Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
PNL a afirmat recent, în declaraţia privind ofensiva comunistă contra presei, că pînă şi observatorilor occidentali li s-a lehămetit de Republica Moldova, din cauza stagnării instalate.
Recent, publicaţia americană Bussines Week, după o incursiune în istoricul statului nostru, referindu-se la stagnarea agrariano-comunistă, războiul de la Nistru, politica prorusă a guvernărilor, conchide că problema noastră majoră nu e Transnistria, ci corupţia, infrastructura primitivă, dependenţa excesivă de agricultură şi de remitenţele gastarbaiterilor. Iată pesimismul revistei — “întrebarea nu e — de care domeniu se va ocupa guvernarea comunistă ca să iasă din situaţia precară, ci dacă această guvernare se va ocupa, în general, de ceva în contextul alegerilor parlamentare din 2009”. Este exact ce spun Opoziţia şi experţii independenţi, catalogaţi de guvernanţi drept “duşmani ai statului”. PNL a afirmat că anul 2008 este unul pierdut sub toate aspectele şi aflarea în continuare a lui Voronin în funcţia de şef de stat e o tragedie, chiar o crimă. “Moldovănaşii” au un fel de a înţelege patriotismul — ca unul ce îi permite conducerii, sub această lozincă, să ne menţină în zona de influenţă rusă şi să continue a practica nederanjaţi corupţia. Iar securiştii, puşi prin instituţii de stat, se ocupă de epurarea funcţionarilor cu ascendenţă românească, cu rude în România — mai dihai ca în regimul sovietic.
Însă tema declaraţiei este “care e politica externă a R.Moldova?”, ce ar trebui să se axeze, cel puţin, pe simultaneizarea cu acţiunile Georgiei şi ale Ucrainei, pentru a nu pierde ultimul tren spre NATO şi UE.
Azi, în ajunul Zilei Europei, ne întrebăm: “Unde e locul Moldovei — alături de ţările baltice, cooperarea cu care e folosită fariseic pentru camuflarea orientării proruse a Moldovei, alături de Ucraina şi Georgia, membre ale GUAM, sau în luntrea antioccidentală şi antiNATO a Rusiei, în scopul menţinerii clanului comunist la putere?”
Soldatul de bronz, ca simbol al ruperii cu viziunea stalinistă asupra istoriei, aspiraţia proNATO a Georgiei şi Ucrainei, relaţiile lor tensionate cu Rusia nu constituie subiecte de solidarizare a Moldovei cu aceste ţări în faţa Rusiei.
Guvernanţii, prin relaţiile cu balticii, îşi acoperă antieuropenismul, însă ştiu ei, bunăoară, că şeful MAE leton a refuzat să mai “lucreze ca maşină de tradus” pentru ziariştii ce nu înţeleg letona? În timp ce la noi şeful statului vorbeşte mai mult ruseşte, decît “maldaveneşte”, căci nu putem spune “româneşte”, pentru a nu pîngări limba noastră sfîntă, călcată în picioare de comuniştii proruşi.
Parlamentul estonian consideră că acţiunile Rusiei faţă de Abhazia şi Osetia de sud ameninţă suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei şi chema, într-un proiect de Declaraţie, “la condamnarea activităţii unilaterale, cerînd Rusiei să sisteze Decretul Preşedintelui rus”, îndreptat spre dezmembrarea Georgiei.
Lituania pune condiţii pentru negocieri de cooperare UE-Rusia — cere garanţii ale livrării de petrol rusesc Lituaniei şi schimbarea poziţiei Moscovei faţă de Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria. Dar care e poziţia Chişinăului faţă de Rusia, ce pregăteşte anexarea zonelor separatiste din Caucaz? Sau principalul e să se împace Chişinăul comunist antiromânesc cu Tiraspolul separatist antiromânesc, pentru a opri extinderea NATO, ca să-i placă Rusiei ce doreşte să prelungească la infinit ocupaţia noastră militară, consemnată şi de CEDO? Comunista Postoico şi komsomolistul Petrenco induc occidentali în eroare şi atacă România la Consiliul Europei, de parcă nu văd Raportul Comisiei acestuia împotriva rasismului si a intolerantei, ce critică istoria integrată şi restricţiile instituite de comunişti pentru funcţii publice cetăţenilor români din R.Moldova? Nu vad nici criticile aduse modificărilor la Codul electoral de Marianne Mikko, copresedinte al Comitetului UE-R.Moldova, de europarlamentarul român Titus Corlăţean?
Domnii Iuscenşo, Saakaşvili şi Basescu l-au ajutat pe Voronin în 2005 să-i înşele pe alegători precum că el ar putea deveni proUE şi proNATO, i-au dat o mînă de ajutor să rămînă la putere, dar acum Voronin le refuză lor aceeaşi mînă de ajutor, cînd Rusia ameninţă să lanseze rachete şi să pulverizeze Ucraina ca stat dacă intră în NATO sau spune că nici Georgia nu e stat. Dar oare Moldova, distrusă de comunişti, e stat? Aşa se poartă prietenii? Sau nu mai sunteţi prieteni şi vă uitaţi în gura Rusiei?
Ministrul leton al justiţiei spune că, Letonia nu va admite relaxări pentru alogenii care nici nu pot vota. La noi, s-a acordat cu bunăvoinţă şi ospitalitate nejustificate varianta zero la cetăţenie, ca acum românii din Basarabia să fie căpşunari, dădace şi gastarbaiteri, iar neromânii să deţină funcţii în stat, necunoscîndu-ne şi nerespectîndu-ne limba, istoria, cultura şi tradiţiile?
La noi neromânii nu permit ratificarea Convenţia limbilor locale şi regionale, ca să nu defavorizeze obiectiv rusa, iar cei preocupaţi de golodomorul ucrainean abandonează bătălia pentru limbă şi nu semnează iniţiativa de modificare a articolelor 11 şi 13 din Constituţie.
PNL sprijină condamnarea Marii înfometări din Ucraina şi revizuirea altor file ale istoriei Ucrainei, în spiritul adevărului ştiinţific şi al viziunilor nepolitizate. În acelaşi timp, ne întrebăm — dar foametea organizată în Basarabia şi masacrarea unui milion de români, alte crime ale regimului comunist — Siberiile de gheaţă, gropile de var, aducerea la canibalism, băgarea în “psihuşte” — oare nu trebuie condamnate? PNL regretă că Parlamentul a refuzat să dea apreciere politico-juridică foametei organizate în Basarabia.
PNL consideră că Voronin şi clanul comunist pun în pericol imaginea şi fărîma de prestigiu ale Republicii Moldova, de aceea e nevoie de solidarizarea cetăţenilor pentru a pune capăt efectelor dezastruoase ale aflării în continuare a mafiei totalitare la putere în Republica Moldova.