Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Liberal Reformator a adus în atenţia publică, în cadrul conferinţei de presă de astăzi, principalele chestiuni care ar trebui să fie prioritare pentru viitoarea coaliţie de guvernare şi a lansat apelul de menţinere a cursului european al Republicii Moldova.
Reprezentanţii PLR au punctat necesitatea depolitizării instituţiilor coercitive ale statului (Procuratura Generală, CEC, CNI, CNA) şi transparentizarea procesului de negocieri, prin participarea societăţii civile.
Partidul Liberal Reformator optează în continuare pentru atragerea la răspundere a celor care se fac responsabili de devalizarea BEM şi întoarcerea Aeroportului Internaţional Chişinău, statului.
“Apelul nostru către Societatea Civilă, către Ambasade, către observatorii internaţionali este să nu permită repetarea scenariului din decembrie 2010 la capitolul partajării instituţiilor, altfel vom vorbi despre un stat captiv. […] Noi, împreună cu societatea civilă vom construi o puternică opoziţie antioligarhică, o forţă redutabilă de promotori şi apărători ai justiţiei şi a supremaţiei legii”, a declarat preşedintele PLR, Ion Hadârcă.
“Este inadmisibil să se partajeze politic instituţiilie coercitive. Noi considerăm că este recomandabil ca la aceste negocieri să participe societatea civilă, prin organele sale reprezentative, pentru ca să supravegheze procesul de negocieri”, a menţionat Tatiana Potîng, vicepreşedinte PLR.
Copreşedintele Partidului Liberal Reformator, Oleg Bodrug, a vorbit despre încălcările CEC în procesul electoral, dar şi despre suspiciuni de fraudare a scrutinului. “Am sesizat nefuncţionarea registrului electronic al alegătorilor şi colectatea datelor cu caracter personal pe hârtie, contrar legii, fapt pentru care am solicitat începerea urmăririi penale a preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, pentru neglijenţă în serviciu. Alte încălcări sunt tergiversarea anunţării rezultatelor finale şi discrepanţa numărului de buletine declarate nevalabile, de aproximativ 18 mii, ceea ce reprezintă mai mult de un mandat. Vom sesiza la CEC şi această discrepanţă, iar dacă nu vom avea un răspuns ne vom adresa la Curtea Constituţională.”
Ana Ursachi, a ţinut să precizeze necesitatea tragerii la răspundere a persoanelor care s-au ocupat de schema BEM şi Aeroport. “Singurii care au fost împotriva concesionării BEM şi Aeroport au fost deputaţii şi miniştrii PLR. Ne îngrijorează complicitatea dintre Curtea Supremă de Justiţie, Banca Naţională şi Procuratură în cazul BEM. Este vorba despre o complicitate la fraudă şi la furt.”
Valeriu Saharneanu a punctat principalele proiecte de legi ale PLR, care ar trebui să fie prioriare pentru noul Parlament printre care elaborarea şi adoptarea unui nou cod al audiovizualului, transparentizarea proprietăţilor mass media şi limitarea numărului de licenţe, descentralizarea APL, proiecte blocate intenţionat în legislativ.
Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md