Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Tudor Deliu: Luare de cuvânt pe marginea moţiunii de cenzură împotriva ministrului Justiţiei

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 iulie 2016 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi deputaţi,
Onorată asistenţă.

Deja, obişnuiţi cu moţiunile simple, tot întrebăm colegii din fracţiunea PSRM, chiar cred că respectivele iniţiative vor fi votate pozitiv? Ori îşi joacă şi ei rolul, conform scenariului scris pe strada Cantemir? Oricum, le mulţumim, aşa mai avem şi noi ocazia să-i vedem la faţă pe salvatorii neamului.

Al cui neam îl salvează, ştiu ei mai bine, deoarece, vorba ceea, în Moldova avem mai mulţi fini decât în Finlanda.

Dar, domnule ministru Cebotari, fiindcă dumneavoastră sunteţi protagonistul acestei piese, vreau să vă mulţumesc pentru amplul raport şi răspunsurile la întrebări…Unele chiar m-au dus la gândul că “creşte Moldova”! Teamă mi-i, însă, că la un moment dat poate să bufnească de atâta drojdii.

Din punct de vedere profesional, domnule ministru, pot spune că aţi trecut surprinzător de simplu de la transporturi la justiţie, numai că nu aţi luat în calcul că domeniul justiţiei e mult mai complex. Nu-i ca şi cum ai duce vagoane şi macarale uzate de la Căile Ferate ale Moldovei la Metalferos. Aici chiar trebuie să lucrezi ca să se vadă rezultatele. De fapt, care rezultate? Scopul pentru care aţi fost numit în această funcţie a fost controlul Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Evident, şi votul în plus în cadrul CSM… Deşi nu-mi este clar de ce le-ar trebui acesta şefilor dumneavoastră direcţi? Acolo şi aşa stă, bine-merci, o majoritate comodă.

Ce vreau să adaug este că atât dumneavoastră, cât şi colegii de partid, de ani de zile vă jucaţi fie de-a transportul, fie de-a justiţia, ori de-a economia şi, toate domeniile respective au devenit între timp sinecuri ale reprezentanţilor partidelor dumneavoastră, ale membrilor familiilor voastre, ale mijloacelor de informare in masa, ale organizaţiilor non-guvernamentale pe care le controlaţi şi chiar ale experţilor veniţi de prin străinătate pentru a da o mână de ajutor Republicii Moldova. Cum, Doamne, am reuşit să-i “stricăm” (corupem) şi pe ăştia?

Regretabil este faptul că eu personal şi colegii mei, desigur cei care au rămas colegi, am căzut pradă acestui plan bine ticluit şi impus cu sârguinţă de flăcăi ale căror feţe stârnesc milă. Eu şi colegii mei, în toţi aceşti ani, chiar am crezut în ceea ce facem, am participat mai în toate grupurile de lucru pentru elaborarea modificărilor la tot ce vreţi: de la Constituţie până la legi ordinare şi hotărâri de Parlament. Am făcut asta pentru a consolida un sistem, o putere judecătorească care să lucreze în interesul cetăţeanului. Ca să constatăm acum că virgulele, puse peste noapte prin restaurante, schimbă esenţa a tot în ce am pus suflet. Mă refer la Legea procuraturii şi a legilor conexe, pachetul integritate şi altele.

Acum despre Departamentul Instituţiilor Penitenciare:

La indicaţia dumneavoastră, domnule ministru, angajaţii Departamentului Instituţiilor Penitenciare comit sistematic încălcări grave, obstrucţionând activitatea deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova care încearcă să scoată în evidenţă ilegalităţile şi abuzurile ce se comit în unul din domeniile dumneavoastră de responsabilitate. Sunteţi un ministru foarte părtinitor şi nu puteţi ieşi din cuvântul lui El Comandante. Am să vin cu argumente: La data de 01.07.2016 am expediat o cerere către dumneavoastră şi către administraţia Penitenciarului nr.13 pentru a-mi permite mie, în calitate de deputat şi preşedinte al fracţiunii din care face parte domnul Filat, de a avea o întrevedere cu dumnealui.

M-au purtat cu fofârlica 2 zile, ca mai apoi, şeful Penitenciarului sa-mi spună că el înţelege, dar cei de sus sunt contra. Dar, să revin la detalii. Am primit răspuns doar de la şeful Penitenciarului nr. 13. Îl mai aştept pe cel de la minister.

În stilul unui abiturient, şeful penitenciarului încearcă să mă convingă că pe noi, deputaţii, Codul de Executare ne plasează la alineatul 2 al articolului 181, adică persoane care avem nevoie de o permisiune specială. Câtă neruşinare poţi avea ca să-ţi permiţi aşa ceva?

Apropo, voi da publicităţii acest răspuns, pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să se convingă că pentru actuala guvernare contează apartenenţa politică, sau loialitatea faţa de şef, şi nicidecum cunoştinţele.

Onorată asistenţă,

Sistemul judecătoresc trebuie reformat! Dar acest lucru va putea fi făcut doar de oameni integri, independenţi în acţiuni. Constat că dumneavoastră, ca şi o bună parte din angajaţii autorităţii pe care o conduceţi, dar şi o bună parte din această sală, nu sunteţi din această categorie. Îmi este frică de sistemul pe care l-aţi creat şi-l dezvoltaţi în continuare. Dacă deputatul nu reprezintă pentru dumneavoastră o autoritate, ce să mai spunem despre cetăţeanul cu care daţi ochii odată la patru ani.

Dar să revenim la politici. Eu cred că dumneavoastră nu v-aţi lăsat definitiv de transporturi. Chiar a meritat, dle ministru, să abandonaţi Calea Ferată pentru funcţia de ministru al Justiţiei? Doar tot spre transport priviţi, numai că privirile s-au schimbat de la tren la avioane. Şi urmăriţi falimentarea Î.S. “Air Moldova”, pentru a lua sub control total tot ce e legat de căile aeriene. Mai mult decât atât, modul în care aţi încercat să justificaţi legalitatea concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău şi executarea obligaţiilor de către concesionar este o sfidare crasă, prin care v-aţi deconspirat adevăratele interese. Tare-i mai plăcea respectiva sintagmă unui fost deputat, actual coleg de-al dumneavoastră din lunaticul Guvern, pe când respectivul era în opoziţie. Interesant, ce crede el acum? Nu-i dau numele, sunt sigur că intuiţi la cine mă refer.

Domnule Ministru. Vin cu un sfat către Dumneavoastră. Daţi-vă demisia. Sunteţi tânăr şi puteţi încă repara greşelile făcute. Posteritatea o să vă ierte, dacă veţi face acest pas. În caz contrar, veţi rămâne în istoria contemporană ca un gropar al sistemului justiţiei.

Vorba poetului:

Multe flori sunt, dar puţine
Rod în lume o să poarte,
Toate bat la poarta vieţii.
Dar se scutur multe moarte.

Dumneavoastră, deocamdată, rod nu aţi purtat. Ba din contra. În loc de flori, semănaţi ciulini. Atenţie, că ei pot, după o perioadă de timp, să şi înghimpe!

Indiferent de rezultatul votului de astăzi, dar cred că nu este greu să-l intuim,…nu uitaţi, dle ministru, că faceţi parte dintr-un Guvern al unui stat democratic în care puterea supremă aparţine poporului.

Stimaţi colegi,

Noi, deputaţii fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, vom susţine prezenta moţiune, în numele justiţiei, care, sperăm, că odată şi odată, va trece Prutul.

Sursa: www.pldm.md

PLDM şi-a ales vicepreşedinţii Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova