Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe 28 noiembrie 2010, cetatenii Republicii Moldova au facut alegerea in cadrul scrutinului parlamentar anticipat. Exista cauze obiective si subiective ca PCRM a obtinut inca multe voturi, iar partidele din cadrul AIE nu dispun, nici dupa aceste alegeri, de cele 61 de mandate necesare votarii, in Legislativ, a sefului de stat. PNL a optat pentru un Bloc al Unitatii Nationale, in scopul mobilizarii si consolidarii fortelor proeuropene in alegeri, insa componentele AIE, fara o asemenea formula, au contat, si de aceasta data nemotivat, pe un scor pe care nu l-au atins.
Increderea excesiva a celor trei componente ale AIE intr-un succes comun incontestabil, in raport cu PCRM, a devenit condamnabila, mai ales, dupa incheierea alegerilor, cind nu s-a inregistrat refacerea imediata a majoritatii parlamentare, in vederea alegerii speakerului si a desemnarii primului-ministru. Societatea era sigura de o asemenea decizie, inerenta redemararii formarii structurilor statului, insa Partidul Democrat oscileaza, de aceasta data, intre partidele liberale si gruparea comunista.
PNL este constient de cauzele ce impiedica o decizie rapida privind refacerea Aliantei. PNL considera ca, in dialogul celor trei partide, trebuie analizate toate aspectele si detaliile ce au impiedicat buna functionare a AIE, pentru a se evita abuzurile si necoordonarile neloiale in Alianta. Insa decizia de formare a AIE-2 trebuie luata cit mai transparent si cit mai repede, pentru a nu induce depresia in partea avansata a societatii, in rindul intelectualitatii, care opteaza ferm contra readucerii comunistilor la putere. Comunistii trebuie trasi la raspundere pentru cei zece ani de guvernare antipopulara si antidemocratica.
Partidul National Liberal considera ca toate potentialele componente ale AIE-2 trebuie sa admita concesii rezonabile pentru crearea majoritatii, sa continue programele si proiectele sprijinite de Uniunea Europeana, sa accelereze procesul apropierii in toate domeniile de Romania, pina la integrarea deplina si omogenizarea spatiului romanesc, cel care este un spatiu al securitatii euratlantice, necesar si ca in Republica Moldova sa vina investitii si sa apara locuri de munca aici, acasa, pentru a opri exodul peste hotare al moldovenilor de toate nationalitatile. PNL spera ca politicienii, care vor forma Puterea, vor pleda pentru NATO si dupa alegeri, nu doar in campania electorala.
PNL isi va stabili pozitia fata de Putere in functie de majoritatea parlamentara ce se va forma si va taxa orice abateri ale guvernantilor de la regulile si principiile unei guvernari transparente, in spirit european.
Sursa: www.pavlicenco.md