Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
In R. Moldova nu exista nici un partid politic care s-ar bucura de increderea majoritatii populatiei. Totusi, cel mai inalt raiting la acest capitol il detine Partidul Comunistilor — 34% din respondenti, urmat de Alianta “Moldova Noastra” — 24%, Partidul Liberal Democrat — 22%, Partidul Liberal — 15%, Partidul Democrat — 14%, Partidul Popular Crestin Democrat — 11%, Partidul Social Democrat — 10% si Partidul Miscarea “Actiunea Europeana” — 10%, Partidul National Liberal si in Partidul Uniunea Centrista — cate 8%, in Miscarea Social-Politica Republicana “Ravnopravie” si in Partidul Popular Republican — cite 5%.
Dupa cum transmite INFOTAG, aceste date se contin in studiul sociologic “Vox Populi noiembrie-decembrie 2008″, realizat de catre Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova in cadrul proiectului “Experienta internationala a asigurarii procesului electoral cu informatie sociologica”, initiat in septembrie 2008 de Asociatia Oficialilor Electorali din Europa. In cadrul sondajului “Vox Populi noiembrie — decembrie 2008″ au fost efectuate cercetarile in perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2008 pe un esantion de 1578 respondenti din 76 localitati, exclusiv regiunea transnistreana, cu o eroare maximala de +2,6%.
Sondajul a demonstrat ca, in cazul in care alegerile s-ar desfasura in prima duminica (care urmeaza dupa sondaj), atunci 49% din respondenti ar merge in mod cert la vot, 30% probabil ca s-ar prezenta. Doar 8% sunt siguri ca nu ar merge.
”Daca in duminica care urmeaza dupa sondaj ar avea loc alegeri parlamentare, o mare parte din respondenti (38%) nu ar sti cu cine sa voteze. Cu alte cuvinte, 4 din 10 respondenti nu si-ar fi putut exprima doleanta civica, n-ar fi putut face o alegere intemeiata. Din cei determinati cei mai multi au pledat in favoarea PCRM — 21%. Acesta este urmat de catre AMN — 9%, PLDM 8%, PL l — 7%, PDM, PPCD si PSDM — fiecare cate 3%. Celelalte partide si miscari politice au acumulat sub 3%“, sustine Victor Mocanu, presedintele asociatiei.
El sustine ca sondajul a demonstrat ca 38% din populatie s-au dat cu parerea ca sansele partidelor de opozitie, care au aceleasi programe politice vor spori daca vor candida la alegerile parlamentare din 2009 pe o singura lista, iar 5% — ca ele se vor micsora.
”Doar fiecare al zecelea intervievat a fost de parerea ca in Moldova nimanui nu-i este frica sa-si exprime deschis convingerile politice, fiecare a patra persoana a opinat ca majoritatii ii este frica, 32% — ca multora le este frica, 22% — ca unora le este frica. 9% dintre respondenti nu si-au format o opinie in aceasta privinta. Tot in acest sondaj, 28% din populatie considera ca viata lor este controlata in intregime de altcineva, 41 la suta n-au fost de acord cu aceasta afirmatie, iar fiecare al patrulea respondent n-a fost in stare sa se pronunte pe marginea problemei date”, a spus Victor Mocanu.
Acelasi sondaj mai releva ca 75% dintre respondenti au opinat ca coruptia este larg raspindita in organele de conducere ale tarii, doar 4% nu au fost de acord cu aceasta. Cercetarea a mai aratat ca interesul fata de politica in randul locuitorilor tarii continua sa fie destul de scazut. Doar 15% din cei chestionati au mentionat ca sint interesati de politica, 5% sint “foarte interesati”, 31% din respondenti nu se intereseaza de politica, iar alte 15% nu se intereseaza deloc.