Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Din 2006 şi până în prezent PNL a luat mereu atitudine faţă de evenimentele din societate, inclusiv faşă de comportamentul noii Puteri, la a cărei instalare, în 2009, au contribuit şi naţional-liberalii.
Din păcate, având o societate încă neliberă, guvernanţii încercând să controleze totul ce mişcă în acest stat, poziţia partidelor extraparlamentare devin cunoscute opiniei publice doar când desfăşoară acţiuni stradale, împiedicate şi acestea de forţele antidemocratice, care în R.Moldova sunt cele proruse, în special. În spatele lor, însă, pe alocuri, stând şi forţe antinaţionale, camuflate cu mesaje proeuropene.
Scandalul adus de societatea civilă în atenţia opiniei publice din interior şi exterior în legătură cu acţiunile sfidătoare ale demnitarilor la adresa unei populaţii adusă la condiţia de imposibilitatea de supravieţuire, a smuls masca de pe politicienii animaţi de cu totul alte interese decât interesul naţional. Lupta dintre clanurile oligarhice, — despre al căror pericol de amplificare PNL a spus încă de la reconstituirea sa ca partid, în anul 2006, — riscă să conducă în mod irecuperabil statul spre periferia Europei, după ce comuniştii i-au adus faima de cel mai sărac pe continent.
Societatea moldovenească a cunoscut o asemenea turnură, urmată de o gravă involuţie, în anul 1999 când, o alianţă democratică proeuropeană a fost înlăturată de la Putere de trădătorii care au făcut cârdăşie criminală cu bolşevicii. Chiar dacă forţele politice bănuite de acest posibil păcat neagă faptul, tot mai multă lume simte că rivalitatea politicienilor-lideri, propulsaţi în vârful Puterii prin bani murdari, riscă să deraieze R.Moldova de pe drumul spre UE, care va însemna şi regăsirea împreună cu România, de vreme ce această guvernare încă nu e gata pentru a proclama reîntregirea neamului, în scopul realizării unităţii naţionale româneşti.
PNL are motivele sale, foarte descurajante pentru societate, de a chema populaţia să taxeze atitudinile antieuropene, de care au dat dovadă actualii guvernanţi în anul 2012, când forţele unioniste au redat demnitate naţională românilor din stânga Prutului la împlinirea a 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică. Cei de la Putere au procedat ca şi comuniştii, contra acţiunilor unioniste, proromâneşti. Cu toate acestea, PNL consideră că alegerile anticipate prezintă riscul revenirii forţelor antieuropene la Putere, de aceea insistă ca AIE să pună legea în capul mesei şi să caute soluţii pentru ieşirea din criză fără cârdăşii cu PCRM.
PNL a fost mereu conştient de faptul că forţele expansioniste şi şovine de la Moscova nu se împacă să vadă R.Moldova, fostă colonie a imperiului sovietic, să urmeze, chiar cu o serioasă întârziere, drumul euratlantic al balticilor. Kremlinul consideră, în continuare, că linia roşie a Vestului trece pe Prut şi al doilea stat românesc, împreună cu Ucraina şi Bielarusi, trebuie să rămână în zona sa de influenţă. De aceea, totul ce se întâmplă acum în zona Puterii lşa Chişinău îşi are explicaţia în acest interes al Rusiei, promovat prin forţele lucinschiste de la Chişinău, care caută tot felul de detonatoare sau folosesc nişte cazuri tragice în scopuri murdare, de importanţă strategică pentru această parte năpăstuită a poporului român.
PNL consideră că Alianţa pentru Integrare Europeană nu are nici dreptul politic, nici dreptul moral să irosească votul şi speranţa alegătorilor care au dorit să scape de o guvernare comunistă prorusă şi profund antidemocratică. De aceea, actuala Putere, care include partide ce se pretind moderne, europene, democratice, trebuie să reaşeze dialogul şi compromisul în capul mesei, să accepte deciziile votate de majoritate şi să îşi expună clar toate poziţiile şi atitudinile, inclusiv faţă de aşteptările oamenilor de a fi redusă corupţia, pentru ca societatea civilă, populaţia să ştie care sunt adevăratele scopuri şi intenţii ale celor ce şi-au asumat destinul unei populaţii care încă nu a avut norocul de o conducere cu demnitate naţională.
Sursa: www.pnl.md