Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Întrunită la a doua aniversare de la Marea Adunare Naţională din 27 august 1989, care a închieat prima etapă a mişcării de eliberare naţională a românilor din teritoriile ocupate prin impunerea limbii române drept limbă de stat şi prin revenirea ei la alfabetul latin,
reafirmându-şi ataşamentul faţă de Proclamaţia Marii Adunări Naţionale din 16 decembrie 1990, care a decis neparticiparea sub nici o formă la constituirea unei federaţii sau confederaţii politice din fostele republici unionale, oricât de atractivă ar fi ea,
convocată în momentul destrămării vertiginoase a URSS şi finalizând cea de-a doua etapă a mişcării de eliberare naţională — proclamarea idependenţei de stat a Republicii Moldova,
fiind conştienţi de necesitatea stringentă a lichidării tuturor consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov şi ale Protocolului adiţional secret din 23 august 1939 asupra Basarabiei şi nordului Bucovinei, precum şi ale actului de ocupaţie din 28 iunie 1940,
înţelegând importanţa luării unor măsuri imediate care ar determina realizarea practică a independenţei de stat a Republicii Moldova,
Marea Adunare Naţională cere conducerii republicii adoptarea următoarelor hotărâri:
Cu privire la Imnul de Stat al Republicii Moldova — “Deşteaptă-te, române!” (versuri: Andrei Mureşanu, muzica: Anton Pann).
Cu privire la neparticiparea Republicii Moldova la elaborarea oricărui Tratat asupra Uniunii (Federaţiei, Confederaţiei, Comunităţii de state suverane şi independente din fostele republici ale URSS) care ar conţine următoarele prevederi:
Cu privire la formarea Gărzii Naţionale a Republicii Moldova.
Cu privire la trecerea frontierei URSS de pe Prut în subordinea Republicii Moldova.
Cu privire la trecerea Vămii de la frontiera URSS de pe Prut sub jurisdicţia republicii. Crearea imediată de puncte vamale pe tot întinsul frontierei Republicii Moldova.
Cu privire la interzicerea KGB-ului pe teritoriul Republicii Moldova, naţionalizarea averii acestuia şi crearea unui serviciu naţional de informaţii.
Cu privire la sistarea activităţii comisariatelor militare sovietice pe întreg teritoriul Republicii Moldova, prevăzându-se următoarele:
Cu privire la retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Republicii Moldova.
Cu privire la iniţierea unor negocieri între Republica Moldova şi România, pe de o parte, şi Ucraina, pe de altă parte, în problema teritoriilor trecute în mod arbitrar în 1940 sub jurisdicţia Ucrainei.
Cu privire la reprezentarea intereselor Republicii Moldova în organismele internaţionale prin intermediul reprezentanţelor diplomatice ale României.
Cu privire la liberalizarea frontierei de pe Prut pentru cetăţenii Republicii Moldova şi ai României.
Cu privire la iniţierea unei anchete asupra activităţii PCMului şi KGB-ului în perioada 1940–1991, precum şi a gradului de complicitate a conducătorilor acestor organizaţii la lovitura de stat din 18–19 august 1991.
Cu privire la crearea Casei Naţionalităţilor în fostul sediu al Muzeului de istorie al PCM de pe strada 31 August din Chişinău, care să găzduiască societăţile naţional-culturale din republică.
Cu privire la înfiinţarea unui cotidian democratic de limbă rusă pe baza patrimoniului ziarului comunist “Sovetskaia Moldova”.
Alianţa Naţională pentru Independenţă “16 Decembrie”