Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Acum 9 ani, pe eşichierul politicii moldoveneşti se năştea o nouă formaţiune, declarată din start una de opoziţie faţă de Partidului Comuniştilor, aflat la guvernare. Ascensiunea spectaculoasă a Partidului Liberal Democrat din Moldova de la o formaţiune de opoziţie, în doar 4 ani, la principalul partid de guvernământ nu poate fi contestată de nimeni, oricât de mult s-ar strădui oponenţii noştri.
Cu fiecare scrutin, partidul condus de Vlad Filat a înregistrat o tot mai mare susţinere populară. Dacă la primele alegeri parlamentare la care a participat, în aprilie 2009, PLDM a obţinut 12.43% din voturi, sau 15 mandate de deputat, la scrutinul din 2010 liberal-democraţii au acumulat deja circa 30% din voturi şi 32 de mandate în Parlament. O performanţă asemănătoare nu a înregistrat nicio formaţiune politică de centru-dreapta.
Chiar de la lansare, PLDM şi-a propus obiective ambiţioase şi a luptat pentru a le implementa: comuniştii lui Voronin nu mai sunt la guvernare, Acordul de Asociere cu UE a fost semnat, moldovenii pot călători în baza regimului liberalizat de vize, ţara noastră a aderat la spaţiul aeronautic comun, iar Republica Moldova se află pe agenda celor mai influente cancelarii occidentale. Deschiderea fără precedent a statelor europene pentru Moldova se datorează inclusiv, şi aderării PLDM la cel mai puternic şi numeros partid european, PPE.
Între timp, s-au întâmplat lucruri mai puţine fericite. Nevoia de a guverna în coaliţie şi, în acest context, compromisurile uriaşe făcute de PLDM în favoarea menţinerii cursului european al ţării, greşelile comise, scandalurile cu implicarea unor membri mai puţin integri, dar şi atacurile fără precedent la care a fost supus au erodat puternic popularitatea partidului. Pe fondul unor acţiuni orchestrate de şantaj, cumpărare, denigrare, iniţiere de dosare penale, încarcerarea preşedintelui, PLDM a luat decizia de a trece în opoziţie faţă de actuala guvernare. Acest pas apreciat diferit atât de societate, cât şi de membrii de partid, a fost unul necesar şi corect.
Odată cu alegerea noului preşedinte al PLDM, Viorel Cibotaru, şi a unei noi componenţe a organelor de conducere, formaţiunea a demarat un amplu proces de lustraţie internă, de reorganizare şi reformare, de consolidare a structurilor teritoriale. Principiul de promovare în organele elective ale partidului este meritocraţia. Cei care au aderat la partid, urmărind doar interesul personal, şi cei care nu au avut suficient caracter şi forţă de a rezista tuturor presiunilor din afară au părăsit rândurile formaţiunii. Din această încercare crâncenă, PLDM a ieşit mai curat, mai unit, mai solidar, mai hotărât ca oricând să recâştige încrederea oamenilor şi să lupte pentru realizarea celui mai mare obiectiv al său şi al Republicii Moldova — integrarea în spaţiul valoric european.
Renăscut ca pasărea Phoenix din propria cenuşă, PLDM este hotărât să meargă ÎNAINTE!
Sursa: www.pldm.md