Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe data de 14 ianuarie a avut loc sedinta Biroul Permanent Central al Partidului National Liberal, prima dupa sedinta a DPN din 19 decembrie 2009, la care BPC a fost completata cu noi membri. Membrii BPC au discutat urmatoarele chestiuni:
La sedinta au participat 15 din cei 18 membri, fiind invitati, pe linga membrii BPC-presedinti de filiale teritoriale (Hincesti, Ungheni, Cantemir, Cahul), si conducatorii structurilor din raioanele apropiate de Chisinau — Straseni, Cimislia, Causeni, Basarabeasca.
In cadrul dezbaterilor, membrii BPC si cei invitati si-au expus opiniile despre situatia politica, despre modul in care este guvernata societatea, despre schimbarile care au sau care inca nu au loc in raioanele, unde sint foarte asteptate.
Discutiile s-au bazat si pe pozitiile exprimate ferm de mai multi membri ai Delegatiei Politice Nationale din 19 decembrie 2009, privind asigurarea vizibilitatii PNL si luarea unei decizii privind atitudinea fata de Alianta pentru Integrarea Europeana — PNL este la guvernare, sprijinid in continuare noua majoritate parlamentara, sau este in Opozitie, urmind sa monitorizeze prestatia guvernantilor, sa sprijine lucrurile positive si sa le critice pe cele negative, formulind, totodata, sugestii utile pentru Parlament si Guvern.
Analizind situatia politica din republica, expunindu-si fiecare aprecierile privind atomosfera din raioane, povara fiscala si conditiile de munca ale agentilor economici in contextual crizei care se adinceste si al cresterii pretutilor la carburanti si la alte produse, prestatia activistilor din teritoriu ai partidelor de guvernamint, deciziile la nivel central, membrii BPC au ajuns la concluzia ca, in prezent, continua starea de incertitudine cauzata de inclaritatea privind desfasurarea alegerilor anticipate sau modificarea Constitutiei. Din acest motiv nu se formeaza peste tot in teritoriu aliante pentru integrarea europeana, starea de lucruri se schimba incet si nemultumirea oamenilor creste.
Membrii BPC au solicitat formarea unui grup de lucru economic al PNL, care sa discute problemele importante ale intreprinzatorilor mici si mijlocii, povara fiscala tot mai grea, neeliminarea, ba chiar cresterea, coruptiei in structurile de stat.
Unii membri ai BPC au solicitat sa fie identificata o pozitie a PNL referitor la modificarea Constitutiei, in conditiile cind se inregistreaza pozitii si interese diferite in AIE in aceasta problema, sesizindu-se ca PL si AMN ar opta mai curind pentru evitarea alegerilor anticipate si modificarea Legii Fundamentale, in timp ce PLDM, PD si PCRM ar dori alegeri anticipate. Exista incertitudinea privind mobilizarea cetatenilor la vot, cind forte politice diferite urmaresc interese diferite, de aceea este necsara cumpanirea serioasa a deciziilor.
BPC a luat urmatoarele decizii:
PNL isi asuma rolul de Opozitie constructiva in raport cu AIE, pentru ca PNL nu se afla la guvernare, dar a chemat la sprijinirea partidelor liberale din AIE si poarta raspundere pentru prestatia alesilor si a Guvernului, de aceea va monitoriza noua guvernare, venind cu aprecieri, propuneri, solutii.
PNL saluta Decretul prezidential privind condamnarea crimelor comunismului, pozitie exprimata ferm de PNL atit prin initiativa legislativa, semnata si depusa si de ex-deputatul Vitalia Pavlicenco in anul 2006 in Parlament, cit si prin Declaratia DPN a PNL din 19 decembrie 2009.
PNL opteaza pentru consolidarea partidei nationale, din care sa faca parte PL, MAE, PNL, alte partide, in conditiile cind se extind in teritoriu PLDM si PD si exista pericolul slabirii segmentului national, de dreapta al spectrului politic.
PNL isi va elabora pozitia fata de problema modificarii Constitutiei.
BPC va forma si coordona activitatea grupului de lucru economic al formatiunii, care va veni cu aprecieri, sugestii si propuneri in plan decizional pentru AIE.
BPC adopta Planul de actiuni al PNL ianuarie-iunie, care include desfasurarea, minimum, a doua conferinte de presa pe luna si pregatirea conferintelor teritoriale, a intilnirilor cu grupuri de cetateni.
BPC aproba ca teme pentru conferintele de presa pozitia PNL fata de AIE prin statutul de Opozitie constructiva, lichidarea simbolurilor si a monumentelor comuniste, adoptarea Legii Lustratiei, inclocuirea Tratatului de frontiera cu un Parteneriat Strategic “Pro Europa” Romania-Republica Moldova, dezavuarea calvarului obtinerii cetateniei romane, tragerea la raspundere a comunistilor corupti, crearea AIE-urilor in raioane, investigarea evenimentelor de la 7 aprilie.
PNL va oglindi aceste pozitii activ pe site-ul partidului.
Serviciul de presa al PNL