Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe 13 iunie 2013, PNL a depus la Primărie o Declaraţie prealabilă, prin care a anunţat desfăşurarea unui şir de acţiuni în această toamnă în PMAN (Declaraţia se anexează).
Astăzi, 15 noiembrie, la Primăria Mun.Chişinău au fost invitaţi pentru o şedinţă reprezentanţii entităţilor politice şi obşteşti care au depus Declaraţii prealabile pentru perioada respectivă şi pentru locurile publice potrivite unor manifestări (PNL, PLDM, PL, PCRM, Federaţia Naţională a Fermierilor şi Radio Chişinău).
Legea privind întrunirile publice spune univoc şi clar că, dacă pentru acelaşi loc, pentru aceeaşi zi şi aceeaşi oră există mai mulţi solicitanţi, se organizează o şedinţă pentru a se găsi o soluţie ori pentru desfăşurarea evenimentului în comun, dacă asupra acestui lucru convin subiecţii. Dacă nu — are prioritate pentru desfăşurarea evenimentului primul subiect care a depus Declaraţia prealabilă.
Astfel, primele zile care au fost puse în discuţie pentru PMAN au fost datele de 22, 23, 24 noiembrie. Pentru zilele de 22 şi 24 are prioritate PNL, iar pentru ziua de 23 — PLDM, deşi PNL — pentru această zi — a acceptat să renunţe la activitate în favoarea Federaţiei Naţionale a Fermierilor (Declaraţia depusă la Primărie se anexează). Aceste zile sunt solicitate şi de Partidul Comuniştilor, care, însă, au depus tîrziu Declaraţia prealabilă, fapt ce nu le permite să-şi desfăşoare activitatea. Urmează ca subiecţii să decidă cum vor proceda.
A doua parte a şedinţei de la Primărie a luat în examinare ziua de 1 Decembrie, care este Ziua Naţională a României. În acest sens, au depus declaraţii PL, PNL şi Radio Chişinău. Reprezentantul PL, în şedinţă, a declarat că au prioritate şi că vor organiza evenimentul împreună cu Radio Chişinău.
PNL, la rândul său, a declarat că ar fi binevenită coagularea eforturilor forţelor politice şi ale asociaţiilor obşteşti — declarate sau percepute ca proromâneşti — pentru a sărbători împreună această dată de importanţă istorică majoră pentru naţiunea română, fapt la care reprezentantul PL a spus că organizează evenimentul cu Radio Chişinău, însă nu a dat un răspuns afirmativ legat de deschiderea şi acceptul pentru ca să poată organiza acest eveniment şi alţi subiecţi solicitanţi, primul fiind PNL, angajându-se să aibă o discuţie, în acest sens, cu conducerea PL.
PNL speră că cei ce conduc astăzi PL vor găsi de cuviinţă să considere drept oportună şi necesară participarea tuturor celor interesaţi la acest eveniment, precum a procedat de fiece dată PNL, începând cu 9 Mai, Ziua Europei, în anul 2008, precum a anunţat şi cu orice alte ocazii şi după 2009. Drept o dovadă şi a disponibilităţii pentru dialog este decizia PNL de a ceda prioritatea acţiunilor pe 23 noiembrie în favoarea Federaţiei Naţionale a Fermierilor, căreia îi este dispus să îi cedeze şi data de 24 noiembrie, dacă PLDM, care are prioritate, va decide să valorifice această ipostază a sa pentru 23 noiembrie.
PNL a propus pe 14 noiembrie, în cadrul Consiliului Unirii şi s-a aceptat crearea unui Grup de dialog şi Coordonare, astfel încât pe 1 Decembrie să participe cît mai multe entităţi împreună la sărbătorirea Zilei naţionale a României, pentru că doar uniţi vom putea izbuti în toate cele legate de destinul românilor. Coagularea şi unirea eforturilor partidelor proeuropene, democratice şi proromâneşti, în contextul presiunilor exercitate asupra celui de-al doilea stat românesc în preajma Summit-ului Parteneriatului estic de la Vilnius, presiuni exercitate din partea forţelor politice retrograde, dirijate dinafară, devine un imperativ naţional, având în vedere şi cooperarea pentru stabilitate a forţelor de la guvernare.
Grupul de dialog şi coordonare al Consiliului Unirii va contacta imediat în zilele următoare mai multe entităţi politice şi obşteşti pentru a încerca să se organizeze o acţiune comună de 1 Decembrie.
Serviciul de presă al PNL
Sursa: www.pnl.md