Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe parcursul a doi ani de zile în Republica Moldova s-a desfăşurat o farsă politică fără precedent. La 2 iunie 1992 la Tiraspol au fost arestaţi cinci membri ai Frontului Popular Creştin Democrat: Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa, Petru Godiac şi Alexandru Leşco. În baza unor învinuiri false Judecătoria oraşului Tiraspol l-a condamnat pe Ilie Ilaşcu la moarte prin împuşcare, iar pe ceilalţi patru deţinuţi — la ani grei de detenţie. Atât acţiunile de protest desfăşurate în republică, cât şi nenumăratele intervenţii ale diferitelor organisme internaţionale nu au putut curma până în prezent intenţia forţelor neocomuniste revanşarde de a se răfui prin această metodă barbară şi primitivă cu oponenţii politici. Torturile inumane la care au fost supuşi deţinuţii în scopul şantajării şi intimidării celor ce împărtăşesc alte convingeri, constituie o crimă împotriva umanităţii şi o sfidare făţişă a normelor de drept internaţional. După alegerile parlamentare din 27 februarie 1994, când forţele procomuniste şi-au consolidat considerabil poziţiile, a devenit, în sfârşit, limpede coincidenţa punctelor de vedere ale autorităţilor de la Chişinău şi Tiraspol în problema eliberării deţinuţilor politici. Deputatului Alianţei FPCD Ilie Ilaşcu, deţinut politic condamnat la moarte, i se cere un singur preţ: renunţarea la opţiunile sale politice. Acelaşi lucru i se pretinde formaţiunii politice din care face parte Ilie Ilaşcu.
Pornind de la cele expuse mai sus, Congresul FPCD declară că toată responsabilitatea pentru soarta deţinuţilor politici de la Tiraspol o poartă preşedintele statului Mircea Snegur, garant al respectării drepturilor omului şi a Consituţiei. Frontul Popular Creştin Democrat, fidel declaraţiilor sale anterioare, se va adresa instituţiilor europene cu cererea de a condiţiona admiterea Republicii Moldova în Consiliul Europei de eliberarea necondiţionată a deputatului Ilie Ilaşcu şi a celorlalţi patru deţinuţi politici.
FPCD va cere, de asemenea, tuturor guvernelor şi parlamentelor ţărilor lumii, tuturor organismelor internaţionale ca sprijinul acordat Republicii Moldova sub formă de ajutoare, investiţii, împrumuturi preferenţiale etc, să fie condiţionat de respectarea în acest stat a standartelor democraţiei şi a normelor dreptului internaţional.
Congresul al IV-lea al PPCD