Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Peste 30 de asociaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei Civice “Acţiunea-2012”, au solicitat retragerea Ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurcă. Asociaţiile au trimis o solicitare ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi vor adresa o Scrisoare deschisă Preşedintelui Traian Băsescu. Acţiunea-2012 anunţă că, dacă cererea va rămâne fără răspuns, vor organiza proteste.
Consiliul Unirii, care include, în primul rînd la Chişinău, membri cu diferite afilieri politice şi cu diferite poziţii faţă de ramurile Puterii de la Bucureşti, este unanim privind imperativul constant al unei prestaţii dorite total speciale din partea diplomatului care acceptă a fi Ambasadorul primului stat românesc în capitala celui de-al doilea stat românesc. Ceea ce nu e de constatat în cazul Ambasadorului Marius Lazurcă, fapt care a şi generat poziţiea critică din partea Platformei civice “Acţiunea-2012”, poziţie sprijinită din mai multe motive şi de către membrii CU.
Într-o şedinţă specială, în ajun de 1 Decembrie 2013, la care au participat reprezentanţi ai Platformei “Acţiunea-2012” şi un parlamentar din România, membrii Consiliului Unirii şi-au exprimat opiniile, părerile de rău, obiecţiile şi criticile în legătură cu prestaţia Ambasadorului Marius Lazurcă în Republica Moldova, formulînd opinia că, la Chişinău, este nevoie de un Ambasador care să nu trezească nicio îndoială în ceea ce priveşte ataşamentul faţă de aspiraţia de unitate românească şi de apărare a drepturilor românilor din stânga Prutului.
Membrii CU au exprimat nedumeriri şi regrete în legătură cu lipsa de reacţie susţinută din partea Misiunii diplomatice faţă de manifestările antiromâneşti din timpul acţiunilor unioniste din ultimii doi ani, ca şi faţă de declaraţiile misionarilor de la Kremlin, fiind vorba de Dmitri Rogozin sau Patriarhul Kirill, aceştia neprimind o ripostă demnă la Chişinău nici din partea Mitropoliei Basarabiei care, împreună cu misiunea diplomatică, ar fi trebuit să ofere un suport moral şi de solidaritate naţională românilor din Basarabia, unde se mai află la conducere forţe oscilante între Bucureşti-Bruxelles şi Moscova.
Membrii Consiliului Unirii şi-au exprimat nedumerirea şi în legătură cu dezinteresul total al misiunii diplomatice faţă de eforturile Consiliului Unirii, care a organizat, împreună cu “Acţiunea-2012”, masive acţiuni unioniste, proRomânia, proUnire, solicitînd apropierea, pe toate dimensiunile, a celor două state româneşti, prin lansarea diferitelor iniţiative, programe, manifeste, apeluri, declaraţii, scrisori, adrese.
De asemenea, la recepţiile oficiale, oferite de Ambasadă, membri ai Consiliului Unirii, membri ai Partidului Naţional Liberal — unicul partid cu statut unionist din al doilea stat românesc -, component a CU, nu au fost invitaţi, aşa cum prevede legea, fiind vorba de Sărbători ale Naţiunii Române, unde invitarea persoanelor distinse cu decoraţii înalte ale Statului român este obligatorie. Deşi misiunea diplomatică a fost sesizată asupra faptului, nu a urmat nicio reacţie.
Membrii Consiliului Unirii nu au fost invitaţi nici la întâlnirea societăţii civile cu Preşedintele Traian Băsescu, lăsîndu-se senzaţia că acest punct de program important a fost pregătit de misiunea diplomatică prin prisma afilierii faţă de o anume entitate politică din R.Moldova.
Membrii Consiliului Unirii consideră că guvernarea de la Bucureşti, împreună cu Preşedintele Traian Băsescu, ar trebui să identifice o persoană curajoasă, ataşată românismului, şi nu panslavismului, care, precum consideră inadecvat unii, ar trebui să vizeze şi Basarabia. La Chişinău e nevoie de o persoană ce ar avea puterea şi capacitatea să transforme misiunea diplomatică a României într-o instituţie proactive şi dinamică, de care să fie mândri şi unde să îşi găsească apărarea instituţională românii de pe ambele maluri ale Prutului.
Sursa: www.pnl.md