europene în materie de drept, prin recunoaşterea rolului opoziţiei pentru funcţionarea democraţiei. În acelaşi timp, asupra acestui aspect s-a pronunţat şi Curtea Constituţională în Adresa PCC-01/18a din 04.12.2012.
La elaborarea proiectului de lege a fost analizat un şir de documente şi recomandări ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia, dar şi practica legislativă a mai multor state europene: Franţa, Lituania, Georgia, Marea Britanie, Canada, Norvegia etc.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Biroul permanent al Parlamentului RM.
Sursa: www.pldm.md