Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Simbata, 5 martie, la sediul PNL, si-a tinut lucrarile Delegatia Politica Nationala. A fost examinata ordinea de zi incluzind Raportul BPC pentru activitatea desfasurata in perioada decembrie-2010/februarie-2011 si sarcinile PNL pentru perioada imediat urmatoare; cooptarea de noi membri ai DPN; aprobarea Hotaririi DPN cu privire la sarcinile organismelor colective centrale si ale Filialelor teritoriale ale PNL; adoptarea declaratiei “Guvernarea liberal-democrata dezamageste populatia”.
In dezbateri au luat cuvintul mai multi embri ai DPN, care si-au expus viziunile in legatura cu raportul BPC si cu evolutiile din R.Moldova, precum si au formulat sugestii privind viitoarea campanie electorala.
Presedintii Filialelor teritoriale si-au exprimat indignarea in legatura cu presiunile exercitate de Filialele teritoriale ale partidelor parlamentare, in special PL si PLDM, asupra echipelor si liderilor teritoriali national-liberali, asupra persoanelor identificate drepti candidati pentru primari si consilieri din partea PNL.
Membrii DPN au pledat mai curind pentru participarea separata a PNL in alegerile locale, in timp ce conducerea partidului a propus sa se incerce si alte formule, posibil de participare colectiva, cu toate ca exista putine sanse sa se produca o alianta a PNL cu alte formatiuni din cauza ca acestea nu accepta mesajul general al PNL privind reintregirea neamului romanesc.
DPN a adoptat o Hotarire cu privire la sarcinile imediate ale partidului, in care s-a stabilit ca prioritati pregatirea pentru alegerile locale, desfasurarea conferintelor raionale si municipala ale PNL. DPN i-a delegat BPC dreptul de a stabili data convocarii Congresului al III-lea al PNL si cota de reprezentare, in baza numarului de cereri inregistrate la partid in momentul luarii deciziei, ca si dreptul de a negocia si identifica formula de participare la alegerile locale, cu o confirmare ulterioara de catre DPN. De asemenea, grupul de lucru, format pentru pregatirea modificarilor la Statut si Program, va prezenta BPC, pina la sfirsitul lunii martie, proiectele finale, ce vor intruni si propunerile filialelor raionale. Filialele teritoriale ale PNL vor continua crearea organizatiilor TNL in raioane, in vederea desfasurarii Congresului al II-lea al PNL.
Serviciul de presa al PNL
Partidul National Liberal, ca formatiune extraparlamentara, participanta la scrutinul din 28 noiembrie 2010, a sprijinit formarea AIE-2 si a sperat ca, avindu-se experienta AIE-1, coalitia tripartita va demara rapid reformele care sa ne apropie de obiectivul integrarii europene.
PNL ramine ferm convins ca reintregirea neamului romanesc de pe cele doua maluri ale Prutului si ale Nistrului ar accelera simtitor mersul nostru spre NATO si UE. Populatia, captiva si victima a propagandei bolsevice, sovietice si comuniste, se teme inca deapropierea politica de Romania, de aceea a votat masiv partidele cu mesajul integrarii — fara termen si faravreo perspectiva concreta! — in Europa. Din pacate, la a patra luna dupa alegeri, cetatenii se dezamagesc zilnic de liberal-democrati, deoarece guvernantii nu au declansat niciun fel de transformari care sa le schimbe viata. Dimpotriva, preturile cresc, iar scandalurile se inmultesc in alianta direct proportional cu amplificarea coruptiei si cu nestoparea evaziunii fiscale.
In situatia cind nu se constata demararea reformarii justitiei si a institutiilor subordonate ministerului afacerilor interne si nici vreun inceput de reducere a coruptiei, care sa ne apropie, intrucitva, de circulatia libera in Europa, PNL se declara in opozitie fata de AIE-2, care nu se deosebeste prin nimic de AIE-1 si de guvernarea comunista.
PNL regreta puternic si profund discordia si tensiunile din AIE-2 si spera in depasirea lor cit mai grabnica. PNL isi asuma obligatia de a critica politicile neintelese si eronate ale AIE-2, ca si pasivitatea coalitiei de guvernamint, contribuind, astfel, prin sugestii, la actul de guvernare. PNL considera ca dialogul cu PCRM pentru alegerea sefului statului trebuie purtat prin consensul in coalitia de guvernamint, nu prin intelegeri separate ale vreunei componente a AIE-2. Dialogul PLDM-PCRM poate avea consecinte nefaste asupra electoratului necomunist.
PNL constata ca mesajul Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE, ramine unicul valabil pentru a inscrie Republica Moldova pe drumul spre Europa si va depune toate eforturile sa explice populatiei avantajele acestei optiuni, urmind sa introduca modificarile de rigoare in Programul partidului, regasit in Platformele electorale ale PNL. Reintregirea neamului nostru obtine tot mai multi adepti in cel de-al doilea stat romanesc.
PNL este preocupat de efectul dezolant, produs asupra populatiei de cresterea galopanta a preturilor si indeamna componentele aliantei sa intreprinda masuri urgente pentru protejarea categoriilor defavorizate ale populatiei si pentru mentinerea nivelului de trai la nivelul din decembrie 2010.
PNL se declara profund indignat de evolutiile din zona controlata de autoritatile separatiste de la Tiraspol, care incalca foarte grav drepturile cetatenilor Republicii Moldova si ii cere coalitiei de guvernamint sa declare o prioritate dialogul cu Rusia si cu factorii internationali pentru salvarea persoanelor retinute sau arestate de institutiile neconstitutionale din stinga Nistrului, precum si pentru obtinerea de garantii pentru securitatea oamenilor din zona tinuta militar sub controlul ramasitelor armatei 14 ruse.
PNL cere reformarea administratiei publice locale, pentru asigurarea descentralizarii si autonomiei ei financiare, pentru reducerea numarului de birocrati din structurile publice. Mijloacele financiare economisite trebuie directionate spre majorarea salariilor functionarilor, pentru a deveni eficienti si in serviciul cetateanului. Pentru aceasta, functionarii administratiilor locale, raionale, orasenesti, municipale si centrale, care trebuie depolitizate, trebuie angajati prin concurs, sa aiba studii, sa fie in pas cu noile oportunitati logistice, sa cunoasca limbi straine si tehnologiile moderne in gestionarea treburilor publice.
PNL insista ca Parlamentul sa modifice legislatia pentru ca presedintii de raioane sa fie alesi prin vot direct, si nu prin coruperea politica ce succeda alegerilor. PNL va face cunoscuta, prin toate mijloacele, opiniei publice metodele de intimidare, intreprinse de partidele parlamentare contra partidelor extraparlamentare, presindu-i pe candidatii acestora sa nu participe la alegeri, sa vina pe listele lor, “argumentind” ca, in caz contrar, nu vor avea bani publici si fonduri europene pentru dezvoltarea comunelor si a comunitatilor. In felul acesta, AIE-2, ca si comunistii, compromite din start alegerile locale, care nu se vor putea desfasura in conditii democratice. PNL va sesiza asupra acestui fenomen grav reprezentantele din R.Moldova ale organismelor internationale.
Regretind ca nu a avut loc o unificare a Dreptei romanesti pina la 28 noiembrie 2010, PNL ramine fidel acestei idei, faptul fiind singura cale de infruntare a partidelor de centru-stinga si de stinga, ce oscileaza continuu in atitudinea lor fata de valorile nationale si care, aflate la guvernare, nu au adus statul in familia europeana.
PNL constata cu mare regret dificultatile economice si sociale, ce confrunta Romania, realitate speculata de cei ostili reintregirii neamului romanesc. PNL este, insa, sigur ca primul stat romanesc va deveni, in scurt timp, o tara atractiva si pentru romanii de pretutindeni, in primul rind pentru basarabenii ce solicita masiv cetatenia romana si nu sint multumiti de felul in care decurge restabilirea dreptatii istorice.
PNL ramine convins ca doar calea romaneasca este salvarea romanilor si a alogenilor din Republica Moldova si ii cheama pe alegatori sa fie alaturi de PNL in alegerile locale, de mare importanta pentru statul nostru.
Sursa: www.pnl.md