Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Curtea a constatat (cu 4 voturi la 3) că, în circumstanţele acestui caz, un echilibru just nu au fost respectat între interesele concurente implicate, mai exact — între interesul public în protejarea libertăţii preşedintelui de exprimare în exercitarea funcţiilor sale şi interesul reclamantului de a avea acces la un tribunal.
În special, instanţele de judecată din R.Moldova nu au examinat chestiunea dacă Preşedintele RM a făcut declaraţiile în exercitarea mandatului ori în calitate privată. Pe de altă parte, Constituţia nu defineşte limitele imunităţii prezidenţiale în acţiunile de calomnie. Această prevedere a fost interpretată de judecatori ca oferind a imunitate absolută şi perpetuă şi a făcut ca Preşedintele să nu poate fi tras la răspundere nici chiar după plecarea din funcţie. Curtea a considerat că trebuie evitată oferirea unei imunităţi de blanchetă Preşedintelui unui stat.
Este primul caz când Curtea a examinat imunitatea Preşedintelui unei ţări.
L-am chemat în judecată pe Voronin pentru minciunile proferate la NIT contra mea, legat de faptul că aş fi luat, în viaţa/în activitatea mea, bani din România şi că aş fi colaborat cu KGB. Aceste învinuiri Voronin le-a făcut la adresa mea şi a lui Nicolae Dabija.
Pentru că nu primit bani din România pentru niciun scop sau activitate şi pentru că nu am colaborat niciodată cu KGB, l-am atacat în instanţa de judecată naţională, care a scos de pe rol acest process, urmare a cărui fapt m-am adresat la CEDo şi, după 7 ani, a fost pronunţată decizia.
Este un precedent privind necesitatea examinării de către instanţele naţionale a unor asemenea cazuri, pentru că un şef de stat nu are o asemenea imunitate încât să îşi permită să calomnieze pe oricine doreşte şi cum îşi doreşte doar pentru că e şef de stat, potejat de imunitate. Este de menţionat că am interpelat SIS-ul şi am primit răspuns sigilat oficial încă în 2006 de la SIS că nu au niciun dosar, de niciun fel, cu numele meu. De asemenea, pe 10 decembrie 2013, am demonstrat, în instanţa de judecată naţională, la care a participat şi reprezentantul SIS, că Vitalia Pavlicenco nu a colaborat în nicio calitate cu niciun KGB.
În prezent, am asemenea dosare contra lui Voronin (la CEDO), contra lui Viktor Şelin (la Curtea de Apel) şi contra lui Mihail Ghimpu (la Judecătoria Buiucani). Alte două dosare — contra lui Klimenko şi Pascaru — sunt pe calomnieri de extremism, în prima instanţă.
În unele informaţii din presă sunt reproduce greşit obiectele contestării mele în cauza vs Voronin — REPET şi PRECIZEZ — e vorba că 1. Nu am primit bani din România pentru orice activităţi desfăşurate sau pentru orice proiecte de orice gen şi 2. Nu am colaborat în viaţa mea cu niciun KGB nici în perioada sovietică, nici oricând.
După ce această Hotărâre CEDO va deveni irevocabilă şi definitivă, îl voi reataca în instanţă pe Voronin pentru a relua procesul în instanţele naţionale de justiţie şi îi voi cere despăgubiri materiale pentru prejudiciul moral cauzat onoarei şi demnităţii mele.
Aşa voi face cu toţi care mi-au mâncat în aceşti ani sănătatea, nervii, viaţa şi liniştea sufletească. Am un trecut curat, nu sunt şantajabilă şi voi demonstra mereu acest lucru în judecată, inclusive în numele fiicei şi nepoţilor mei, iar cei care calomniază trebuie să răspundă şi să nu se ascundă în spatele mandatelor de aleşi sau în spatele imunităţilor.
Iar justiţia naţională trebuie să îşi facă datoria şi să intenteze dosare — conform legii care nu se aplică, din păcate — contra judecătorilor care au îngrădit dreptul la justiţie — unii dintre ei fiind excluşi déjà din Sistem.
Sursa: www.pnl.md