Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Delegatia parlamentarilor ucraineni a sprijinit pozitia Vitaliei Pavlicenco despre necesitatea coordonarii politicilor externe ale Ucrainei si R.Moldova

|versiune pentru tipar||
PNL / 22 mai 2008
Partidul Naţional Liberal

Pe data de 21 mai a avut loc, la Chisinau, sedinta comuna a Comisiei pentru politica externa si integrare europeana a Parlamentului Republicii Moldova si Comitetului pentru afaceri externe al Radei Supreme a Ucrainei. Delegatia parlamentarilor ucraineni a fost condusa de Oleg Bilorus, presedintele Comitetului, Ambasador, profesor, doctor in stiinte economice, membru-corespondent al AS a Ucrainei. Au mai facut parte din delegatie deputatii Taras Ciornovil, Evgheni Dobreak, Andrei Parubi. Au asistat la sedinta Serghii Pirojkov, Ambasadorul Ucrainei in Moldova, Vladimir Golinko, Secretar I si Alexandr Samodurov, consilier, Alexandr Butkov, sef al sectiei comercial-economice la Ambasada.

La tema sedintei — “Tendintele actuale ale relatiilor economice moldo-ucrainene” — au fost invitati sa vorbeasca, din partea R.Moldova, reprezentanti ai unor ministere.In cadrul sedintei, deputatul Vitalia Pavlicenco, membru al Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrarea europeana, presedintele PNL, a declarat: “Salut aflarea Dvs. la Chisinau. Am fost, timp de cinci ani, membru din partea Parlamentului R.Moldova, in Adunarea Parlamentara a NATO si am avut o buna cooperare cu deputatii ucraineni. Salut orientarea Dvs. spre Alianta Atlanticului de Nord si doresc sa aveti cit mai mult sprijin in rindul populatiei.

Am participat, acum citeva luni, la Forul Ucraina-UE, desfasurat de organizatorii Forumului economic de la Krynica, Polonia. La Kiev am vazut declaratii ferme ale politicienilor ucraineni privind orientarea europeana ca scop strategic al Ucrainei si privind necesitatea examinarii problemei «cum pot fi relatiile cu Rusia in acest nou context?» Reprezentantii din sfera Puterii de la Moscova, prezenti la For, s-au aratat agresivi, insa am fost placut surprinsa de vointa ucraineana de a merge inainte, oricare vor fi impedimentele.

Cea mai mare influenta pentru Moldova este ajutorul Ucrainei in problema transnistreana. Au fost diferite perioade in relatiile noastre in acest sens. In ultimul timp, cind Ucraina isi declara tot mai raspicat vointa proUE si proNATO, ar fi foarte importanta solidaritatea Moldovei cu Ucraina si Georgia, solidaritate ce lipseste tot mai des. Astfel, pe 14 mai, la Adunarea Generala a ONU, Moldova s-a abtinut sa voteze pentru o Rezolutie, propusa de Georgia, pentru a condamna epurarile etnice din Abhazia, facind un gest de servilism fata de Kremlin. In felul acesta, Moldova nu a fost din nou solidara cu Georgia, cum nu a fost, anterior, dar nici cu Ucraina sau cu Azerbaigean, state supuse acelorasi riscuri de destramare teritoriala.

In acest sens, desigur, sedinta de astazi trebuia sa aiba nu o tematica economica, ci tema potrivirii politicilor externe ale Ucrainei si R.Moldova, in contextul orientarii spre Europa si al impedimentelor ce apar din partea Rusiei. PNL a avut saptamina trecuta in Parlament o declaratie in acest sens. Faptul ca astazi Comisia si Comitetul respective nu discuta adecvarea reciproca a politicilor externe politicilor comunitare europene vrea sa spuna ca Puterea de la Chisinau a vrut sa evite in discutii factorul rus care, pentru autoritatile de la Chisinau, are alta conotatie decit pentru autoritatile de la Kiev.

De asemenea, apare intrebarea «cum valorificam oportunitatile de cooperare in cadrul GUAM?» Oare nu exista suficienta maturitate si interes pentru proiecte serioase comune? Comunistii de la Chisinau nu sint consecventi in atitudinea fata de GUAM si adeseori il privesc asa cum il priveste Moscova, si nu cum il privesc SUA.”

Membri ai delegatiei ucrainene, in primul rind, presedintele Oleg Bilorus si Evgheni Dobreak, au sprijinit imperativele formulate de Vitalia Pavlicenco, in privinta potrivirii politicilor externe si necesitatea cooperarii in cadrul GUAM, inclusiv in proiectul Rezolutiei comune, elaborate de comunisti in ideea de a nu cuprinde nici o formulare ce ar indica disponibilitatea Puterii comuniste de a fi pe dimensiunea proUE si proNATO alaturi de Ucraina, pentru a nu supara Rusia.

Serviciul de Presă al PNL
Ziua Europei a adunat impreuna formatiunile politice de orientare proeuropeana Preşedintele Voronin ar trebui oprit de Parlament