Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe data de 17 aprilie a avut loc sedinta ordinara a Biroului Permanent Central al Partidului National Liberal, la care s-au discutat, pe linga probleme organizatorice, chestiuni privind pozitia formatiunii politice fata de evolutiile segmentului liberal al esichierului politic si fata de eventualitatea desfasurarii alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate dupa un sistem electoral mixt.
In cadrul discutiilor, membrii BPC au exprimat diferite opinii, insa au dominat cele impartasind ideea ca, deocamdata, nu se intrevad repere ale stabilizarii situatiei politice in Republica Moldova, un element regretabil fiind starea de lucruri din jurul Partidului Liberal. Membrii BPC au salutat oportunitatea declaratiei PNL, difuzate opiniei publice in ziua aparitiei Grupului reformator al PL, declaratie in care Partidul National Liberal, ingrijorat de mutatiile de pe segmentul liberal, si-a exprimat regretul in legatura cu pericolul pierderii unitatii PL si a chemat toate formatiunile politice nationale pe o platforma comuna romaneasca, in special — national-liberala. PNL a pledat mereu pentru omogenizrea spatiului politic de pe ambele maluri de Prut si este convins ca o unificare national-liberala in cel de-al doilea stat romanesc va avea loc, fiind bine sa se produca mai repede. PNL este gata sa discute cu orice formatiune sau grup doritor sa participe la unificarea national-liberala, pe o platforma unionista.
PNL saluta efortul legislatorilor de a modifica sistemul electoral, care, revazut si schimbat, dincolo de aspectele mai putin pozitive si de riscurile ce le comporta in asigurarea reprezentativitati maxime a electoratului, deschide, totusi, calea pentru partidele extraparlamentare, daca va fi o competitie onesta intre persoane capabile, active, energice si cinstite. PNL va avea, in campania electorala, un mesaj complementar celui unionist, tinind de modernizarea, adica europenizarea celui de-al doilea stat romanesc, ceea ce inseamna reducerea drastica si hotarita a coruptiei, asigurarea independentei justitiei, promovarea unor masuri economice menite sa imbunatateasca decisiv climatul de afaceri, fara de care Republica Moldova nu va deveni o societate reformata, eligibila pentru reintregirea Romaniei.
Membrii BPC al PNL s-au expus pe marginea invitatiei primite de la Partidul Social Democrat, condus de Victor Selin, de a participa la o masa rotunda pe 23 aprilie cu tema “Democratia directa sau dictatura democratica. Varianta pentru Moldova”. BPC a luat decizia de a nu da curs invitatiei, din cauza comportamentului liderului PSD si al unor colegi ai sai in timpul marsurilor unioniste din anul 2012, organizate sau sprijinite de PNL. Partidul National Liberal asteapta scuzele de rigoare de la grupul agresiv social-democrat, dupa care poate examina alte invitatii la dialog politic intre partidele din Republica Moldova. PNL aminteste ca, pe 26 aprilie, la Judecatoria Centru din capitala, va avea loc prima sedinta in procesul de judecata intentat de presedintele Vitalia Pavlicenco liderului PSD pentru calomniile la care s-a dedat in cadrul unei emisiuni televizate.
Serviciul de presa al PNL
Sursa: www.pnl.md