Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
1. Mecanismul de reglementare a conflictului transnistrean trebuie să se întemeieze pe Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova şi pe prevederile constituţionale privind caracterul independent şi suveran, unitar şi indivizibil al ţării noastre.
2. Retragerea necondiţionată, completă şi ordonată a efectivului militar şi a arsenalului Federaţiei Ruse din zona de est a Republicii Moldova, în conformitate cu deciziile Summit-ului OSCE de la Istanbul.
3. Dezarmarea şi dizolvarea formaţiunilor paramilitare subordonate regimului de la Tiraspol. Acest proces trebuie sa fie realizat de forţe pacificatoare internaţionale cu mandat ONU în colaborare cu autorităţile legitime ale Republicii Moldova.
4. Ca stat agresor şi ţară ocupantă, Rusia nu poate fi în continuare mediator şi garant în soluţionarea diferendului transnistrean.
5. Înlăturarea regimului Smirnov prin dizolvarea tuturor structurilor neconstituţionale şi organizarea alegerilor locale libere, în baza legislaţiei Republicii Moldova, cu participarea observatorilor internaţionali.
6. Restabilirea în localităţile din estul ţării a tuturor organelor puterii de stat şi a regimului constituţional al Republicii Moldova.
7. Efectuarea unei anchete internaţionale privind uzurparea puterii de stat prin rebeliune armată, privind crimele de război, asasinarea în masă a populaţiei paşnice, suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către regimul terorist al lui Smirnov. Tragerea la răspundere, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi practicile internaţionale, a tuturor celor care s-au făcut vinovaţi de comiterea acestor crime.
8. Integrarea localităţilor din partea de est a Republicii Moldova în componenţa judeţelor limitrofe Tighina, Chişinău, Orhei şi Soroca.
9. Crearea condiţiilor pentru revenirea la casele lor a tuturor refugiaţilor, victime ale agresiunii militare ruseşti şi ale terorii regimului separatist.
10. Orice abordare superficială, pripită, inechitabilă sau de conjunctura a conflictului din estul Republicii Moldova generează noi factori de conflict şi comportă riscuri serioase pentru pacea şi stabilitatea în zonă.
Reafirmăm, şi pe această cale, dorinţa noastră de a trai într-o Europa unită şi facem apel către întreaga comunitate internaţională să intervină pentru a pune capăt ocupaţiei militare ruse din Republica Moldova, oferind, astfel, ţării noastre şi populaţiei acesteia posibilitatea de a se regăsi în familia naţiunilor europene şi de a se integra în noua arhitectură de securitate euro-atlantică.