Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Joi, 30 noiembrie, în ajunul Zilei Naţionale a României, de 1 Decembrie, a avut loc şedinţa Biroului Permanent Central al PNL, unde au fost luate în discuţie mai multe evenimente şi aspecte ale momentului politic.
La şedinţă au fost invitaţi câţiva coordonatori ai Consiliului Unirii.
Primele chestiuni discutate au fost rezultatele alegerilor locale şi parţiale, în care PNL a figurat ca unul dintre cele 5 partide ce au avut candidaţi pentru funcţia de primar în unele localităţi, ca şi rezultatul referendumului în capitala Chişinăului, pentru care s-au solidarizat, tacit, partidele din Dreapta unionistă şi din Dreapta europenistă.
Preşedintele PNL i-a informat pe membrii BPC despre întrevederea avută cu Ambasadorul României, în incinta misiunii diplomatice, în cadrul căreia Excelenţa sa a informat despre eforturile de sprijinire a Republicii Moldova în parcursul său european şi a exprimat interesul pentru o întîlnire cu membrii BPC ai PNL.
De asemenea, preşedintele PNL a informat BPC despre un început de discuţii avute cu persoane din conducerea PL, PAS, PLDM, PPRM, (viitorul partid politic) “Voinţa Poporului”, despre eventualitatea iniţierii unui dialog în vederea creării unei Platforme pentru cooperarea politică în campania electorală din 2018 în baza sistemului electoral mixt, contestat de o bună parte a entităţilor de partid şi asociative.
Au fost menţionate şi analizate apariţiile şi mesajele transmise societăţii şi opiniei publice de către reprezentanţii conducerii PNL care au participat în Dezbateri publice la diferite posturi TV, la Info-prim Neo.
O discuţie aparte a avut loc în legătură cu intenţiile anunţate de colectare a semnăturilor în vederea organizării unor referendumuri — de către reprezentanţi ai sectorului asociativ — privind anularea legii de aplicare a sistemului mixt electoral în scrutinul din anul electoral 2018, dar şi de către socialişti — privind sporirea atribuţiilor Preşedintelui Republicii Moldova.
În legătură cu primul referendum membrii BPC au decis că partidul nu se implică în plan organizatoric, dar le recomandă membrilor şi simpatizanţilor PNL să semneze ca cetăţeni ai Republicii Moldova iniţiativa de organizare a unui referendum. Conducerea PNL a participat la Dezbaterile publice organizate de Parlament şi a pledat puternic pentru anularea pragului electoral, prevederea unui al doilea tur de scrutin, în componenta circumscripţială a sistemului, şi pentru instituirea unei alte Autorităţi electorale, conform unui concept care să prevadă implicarea egală în procesul electoral a tuturor concurenţilor. Membrii BPC şi-au exprimat regretul că forţele politice de Opoziţie nu au fost solidare în presiunile asupra Puterii de a schimba conceptul actual al CEC.
În privinţa celui de-al doilea referendum, anunţat de PSRM, poziţia PNL este că iniţiativa este o manipulare a Stângii radicale din Republica Moldova, al cărui exponent destabilizează continuu societatea. Acest exponent a venit la Preşedinţie cunoscând cadrul juridic al acestei instituţii şi acum se deligitimează încercând sî îl schimbe urmare a înşelării electoratului care l-a votat. În programul său, PNL are prevăzută anularea acestei instituţii din al doilea stat românesc, fiind una inutilă, instituită în spaţiul CSI pentru a asigura controlul, de către Federaţia Rusă, asupra procesului politic din statele desprinse din fosta URSS.
În şedinţa BPC s-a discutat despre evoluţiile pe segmentul Dreptei unioniste, unde s-a constatat prezenţa benefică a lui Traian Băsescu prin explicaţiile sale pertinente privind inexistenţa perspectivei europene pentru populaţia celui de-al doilea stat românesc. Totodată, BPC şi-a exprimat regretul în legătură cu ne-prezenţa dincoace de Prut a lui Traian Băsescu ca un fost Preşedinte al României, care să fi încercat consolidarea (cerută domniei sale de Consiliul Unirii în preajma alegerilor din 2014), adică ne-prezenţa drept o autoritate politică din România, care să fi recunoscut eforturile forţelor unioniste ce au plasat în spaţiul public obiectivul politic unionist, din 2010.
BPC al PNL pledează pentru crearea unei Platforme euro-unioniste în vederea alegerilor din 2018, pentru a opune rezistenţă Sistemului, socialiştilor şi democraţilor care sunt un partid0regim, iar, dacă o asemenea Platformă nu va reuşi — pentru o coordonare a unioniştilor. Voci din teritoriu declară că lipsa unei asemenea coordonări va dezamăgi segmentul românesc unionist şi va conduce la apariţia unor candidaţi unionişti independenţi, ceea ce nu va aduce rezultat procentual partidei unioniste şi faptul va rămâne un element de speculare pentru Stânga radicală pro-moscovită şi antiromânească.
De asemenea, BPC a examinat oferta unui partid românesc de cooperare în vederea alegerilor din România din 2019.
În legătură cu marşurile unioniste, anunţate de diferite grupări asociative/politice de unionişti, BPC îşi exprimă regretul pentru neconsolidarea acestora, în vederea desfăşurării unei singure manifestări, de aceea, PNL şi Consiliul Unirii, care au organizat acţiuni de răsunet, inclusiv sprijinind mereu şi unele dintre actualele entităţi organizatoare, vor participa doar la manifestări comune, care să aducă societăţii un mesaj de unitate pentru Unire. Totodată, membrii şi simpatizanţii PNL, ai Consiliului Unirii salută participarea oricărui doritor de a fi prezent individual la orice acţiune unionistă.
Sursa: www.pnl.md