Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, doi dintre participanţii la marşul unionist de la Bălţi, organizat de Acţiunea-2012, la care au venit individual şi membrii PNL, mai exact Gheorghe Maxian, Orhei, şi Vitalia Pavlicenco, PNL, am adresat o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii. Problema e că pare să se tergiverseze în mod special procesul contra lui Victor Şelin, împotriva căruia a fost intentat un dosar penal în acel oraş.
După Marş, factori din MAI m-au sunat şi mi-au solicitat ajutorul ca să le dau lista membrilor PNL, care au fost la acţiunea de la Bălţi. Fără să îmi dau seama cum pot evolua lucrurile, aflaţi sub şocul lapidării noastre cu pietre şi cu alte minunăţii, aşa cum s-a întâmplat şi la Cahul, am crezut că voi contribui la reinstaurarea legii şi pedepsirea vinovaţilor care au îngrădit dreptul legal la manifestare paşnică la Bălţi.
Însă dezamăgirea vine după. O grămadă de şedinţe amânate, membrii PNL fiind târâţi la şedinţe ca persoane vătămate, dar fără nicio evoluţie normală a procesului, dimpotrivă, cu semne clare privind intenţia de a se tergiversa examinarea cauzei, prin neprezenţa lui Şelin, care aşteaptă, la sigur, să treacă termenul de prescripţie şi să scape prorusul de pedeapsă pentru ce a făcut. Metodele de tergiversare sunt diferite, oamenii sunt purtaţi pe drumuri, îşi cheltuie banii, timpul şi sănătatea, iar cei obligaţi să asigure judecarea cauzei în termene rezonabile, par să fie în conexiune cu şelinii şi umbrelele acestora de la Putere — cele care au stat în spatele garbuzilor, formuzalilor, dodonilor, şelinilor şi altora care au aruncat cu ce au vrut în noi, ca să ne facă extremişti şi marginali pe noi, care am manifestat toată vremea paşnic.
Între altele, printre vătămaţi sunt şi ziarişţi, cum a fost Ocară Victoria, traumatizată şi ea, despre care s-a arătat reportaje, dar despre care acum nu se spune nimic şi nimeni nu se mai revoltă. Noi avem şi o doamnă de la Ungheni care a fost secerată, pur şi simplu, de pietrele aruncate, căreia presa i-a luat interviu, dar nu a dat nimic pe post.
În acest fel, am cerut Consiliului Superior al Magistraturii să vadă ce se întâmplă cu această obrăznicie şi justiţie cel puţin neînţeleasă, dar care dă semne a fi în cârdăşie cu cei care încaclă legea, încercând să îi scoată pe infractori basma curată, fără a fi aduşi cu forţa în instanţă, fără a fi reţinuţi, arestaţi etc. Mai mult — unii dintre vătămaţi sunt citaţi şi ca inculpaţi — din greşeală, premeditat, cine ştie…
In acesti ani de rezistenta, de la 2007 incoace, ai Partidului National Liberal, confruntat cu ilegalitati si abuzuri din partea guvernantilor, constatate ca atare de catre instantele de judecata ale Republicii Moldova, echipa de la Drochia a national-liberalilor a fost mereu la datorie, formata din oameni de mare valoare si devotati cauzei nationale. Nu a avut loc o actiune la nivel national, organizata de partid, de Consiliul Unirii sau de alte entitati unioniste, la care sa nu fie prezenta echipa de la Drochia, venita si la Marsul de la Balti, din august 2012, unde antiromanii si-au aratat splendoarea “internationalista” prin intoleranta fata de alta opinie, purtatorii obiectivului unionist fiind lapidati, adica alegindu-se, ca si la Cahul, cu pietre in cap, cu rosii, petarde, sticle cu apa si cu alte minunatii ale fiilor “eliberatorilor sovietici” si cozilor lor de topor.
Pe 6 aprilie 2014 a avut loc conferinta PNL la Drochia, unde au venit oameni incredintati ca lupta unionistilor nu e zadarnica. Pentru PNL, ca partid reconstituit in a treia sa formula la 3 decembrie 2006, formatiune care, pe 5 aprilie 2009, a participat la alegeri impreuna cu Miscarea “Actiunea Europeana” (MAE), iar, pe 29 iulie 2009, s-a retras in favoarea partidelor postcomuniste “cu sansa”, fapt cu impact pentru formatiune in alegerile din noiembrie 2010, acum se pune problema identificarii electoratului-tinta.
In mai multe raioane, inclusiv Drochia, membri ai organizatiei teritoriale PNL sunt reveniti sau veniti de la partide parlamentare necomuniste, degamagiti de lipsa de democratie in formatiunile respective.
In acest sens, actiunile unioniste din 2008, organizate de PNL, ca si cele din 2012, initiate si de Platforma unionista “Consiliul Unirii”, si de Platforma civica “Actiunea-2012”, reprezinta baza identitara din care se contureaza electoratul PNL, care a reusit, ca motor si initiator al CU, sa coaguleze un nucleu solidar si omniprezent la manifestarile desfasurate de la Cahul si Balti pina la Chisinau, Bucuresti si Alba Iulia. Echipa raionului Drochia a fost mereu prezenta, prin suport financiar propriu, la aceste manifestari de demnitate nationala.
Delegatii la conferinta de la Drochia au discutat despre situatia politica si social-economica din cel de-al doilea stat romanesc, despre argumentele care trebuie aduse in recensamintul din acest an pentru a ii incuraja pe romani sa se autoidentifice lingvistic si identitar, precum si pentru a le arata oamenilor ca doar Unirea e calea de a iesi din mizeria si dezastrul legat de coruptia, contrabanda si injustitia inimaginabile, in care guvernantii au adus Statul.
Au existat nenumarate intrebari si opinii, luari de cuvint, in care s-au potrivit viziunile celor din Drochia cu linia pe care o promoveaza conducerea PNL si metodele lor de propagare.
A fost realeasa echipa de conducere de la Drochia, cu reprezentanti din mai multe organizatii locale, din sate si comune, unii dintre cei prezenti sugerind si necesitatea atragerii mai multor femei in organismele colective alese.
Delegatii au constatat cu multa satisfactie ca ceea ce a pornit PNL in 2010, legat demesajul unionist, acum da rod, lumea devine mai libera si mai putin fricoasa sa vorbeasca de Unire, fapt care — in contextul geopolitic incert si al dezamagirii societatii de nepedepsirea comunistilor pentru guvernarea lor criminala si de guvernantii corupti, — sporeste sansele unui partid unionist de a intra in Parlament.
La conferinta s-a luat decizia de a se organiza un miting unionist in lunile urmatoare si a se constitui Consiliul Unirii din filialele componentelor CU, care activeaza la Drochia.
Serviciul de presa al PNL
Pe 4 aprilie, membri ai Consiliului Unirii au avut o întilnire cu mai mulţi români unionişti din Cimişlia, unde s-a discutat pe parcursul a trei ore despre situaţia politică şi geopolitică, despre pericolele ce se abat asupra celui de-al doilea stat românesc, despre imperativul Unirii, conştientizat de tot mai multă lume de pe ambele maluri ale Prutului.
La întilnire au fost prezenţi, din Chişinău, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, şi Anatolie Caraman, preşedintele AVR-92, “Tiras-Tighina”, cooordonatori ai Consiliului Unirii, Sergiu Tataru, membru al aceleiaşi platforme unioniste, care include un numar mare de entităţi politice, civice şi cetăţeni neafiliaţi din cele două state româneşti şi din comunităţile româneşti de peste hotare.
Dialogul cu cei prezenţi a demonstrat că ei reprezintă categoria de cetăţeni ai Republicii Moldova care sunt foarte informaţi, care au o opinie clar şi corect formată despre evenimentele şi evoluţiile politice, despre momentul de cotitură pe care îl parcurge societatea noastră.
Opiniile formulate au vizat situaţia social-economică, politică, starea de lucruri din jurul frontierelor celor două state româneşti. Unioniştii din Cimişlia apreciază ridicarea tabu-ului, în emisiunile publice, de pe subiectul Unirii şi salută schimbarea treptată în bine a mentalităţii societăţii în această privinţă.
Grupul de români unionişti prezenţi la discuţie participă la campania de informare a cetaţenilor privind imperativul unui recensămînt liber şi obiectiv pînă şi în timpul perioadei 12–25 mai 2014, prin pliante, flaere, întîlniri cu românii basarabeni şi, în special, cu cei care consideră că există o diferenţă între moldoveni şi români.
Discuţia a vizat şi problema lipsei de disponibilitate a partidelor de dreapta, pretins româneşti, de a contribui şi favoriza coagularea Dreptei în R.Moldova, dispersarea şi firimitarea acestui segment de eşichier convenind intereselor partidelor proruse de la guvernare şi patronilor lor de la Moscova.
A fost abordată şi tema alegerilor europarlamentare din România, constatindu-se lipsa tendinţei de omogenizare intraromânească pe această dimensiune din partea partidelor din România, fapt ce nu va contribui la promovarea politicilor de intrepatrundere şi parteneriat politic autentic pentru avansarea spre obiectivul reîntregirii neamului.
S-a constatat, cu mult regret, că politicile guvernărilor postcomuniste, pretins proeuropene de după 2009, nu au oprit depopularea satelor şi oraşelor moldoveneşti, fapt care — coroborat cu gradul mare de corupţie, contrabandă, injustiţie şi dezamăgire — poate crea condiţii propice pentru revenirea la Putere a comuniştilor antieuropeni şi antiromâni, fapt, se pare, dorit şi de unele partide fals proeuropene de la guvernare, ai căror lideri se tem de o justiţie dreaptă într-un stat european.
PNL, ca partid unionist, membru activ al Consiliului Unirii, a promis ferm — şi la Cimişlia — că nu se va abate de la obiectivul său unionist. PNL va promova această linie cu toată puterea, aplicînd sloganul corect şi just că “Unirea nu o vor hoţii şi cei care se tem de puşcărie”, precum se întîmplă în România cu politicienii corupţi. Aceasta în ciuda unor semnale descurajatoare ce vin din mai multe părţi, inclusiv de peste Prut, generate de cei din stînga Prutului care, în loc să contribuie la apropierea idealului de reîntregire a neamului, se axează pe încercările de obstrucţionare, pe toate căile, a “concurenţilor” imaginari, fiind vizat, în primul rînd, PNL, ca membru al CU, dar şi alţi membri ai CU, parteneri ai PNL.
S-a discutat şi s-a decis desfăşurarea, la Cimişlia, în cîteva săptămîni, a conferinţei teritoriale PNL şi crearea filialei CU, pentru ca să existe şi în această unitate administrativă o platformă pentru acţiuni unioniste comune şi vizibile.
Anatol Caraman a înmînat solemn, la Cimişlia, distincţia “Vulturul de Aur”, acordată de MAI la 2 martie 2014 lui Sergiu Cecati, fost subofiţer carabinier, veteran al Războiului de rezistenţă şi eliberare naţională de sub ocupaţia rusă din 1992.
Vitalia Pavlicenco şi Anatol Caraman le-a mulţumit din suflet celor prezenţi pentru participarea, în aceşti ani, la toate acţiunile unioniste, care au dat demnitate românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Serviciul de presă al Consiliului Unirii
Sursa: www.pnl.md