Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La 16 mai deputaţii liberal reformatori au depus un proiect de lege, Nr.186, care prevede sancţiuni, inclusiv penale, pentru propagarea şi organizarea de acţiuni separatiste.
Autorii propun amendarea Legii cetăţeniei, pedeapsa pentru propagarea separatismului ajungând până la retragerea cetăţeniei; amendarea legii cu privire la organizaţiile obşteşti şi a legii cu privire la partidele politice, pedeapsa pentru acţiuni separatiste fiind interzicerea partidului politic sau a organizaţiei obşteşti; amendarea codului penal, pedeapsa pentru acţiuni de instigare la separatism fiind închisoarea până la 5, 12, 20 de ani, iar în cazul persoanelor juridice amenzi usturătoare şi lichidarea persoanei juridice.
Prezentul proiect de lege vine să completeze un vid legislativ, devenit vizibil în contextul crizei geopolitice din Ucraina — revoltele separatiştilor din Estul acestei ţări, soldate cu victime umane, criză umanitară, evenimente ce vor duce inevitabil la apariţia încă a unui conflict îngheţat. Separatismul este un fenomen periculos, răspândit mai cu seamă în ţările fostului imperiu sovietic. În virtutea experienţei migraţionale din fostul imperiu sovietic, când mii de cetăţeni, vorbitori de limbă rusă, erau dislocaţi masiv pentru a fi trimişi cu trai permanent în fostele republici sovietice, a fost perturbată structura etnică a popoarelor convieţuitoare în imperiu. Astfel, minorităţile rusofone, importante ca număr, recalcitrante la orice politică de integrare în ţările gazdă, conform exemplului crizei din Ucraina, au devenit un pericol real pentru integritatea teritorială a acestor ţări.
În ultimul timp, din ce în ce mai des, în Republica Moldova se încearcă a induce aceleaşi idei de separatism în mijlocul populaţiei vorbitoare de limbă rusă, cu scopul de a destabiliza situaţia politică din Republica Moldova, de a periclita parcursul european, asumat de autorităţile constituţionale ale statului. În aceste condiţii, legislaţia Republicii Moldova, trebuie să prevadă instrumentariul legal necesar pentru a preveni şi eventual pedepsi persoanele fizice sau juridice, care se implică în acţiuni de promovare şi organizare a separatismului.
Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md