Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
In mandatul Parlamentului 2005–2009 deputatii national-liberali au facut mai multe interpelari si propuneri privind respectarea dreptului cetateanului Republicii Moldova la autoidentificare. In special, a fost vorba de dreptul de a fi, a te numi si de a-ti fi trecuta in actele de identitate nationalitatea de “roman”.
In aceasta privinta, au fost mai multe articole si in presa, la care PNL a reactionat mereu. Insa incercarile de respectare a dreptului de autoidentificare nu s-au soldat cu succes sub regim comunist. Astazi avem o guvernare necomunista si PNL considera ca noua luni sint un termen suficient pentru a intreba noua Putere ce a facut in domeniul dreptului cetateanului R.Moldova de a se autoidentifica liber ca roman.
Membrii Delegatiei Politice Nationale a PNL si-au exprimat in repetate rinduri nemultumirea in legatura cu prevederile legislative extrem de complicate pentru romani de a se autoidentifica, ca si in legatura cu tarifele pentru actele de stare civila si pentru apostilarea acestora.
In legatura cu apostilarea, PNL s-a informat pe site-ul si la responsabili de la Ministerul Justitiei si a stabilit ca se invoca cerintele consulatelor straine si Conventia de la Haga din 5 octombrie 1961 privind aplicarea apostilei pe actele ce urmeaza sa faca proba unor stari de stare civila peste hotare. Poblema, insa, e ca aceasta Conventie nu prevede direct, de exemplu, ca un act de nastere al unui copil e valabil doar trei luni. Adica un certificat de nastere a unui copil, emis in octombrie 2009, nu mai e valabil in 2010, cind este prezentat pentru apostilare. Se invoca cerintele inaintate de consulatele tarilor straine, insa, daca e asa, trebuie negociate cu statele nesemnatare ale Conventiei de la Haga, conditii adecvate, pentru a nu pune lumea saraca la cheltuiala si a pune sub un semn revoltator de intrebare legalitatea multitudinii actelor de stare civila emise.
In legatura cu aceasta, propunem ca apostilarea sa fie facuta odata cu emiterea actului de catre Oficiile de stare civila, pentru a se evita solicitarea repetata si costisitoare a actelor de stare civila pentru aplicarea apostilei. Cu atit mai mult cu cit le emite arhiva, se apostileaza tot acolo, in acelasi sediu, la un alt etaj. In acest sens, trebuie introduse modificarile legislative respective.
De asemenea, propunem revizuirea Hotaririi de Guvern care stipuleaza tarifele pentru actele de stare civila, eliminindu-se, dupa perioada de aplicare a legii, a platii pentru unele servicii, cum ar fi pentru cercetari stiintifice, ortografiere in grafie latina, rectificari — ca si greseli istorice, comise de sistem. Tarifele sint mari, oamenii le suporta greu in cazuri de urgenta, care sint frecvente, iar cererea e mare in contextul perfectarii actelor pentru micul trafic la frontiera, pentru redobindirea cetateniei romane si plecarea oficiala a cetatenilor pentru domiciliu stabil sau pentru munca peste hotare.
Referitor la dreptul romanilor de autoidentificare in Republica Moldova, PNL propune noii guvernari sa vina cu o rezolvare a acestei probleme. In perioada comunista, asemenea probleme au tinut de competenta Ministerului Dezvoltarii Informationale, care avea in subordine Oficiul Starii Civile. Acum acesta este subordonat Ministerului Justitiei.
Sursa: www.pnl.md