Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Naţional Liberal condamnă din start încercările şi eforturile de destabilizare a funcţionării Primăriei, urmare a accesului în funcţia supremă în stat a unui reprezentant al forţelor politice antinaţionale, proeuroasiatice, proruseşti, care perturbează calea spre Vest a populaţiei din Republica Moldova.
Totodată, victoriile sporadice firave ale unor entităţi politice proeuropene, proromâneşti i-au orbit pe protagoniştii lor care, din păcate, nu au consolidat succesul prin coagularea şi focalizarea tuturor eforturilor politice într-o forţă unică, pentru a o opri pericolul revanşării duşmanilor orientării vestice şi ai reunificării cu România. Faptul conduce la pierderea ponderii celor ce au avut-o şi la dezamăgirea sprijinitorilor. Acest fenomen regretabil are loc în R.Moldova de decenii, iar speranţa că ceva se poate schimba nu există. Din această cauză, într-o junglă politică învinge cel cu puteri reale asupra instituţiilor importante ale statului, care rămîn dependente politic şi nefuncţionale.
Este şi cazul partidei liberale, care a tot ratat coagularea forţelor naţionale din lipsă de receptivitate, din cauza prevalării de exclusivism şi de irealism într-o societate sfîşiată de rechinii politici ce au împiedicat mereu avansarea societăţii spre o lume civilizată. Primăria Chişinăului a fost şi trebuie să rămînă în avangarda luptei pentru valorile şi identitatea noastră naţionale, româneşti.
PNL nu a sprijinit şi nu a salutat nicio fragmentare pe dreapta autentică, nu a salutat nici multiplicarea entităţilor politice cu viziuni similare.
PNL a mers pe un drum corect în toţi aceşti ani de după 2009, a rezistat unor vremuri profund nedemocratice într-un regim condus de falşi proeuropeni, de aceea, nici în cazul referendumului pentru demiterea Primarului capitalei Chişinău nu va fi alături de forţele antinaţionale, antiunioniste.
PNL consideră ca forţele naţionale, parlamentare şi extraparlamentare, trebuie să meargă împreună în orice gen de alegeri şi referendumuri importante pentru destinul nostru, ca stat românesc.
Aceasta, însă, nu înseamnă implicarea sau exprimarea unei poziţii instituţionale a PNL faţă de modul şi faptele de gestiune a oraşului, care pot fi investigate sau incriminate doar de instituţiile competente.
Ar fi bine ca poziţia consolidată de neparticipare a mai multor partide faţă de referendumul din capitală să servească drept un prim-pas spre consolidarea segmentului de dreapta al eşichierului politic, pentru a asigura, împreună, ireversibilitate cantonării celui de-al doilea stat românesc într-un spaţiu civilizat, al certitudinilor şi al solidarităţii, al respectării libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului, al justiţiei independente şi al dezrădăcinării şi combaterii obiective a corupţiei.
PNL îi îndeamnă pe locuitorii Municipiului Chişinău să nu participe la referendumuri socialiste dodoniste, pentru că ideile acestui segment de populaţie — iar timpul o va demonstra puternic — sunt contrare interesului naţional şi valorilor europene, pe care le au şi le împărtăşesc cetăţenii informaţi, cinstiţi, curajoşi şi cu poziţie civică activă.
Sursa: www.pnl.md