Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pământul este avuţia de bază a poporului moldovenesc. A sosit timpul sa-l apărăm. Declararea şi consolidarea proprietăţii de stat asupra pământului de către cunoscutul decret leninist, în condiţiile sistemului administrativ de comandă a ajuns la nivelul de proprietate a nimănui. Ca rezultat al acţiunilor negândite, barbare, pământul Moldovei, ca mijloc principal de producţie în agricultură, suportă o micşorare vertiginoasă a suprafeţelor terenurilor productive.
Mari suprafeţe de pământ productiv cu soluri dintre cele mai fertile sunt repartizate pentru diferite construcţii industriale (uzina de calculatoare, fabrica de carton, uzina metalurgică), pentru construcţii de drumuri, pentru extinderea oraşelor şi localităţilor rurale, pentru extracţia materialelor de construcţie şi în alte scopuri neagricole.
Micşorarea suprafeţelor de soluri fertile şi a terenurilor agricole, creşterea populaţiei a dus la o scădere considerabilă a suprafeţelor de teren arabil pe cap de locuitor (în 1970 unui locuitor îi reveneau 0,53 ha de arătură, iar în prezent aproximativ 0,40 ha), şi acest fenomen progresează în strânsă legătură cu distrugerea păşunilor, pădurilor, bălţilor, a râurilor mici, precum şi a râurilor Nistru şi Prut.
O maladie gravă pentru pământ este chimizarea agriculturii, aplicarea pe larg şi nesupravegheată a pesticidelor, a apelor poluante de la complexele animaliere.
Pământul geme în urma construcţiilor de vile cu multe etaje ale orăşenilor şi tânjeşte de decenii după mâinile harnice ale ţăranului. Pentru aceste nelegiuiri nimeni nu poartă nici un fel de răspundere.
Formarea colhozurilor în mod forţat a dus la dispariţia ţărănimii ca clasă, extirpându-i ţăranului simţul de gospodar şi de stăpân adevărat al pământului.
În legătură cu marele pericol care planează asupra pământului, Marea Adunare Naţională
HOTĂRĂŞTE:
Chişinău, Piaţa Victoriei