Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Institutul de Studii Liberale, în colaborare cu Partidul Liberal Reformator, au organizat ieri, 7 mai, conferinţa “Reforme şi guvernare eficientă în procesul de integrare europeană”. În calitate de invitaţi speciali şi vorbitori în cadrul evenimentului au fost Călin Popescu-Tăriceanu — preşedintele senatului României, ex-premier al României şi Ion Sturza — om de afaceri, ex-premier al Republicii Moldova. Evenimentul a fost moderat de către Vitalie Catana — coordonator de programe a ISL la Chişinău.
Evenimentul a fost deschis de către preşedintele PLR, Ion Hadârcă care a menţionat rezultatele obţinute de guvernarea pro-europeana şi despre contribuţia PLR în acest sens. “Parafarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE, Liberalizarea Regimului de Vize sunt nişte victorii foarte importante la care am participat. În acelaşi timp vreau să reiterez că Partidul Liberal Reformator este partener şi nu complice în actuala guvernare. Am luat atitudine în cazul Băncii de Economii şi a Aeroportului Internaţional Chişinău”.
Preşedintele senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre exemplul României în parcursul de Integrare Europeană Tăriceanu a menţionat printre altele experienţa sa de prim-ministru în acea perioadă şi a insistat pe necesitatea înfăptuirii reformelor instituţionale eficiente care să ajute ulterior la o creştere economică importantă. Totodată, ex prim-ministru al României a vorbit despre proiectele de ţară ale României. “După 1990 am reuşit două proiecte de ţară: Aderarea la NATO, la care cred că ar fi bine să vă gândiţi, şi aderarea la Uniunea Europeană. Proiectul pe care îl propun este ca România să ajungă a şaptea putere economică din Europa, conform potenţialului pe care îl are”.
Ex-premierul Republicii Moldova Ion Sturza a vorbit atât despre necesitatea reformelor instituţionale, cât şi despre necesitatea modernizării politice profunde. “Avem nevoie de partide politice doctrinare, nu de găşti şi SRL-uri. Trebuie să decidem ce fel de ţară construim, ce fel de Republică vrem: prezidenţială, parlamentară, semiparlamentară. Reforma administrativă este, de asemenea, prioritară. Cred că cei care au decis trecerea la judeţe în 1998 au demonstrat un act de curaj. În acelaşi timp, revenirea la raioane a fost o mare greşeală. Avem nevoie de o altă structură a Guvernului, în care să fie o separare foarte clară a funcţiilor politice şi cele de administrare. Funcţia de ministru este una politică, iar subalternii trebuie să fie persoane fără apartenenţă politică care să aibă grijă de problemele cetăţenilor, indiferent de partidele aflate la guvernare”
Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md