Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul National Liberal a declarat anterior ca este contra alegerilor parlamentare anticipate. PNL a insistat asupra unui dialog intre AIE-2, pe de o parte, si Opozitia comunista, pe de alta parte, — dialog necesar in alegerea sefului statului si evitarea unui nou scrutin. Raportul despre zisele atacuri raider, prezentat de premierul Vladimir Filat in Parlament, a demonstrat, inca o data, precum vedem in ultimul timp, ca o componenta a AIE-2, mai exact PLDM, face tot posibilul sa schimbe majoritatea parlamentara si sa ii readuca pe comunisti la Putere.
Societatea si opinia publica asteapta de la guvernantii democrati reforme, imbunatatirea vietii, o speranta de mai bine, un viitor european. In ultimii doi ani, insa, de cind exista AIE-1 si AIE-2 si de cind Vladimir Filat isi exercita functia de premier, devine tot mai vizibil ca statul Republica Moldova intra in disolutie. In loc sa vina in Parlament si in fata cetatenilor cu propuneri de reforme imperative si rapide, premierul — pentru a distrage atentia de la criza grava in care s-a ajuns prin nefunctionalitatea institutiilor statului si pentru ca nu are curajul sa vada cauza in propria incapacitate de a conduce un Guvern de coalitie — creeaza in permanenta scandaluri in AIE-2, dorind tot mai multa Putere. Cu toate ca nu stie ce sa faca pentru populatie cu atita putere. Asta dezamageste cetatenii, care au avut alte asteptari la formarea AIE-1 si AIE-2.
PNL considera ca, in Parlament, trebuia audiat Raportul Guvernului privind situatia critica din economie si sfera sociala, precum si masurile pe care le propune pentru depasire, nu despre raidurile ce exista in Republica Moldova — intr-o forma sau alta — de la proclamarea Independentei. Oare cunoscutele “prihvatizari”, din anii ’90, “asistate” si de actualul premier, ca si de dupa anul 2000, sub regim comunist, nu au fost atacuri-raider de acaparare a bunurilor publice, ce apartin tuturor cetatenilor Republicii Moldova, dar care au ajuns concentrate in mina unor oligarhi?
Se pare ca liderul PLDM pregateste opinia publica pentru o coalizare a acestui partid cu PCRM, cautind false “motive serioase” pentru a iesi din AIE, distrugind, astfel, speranta cetatenilor intr-un viitor democratic. Prin demiterile cerute si amenintarile proferate, vizindu-i pe actualul speaker, Procuror General, seful SIS si seful Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare, se urmareste, de fapt, a face tapi ispasitori din aceste persoane si inlocuirea lor cu oameni loiali PLDM si PCRM, sub umbrele sigure de nepedepsire pentru indeplinirea indicatiilor venite de la Filat si Voronin si pentru comitere de faradelegi sub control verde. Amenintarile lui Filat la adresa partenerilor de alianta sint pe placul comunistilor, care vor sa revina la Putere si sa opreasca firavele semnale ale reorientarii ireversibile — speram noi, cetatenii — a politicii noastre externe spre UE, spre NATO si spre relatii exceptionale cu Romania.
Si semnarea impreuna, de catre deputati comunisti si peledemisti, a hotaririi pe baza Raportului premierului in Parlament, este condamnabila, constituind inceputul sfirsitului democratiei in Republica Moldova. Asteptarile cetatenilor cu vederi democratice sint inselate. Acesti cetateni au votat pentru partide democratice si o guvernare democratica, nu pentru o aliere cu PCRM. Prin urmare, coalitia PLDM-PCRM ar semnifica deturnarea vointei politice a celor ce nu mai doresc sa fie comunisti la Putere in Republica Moldova. Speram ca unii votanti ai culorii verzi vor intelege esenta adevarata a partidului-fariseu PLDM, venit in Parlament cu lozinca “Moldova fara Voronin!”, “Moldova fara comunisti!”, tradata imediat ce liberal-democratii s-au cocotat, cu ajutorul PL si PD, la guvernare. In loc sa discute in AIE-2 toate solutiile si deciziile posibile, Vlad Filat creeaza haos si instabilitate.
PNL considera ca, decit revenirea comunistilor la Putere, ar fi mai bine ca Presedintele-interimar al Republicii Moldova sa faca uz de decizia Curtii Constitutionale si sa anunte alegeri parlamentare anticipate din cauza nealegerii in termene legale a sefului statului. Sa judece alegatorii comportamentul politicienilor.
Sursa: www.pnl.md