Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Alegerile parlamentare din acest an au lipsit Moldova de faima singurului stat din spaţiul ex-sovietic (cu excepţia ţărilor baltice) care asigura desfăşurarea unor alegeri relativ libere şi democratice. A fost unica reuşită a democraţiei moldoveneşti de la proclamarea independenţei.
Alegerile din 30 noiembrie nu au fost libere şi nici democratice. Scrutinul a fost falsificat, iar gradul de încălcări, comise de partidele de la guvernare, CEC şi unele instituţii ale statului a fost atât de mare, încât a influenţat radical rezultatele scrutinului.
Încălcările admise puteau fi urmărite practic în direct. Numărul acestora a fost extrem de mare: favorizarea partidelor de la guvernare de către CEC; încălcările financiare ale partidelor de la putere; inocularea fricii şi panicii în societate; perpetuarea isteriei în legătură cu existenţa unor aşa-numiţi extremişti, care ar fi intenţionat să organizeze un Maidan; înţelegerea guvernării cu CEC privind organizarea alegerilor în Federaţia Rusă, unde zeci de mii de cetăţeni moldoveni aşa şi nu au putut ajunge nici măcar la secţiile de votare; aşa-numita defecţiune a Registrului Electronic al Alegătorului, fapt ce a permis votarea dublă sau multiplă prin scheme frauduloase; manipularea prin numărarea voturilor — într-un mod miraculos voturile celor care au stricat buletinul de vot au fost calculate în favoarea partidelor de la guvernare şi multe altele.
Însă, încălcările admise la scrutin nu se pot compara la capitolul cinism şi tupeu cu acţiunile CEC şi a instanţelor de judecată controlate de oligarhi, care prin deciziile sale au exclus din cursa electorală, cu doar două zile înainte de data alegerilor, în baza unor probe inventate şi falsificate, partidul de opoziţie “PATRIA”. A fost eliminat un partid care avea şansele nu doar a ajunge în Parlament, ci şi să înregistreze unul dintre cele mai bune rezultate.
Partidul “PATRIA” a fost acuzat de încălcări financiare. Absurditatea unor astfel de acuzaţii a fost demonstrată de avocaţii formaţiunii politice la Curtea de Apel Chişinău. Totuşi, în pofida acestui fapt, instanţa, controlată de oligarhi, a decis excluderea partidului din cursa electorală. Au fost încălcate drepturile constituţionale ale sutelor de mii de cetăţeni moldoveni. Împotriva activiştilor partidului “PATRIA” autorităţile au declanşat un val de represiuni politice de sorginte stalinistă: reţineri, arestări, percheziţii nocturne, imitarea justiţiei în şedinţele de judecată.
Toate aceste acţiuni: falsificarea în mod deschis a alegerilor, represiunile politice faţă de opoziţie au loc după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, care a avut drept scop iniţierea procesului de implementare a valorilor şi standardelor europene. Calea Moldovei, asociată cu UE, începe cu acţiuni antidemocratice şi antieuropene, cu dezmăţ în justiţie şi reprimarea opoziţiei. Aceste acţiuni fără precedent în Republica Moldova sunt desfăşurate cu acordul tacit al partenerilor externi ai ţării.
Mai mult, partidele, care au furat moldovenilor alegerile, au început aşa-numitele negocieri privind crearea unei noi coaliţii de guvernare. În pofida promisiunilor făcute anterior, dar şi a solicitărilor numeroase şi insistente din partea societăţii civile privind transparenţa procesului de negocieri, acestea se desfăşoară în secret. Solicitările societăţii civile pur şi simplu sunt ignorate.
Joi, asociaţia Promo-LEX, una dintre cele mai cunoscute şi respectate organizaţii neguvernamentale din Moldova, a prezentat raportul de monitorizare privind finanţarea campaniei electorale.
Promo-LEX a demonstrat cu lux de amănunte că CEC a favorizat partidele de la guvernare în ceea ce priveşte controlul asupra finanţării campaniei electorale a acestora, în calitate de concurenţi electorali.
În opinia observatorilor Promo-LEX, PLDM şi PDM au comis încălcări grave în campania electorală — PDM nu a declarat 9,5 milioane de lei, iar PLDM peste 2,9 milioane de lei, fapt pentru care ar fi trebuit să fie excluse din cursa electorală. PDM şi PLDM au depăşit limita de 5% admisă de lege privind nedeclararea cheltuielilor pentru campania electorală. Este vorba despre 5% din suma de 55 de milioane de lei, ceea ce constituie 2,7 miloane de lei. În pofida faptului că au comis încălcări grave, aceste partide nu au fost excluse din cursa electorală, iar, astăzi, aceste partide creează prin înşelăciune o nouă coaliţie de guvernare.
În privinţa partidului “PATRIA”, observatorii Promo-LEX nu au indicat nicio încălcare, care ar putea servi drept motiv pentru excluderea acesteia din cursa electorală. Mai mult, studiind raportul detaliat poate fi constatat faptul că partidul “PATRIA” şi-a desfăşurat campania electorală în cel mai corect mod. Conducerea partidului “PATRIA” conştientiza că cea mai neînsemnată încălcare poate determina guvernarea să excludă formaţiunea politică din cursa electorală. Liderii partidului “PATRIA” nu au ţinut cont de un singur fapt — că autorităţile vor recurge la falsuri pentru a scăpa de un contracandidat puternic, iar CEC-ul a fost un complice activ la crima comisă de partidele de la guvernare.
În situaţia creată partidul “PATRIA” cere:
Partidul “PATRIA” îndeamnă toate forţele sănătoase ale societăţii moldoveneşti să se unească în faţa pericolului unei guvernării nelegitime, venite la putere în rezultatul falsificării alegerilor. Să se unească pentru a obţine îndeplinirea cerinţelor enumerate mai sus. Astăzi, societatea moldovenească are un motiv serios de a-şi uni interesele şi forţele, de a se împotrivi puterii care nu a fost aleasă de popor, ci de funcţionarii corupţi, de un stat captivat de oligarhi, care, în această toamnă electorală, a călcat în picioare Legea şi Democraţia în Republica Moldova.
Să salvăm Republica Moldova!
Puterea e în adevăr!
Sursa: ru1.md