Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Vineri, 31 martie, conducerea Parlamentului Republicii Moldova a invitat sectorul asociativ şi partide politice extraparlamentare, alte componente ale societăţii civile la o discuţie despre oportunitatea înlocuirii actualului sistem electoral proporţional cu unul uninominal.
Din partea PNL a fost Vitalia Pavlicenco, preşedintele partidului, care a expus fragmente din Programul PNL, ce prevede opţiunea formaţiunii pentru un sistem electoral mixt — să fie aleşi jumătate din deputaţi în circumscripţii uninominale şi jumătate — pe liste de partid. Sigur, din 2006, de cînd PNL a avut această opţiune în Program, nemodificată de către congresele ulterioare, în Republica Moldova situaţia politică s-a agravat considerabil urmare a corupţiei promovate de la vîrfurile politicii pînă la cel mai mic funcţionăraş aflat sub protecţia patronilor politici ai partidului din care face parte. În acest fel, sunt absolut justificate temerile persoanelor implicate în politică, în special din partidele extraparlamentare, care nu cred în promovarea unui sistem electoral ce va asigura alegeri corecte, obiective, fără deturnări grave de voturi, aşa cum s-a întîmplat în 2014 şi 2015, dar şi mereu cît a guvernat partida prorusească în RM.
Esenţa poziţiei formulate de preşedintele PNL este următoarea:
La o remarcă a unei persoane provenite din zona marşurilor platformelor DA, privind “procentajul unor partide extraparlamentare”, preşedintele PNL a formulat următoarea replică:
“Legat de programele partidelor, din care s-a extras şi s-a arătat aici, vedem că unii consideră PNL atît de vizionar, încît, în 2006, ştia de uninominalele ce urmau a fi propuse în 2017. E foarte măgulitor.
PNL, prin program, pledează pentru un sistem mixt, şi nu uninominal, de aceea respingem aluziile ieftine.
Legat de invocarea procentajului partidelor extraparlamentate în alegeri, unii încă nu au participat la alegeri, nu ştiu cum e în parlamentare. Şi, apoi, unii dintre cei ce au vorbit de procentajul partidelor extraparlamentare — erau recent alături de dl Uritu, ex-vicepreşedinte CEC, cel care a vorbit clar de furtul voturilor în 2014 ţi 2015, dar eu cred ca aşa ceva a fost şi sub regim comunist.
Au, nu cumva manipulările antinaţionale, de prin 1996, gen «nu aveţi şansă» şi «hai să dăm un vot util», adică «votăm în cine nu credem, ca să nu ne pierdem votul» — mai ales în contextul şi al unui prag electoral antidemocratic — au adus, în aceşti ani, la Putere partide ticsite de hoţi?”
Sursa: www.pnl.md