Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au situat forţele politice din Republica Moldova pe paliere distincte. Pe de o parte sunt partidele de centru-stânga, centru-dreapta şi dreapta, întrunite într-o majoritate parlamentară, declarată pro-europeană, votată în extremis. Această majoritate, la care tinde să adere şi stânga comunistă, promite continuitatea parcursului european, promovarea reformelor, dar are grave probleme de integritate şi o experienţă politică în cadrul unor alianţe marcate de crize, instabilitate şi stagnare a reformelor. Aceste partide au demonstrat că, odată ajunse la guvernare, se concentrează pe probleme meschine de distribuire, acaparare şi control a instituţiilor statului, inclusiv a justiţiei şi mass-media, şi scapă din vedere obiectivele naţionale interne şi externe de primă importanţă.
Pe de altă parte, sunt partidele susţinute ilegal şi subversiv de Moscova şi înregimentate în coloana a cincea a regimului putinist antidemocratic. Aceste forţe tind să divizeze atât societatea pe criterii de ură naţională, cât şi teritoriul Republicii Moldova. Ele sunt mesageri ai urii, intoleranţei şi războiului.
În situaţia creată, Republica Moldova are nevoie de o alternativă, de un proiect politic naţional care să aibă drept obiectiv consolidarea tuturor forţelor democratice naţionale de orientare proeuropeană. Sarcina imediată a acestor forţe unite este să determine, împreună cu societatea civilă, guvernarea să promoveze reformele cerute de Acordul de Asociere la UE, să combată corupţia şi să asigure independenţa justiţiei şi a mass-media. În al doilea rând, forţele extraparlamentare unite au datoria să combată şi să demaşte activitatea suvbersivă, îndreptată împotriva interesului naţional a coloanei a cincea antieuropene.
Pătruns de responsabilitatea pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova, reeşind din situaţia actuală de instabilitate economică şi politică, PLR vine cu un apel de consolidare a forţelor proeuropene extraparlamentare de dreapta şi de centru dreapta.
PLR face un îndemn către partidele extraparlamentare, mişcările politice, către oameni de bună credinţă, personalităţile vieţii publice, să îşi unească forţele într-o platformă a solidarităţii de edificare a unui proiect naţional pentru Republica Moldova.
PLR consideră că la această etapă forţele devotate interesului naţional trebuie să se consolideze la construcţia unui stat de drept veritabil, viabil şi autentic european, care să servească cetăţeanul şi să promoveze în toate valorile naţionale şi europene.
Apelul a fost adoptat cu vot unanim de Consiliul Politic Naţional al Partdului Liberal Reformator care şi-a ţinut lucrările la Chişinău, duminică, 14 decembrie 2014.
Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md