Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Marţi, 15 iulie, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a organizat o Conferinţă Naţională cu genericul “Modernizarea sistemului de asistenţă socială — imperativ comun”.
Pe agenda discuţilor au fost supuse judecăţii celor prezenţi mai multe subiecte. Unul dintre ele, “Modernizarea sistemului de asistenţă socială — imperativ comun. Elemente de activitate a beneficiarilor în câmpul muncii”, a fost expus în comunicarea prezentată de ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, care a vorbit despre realizările şi problemele din domeniu.
Au făcut act de prezenţă la conferinţă şi Igor Corman, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, care a plecat, însă, după comunicarea ministrului — un gest ce ne-a amintit de sitemul socialist, când conducătorii veneau şi doar se arătau, spuneau câte ceva şi îşi ascultau doar colegii, tot de la conducere, din subordine, şi “se retrăgeau”.
La întrebarea participantelor din partea PNL la conferinţă “cine mai sunt prezenţi din partea altor partide”, răspunsul a sugerat că această conferinţă s-a făcut pentru bif, aşa cum se fac pe hârtie mai multe întruniri pentru care se cheltuie, probabil, bani europeni.
Din spusele doamnei Valentina Buliga, erau reperezentanţi ai Partidului Democrat şi ai Partidului Comuniştilor. Nu ştim de ce nu au venit şi reprezentanţi ai altor partide, că nu sunt mai ocupaţi decât cei din partidele extraparlamentare.
Din partea Partidului Naţional Liberal, extraparlamentar, au participat Alexandra Can şi Ludmila Bolboceanu. Au mai fost activişti din sectorul asociativ, functionari de la Ministerul Muncii. Presa a stat doar la comunicarea Valentinei Buliga şi la intervenţia lui Igor Corman.
După desfăşurarea conferinţei, rămâne fermă convingerea că — deşi s-a respectat, formal, echitatea participarii partidelor la dezbaterea problemelor sociale — subiectul modernizării sistemului de asistenţă socială va fi o discuţie ce va rămâne pe hârtie, la nivelul vorbelor.
Din ce s-a dedus ca aşa va fi? Problema este grea, importantă, ea nu trebuie discutată la o singură Conferinţă Naţională, doar înainte de alegeri, ci necesită discuţii permanente, cu prezentări de informări sistematice despre ameliorarea, soluţionarea problemelor de către Ministerul Muncii, Parlament şi de alte Ministere, care nici nu au găsit de cuviinţă să participe la Conferinţă.
Poate nu au fost invitate? De ce? Celor prezenţi, reprezentantele PNL (Can Alexandra şi Ludmila Bolboceanu) le-au vorbit despre motivele care frâneaza mecanismul de soluţionare a mai multor probleme sociale, în special a celor ce ţin de modernizare.
Ca să modernizăm, trebuie să avem ce moderniza. Într-o ţară, unde corupţia e la Putere, problemele nu vor fi soluţionate, viaţa se va îngreuna pe zi ce trece, sărăcia va creşte, bătrânii vor muri de foame, de frig, iar cei tineri vor pleca în afară.
Corupţia s-a extins în toate sferele vieţii începând cu administraţia locală, raională, republicană, Parlament. Ne întrebăm, cum într-o societate, în care 80% o duc în sărăcie, avem milionari, miliardari? Cine şi cum i-au îmbogăţit, ce moştenire au primit de au reuşit să privatizeze totul ce aparţinea cetăţenilor Republica Moldova?
Un alt motiv este promovarea personalului, a funcţionarilor după criteriul politic, cumătrism, cu bani. Lăcaşele sfinte au devenit centre comerciale, care, în loc să se ocupe de educaţie, să se îngrijească, împreună cu administraţia publică locală de probleme sociale, fac business reprobabil.
Conferinţa a avut un generic frumos, sonor — “Cum se va realiza modernizarea?” Este tocmai întrebarea la care trebuie bine să cunoaştem opinia celor cărora nu le este indiferentă soarta acestui colţ de Ţară, încă uitat de Dumnezeu.
Serviciul de presă al PNL
Sursa: www.pnl.md