Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Delegatia Politica Nationala a Partidului National Liberal isi exprima ingrijorarea in legatura cu accentuarea tendintelor autoritariste in conducerea politica a R.Moldova. Dupa alegerile locale din 2007, Partidul Comunistilor, de guvernamint, impreuna cu aliatii sai, au inasprit regimul de intimidari si de presiuni contra oponentilor politici, incercind sa forteze pe cai antidemocratice victoria in alegerile parlamentare din 2009.
PNL califica actuala conducere politica din RM ca fiind o grupare de sorginte mafiota, care isi extinde arsenalul de metode antidemocratice, manifestate, in primul rind, prin instalarea unui Guvern nou-vechi electoral, avind ca scop asigurarea victoriei comunistilor prin populism si represiuni. Continua aservirea si detinerea intregului control asupra institutiilor statului, in interesul clanului mafiot de la conducerea PCRM, imblinzirea opozitiei santajabile si atacurile contra democratilor si a liberalilor, prin bratul Opozitii colaborationiste, controlul mediilor de presa publice, adoptarea unor legi si amendamente pentru epurarea persoanelor incomode comunistilor din toate structurile de stat si favorizind clanul prezidential antinational, rasturnarea coalitiilor democratice din Consiliile raionale si locale, instigarea Procuraturii contra membrilor partidelor necomuniste, deturnarea banilor publici pentru scopuri electorale, manipularea opiniei publice prin neinformare, informare extrem de tendentioasa sau depasind orice norme ale bunului simt.
PNL, prin reprezentantii sai, a prevenit constant opinia publica, dupa alegerile locale din 2007, asupra pericolului acestor manifestari intr-un an preelectoral pentru democratia fragila din societate. Gruparea instalata in piramida comunista i-a eliminat pina si pe “eminentii” reprezentanti ai PCRM aflati in fruntea Legislativului, a Fractiunii parlamentare comuniste, a Guvernului, incercind sa evite raspunderea pentru guvernare incepind cu anul 1999, cind PCRM si PPCD au rasturnat Alianta pentru Democratie si Reforme si au instalat un Guvern controlat de forte antidemocratice, antireformatoare si antinationale.
Un alt mecanism de incercare de a se mentine la putere este pentru comunisti dialogul cu reprezentanti ai regimului de la Tiraspol, regim calificat chiar de ei drept criminal. Prin transnistrizarea Republicii Moldova, ca metoda de reglementare a conflictului, si aducerea in Parlament, prin alegerile din 2009, a unor reprezentanti ai regimului separatist, PCRM vrea sa mentina cel de-al doilea stat românesc in sfera de influenta rusa si sa-l scoata pentru totdeauna din calculele Occidentului ca eventual membru al comunitatii euratlantice. R.Moldova ar putea avansa spre comunitatea europeana si prosperitate numai facind parte din sistemul de securitate occidental. Nu exista vreo diferenta intre clanurile Smirnov si Voronin — ambele sint instrumente ale papusarilor de la Moscova. Diferenta rezida doar in cine dintre aceste doua grupari criminale, cu interese antiromânesti si antinationale identice, ar fi in mai mari gratii in fata Kremlinului.
PNL se va opune activ incercarilor de compromitere a vlastarelor de democratie din Republica Moldova si va face totul pentru constientizarea pericolului raminerii, la putere a comunistilor si a aliatilor lor, mobilizind cetatenii pentru un vot democratic. Este absolut necesar ca partida democratica sa inteleaga imposibilitatea unor alegeri democratice si libere in Republica Moldova si sa identifice varianta optima pentru a asigura, totusi, victoria fortelor prooccidentale, reformatoare, nationale, in alegerile din 2009.