Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL privind obiectivele Comisiei pentru condamnarea comunismului şi privind modificarea Constituţiei

|versiune pentru tipar||
PNL / 5 februarie 2010
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal a sustinut public formarea, de catre Presedintele-interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, a Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului. PNL a fost convins ca printre obiectivele Comisiei se vor regasi si deciziile, actiunile antinationale ale regimurilor retrograde din R.Moldova de dupa proclamarea Independentei, pentru ca acestea au blocat progresul societatii spre obiectivul strategic de integrare a R.Moldova in familia europeana.

Declaratiile conducerii Comisiei, care exclude din sarcinile sale studierea si condamnarea acestor regimuri, argumentindu-se ca “ar fi venit pe cale democratica la putere”, echivaleaza cu justificarea regimurilor fasciste din Italia si Germania, venite la putere, de asemenea, prin votul populatiei

Nu credem ca majoritatea membrilor Comisiei pledeaza pentru raminerea in centrele raionale a monumentelor liderului bolsevic Vladimir Lenin, apreciat drept un criminal al secolului trecut. Nu credem ca majoritatea membrilor Comisiei nu sint constienti de gravele incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in ultimii zece ani in Republica Moldova.

PNL a criticat Hotarirea Prezidiului Parlamentului R.Moldova din anul 1993, cind un grup de deputati au semnat pentru restabilirea Partidului Comunist in Republica Moldova, facind jocul ex-Presedintelui Petru Lucinschi, astazi omagiat si glorificat de noua guvernare, uitindu-se “contributia” sa si a altora la aceasta crima istorica, unii care au votat atunci facind parte din Comisia amintita.

Credem ca — si de aceasta data — ne joaca festa lasitatea, lipsa de caractere si oportunismul, camuflate prin notiuni moderne gen “toleranta”, “democratie”, “abordare moderata” si “corectitudine politica”, care ne tin pe loc in raport cu statele baltice, ce au avut un start similar cu al nostru, dar si conducatori curajosi.

PNL considera ca trebuie organizate dezbateri publice, pentru a se afla opinia partii active a cetatenilor in aceasta problema si a se face uz de toate argumentele, ca sa nu se repete actele nedemne din trecutul neindepartat. Nu vrem sa credem ca unii membri au fost desemnati in Comisie pentru a promova o falsa linie “moderata”, in atitudinea fata de satrapii comunisti “moderni”, care ne-au sters 14 ani din viata, care au alungat oamenii de acasa in cautarea unei bucati de piine peste hotare, care au maltratat in comisariatele de politie si in plina strada sute de tinerii.

In privinta initiativelor de modificare a Constitutiei, PNL considera ca:

  1. Modificarile trebuie sa fie in baza consensului in AIE, dar si a unui consens politic mai larg.
  2. Modificarile sa fie conforme cu legislatia nationala.
  3. Modificarile trebuie sa fie conforme cu expertiza europeana.
  4. Modificarile propuse trebuie sa fie propagate si discutate de catre partea activa a populatiei.
  5. In cazul unui referendum pentru schimbarea in Constitutie a modului de alegere al sefului statului, sa se ia in vedere riscul neintrunirii conditiilor pentru care referndumul sa fie considerat valabil.
  6. In adoptarea modificarilor nu este neaparat sa se tina cont de parerea comunistilor, decit daca acestia vor accepta consensul menit sa scoata statul si societatea din stare de impas, in numele interesului general.

Adoptată la şedinta Biroului Permanent Central al PNL
Sursa: www.pnl.md

PNL discută şi propune Comunicat de presă din partea PNL