|||
- Intruniti in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, noi, participantii la mitingul de protest organizat de Partidul Popular Crestin Democrat, constatam cu ingrijorare ca Federatia Rusa urmareste permanentizarea starii de ocupatie a Republicii Moldova.
- Prezenta trupelor si a arsenalului militar al acestei tari pe teritorilul nostru national este o consecinta a dezagregarii URSS, care nu a fost inlaturata pana in prezent deoarece Rusia continua politica imperiala sovietica si trateaza noile tari independente ca pe niste sateliti ai sai, urmarind sa-si mentina dominatia asupra lor.
- Separatismul teritorial si dictatura exercitata in partea de est a tarii de un grup de cetateni ai Federatiei Ruse in frunte cu Igor Smirnov sunt o urmare directa a presiunilor militare si a agresiunii armate din 1992 ale Mosvovei care isi realizeaza astfel planurile strategice expansioniste.
- Toate eforturile Republicii Moldova, ca si cele ale comunitatii internationale, de a determina incetarea starii de ocupatie nu s-au incununat pana in prezent de succes. Evident, Republica Moldova poate sa obtina evacurarea armatei ruse doar cu ajutorul unui sprijin international. Statele Unite ale Americii si tarile-membre ale Uniunii Europene au cerut in repetate randuri Federatiei Ruse sa paraseasca militar Republica Moldova.
- Reuniunile OSCE de la Istanbul (1999) si Porto (2002) au stabilit termene limita pentru retragerea armatei si a arsenalului militar rusesc. Acum, catre sfarsitul anului 2003, Rusia declara la nivel oficial ca va incalca din nou angajamentul sau international si ca isi va mentine armata in Republica Moldova.
- Asa cum la inceputul lunii decembrie a acestui an la Maastricht urmeaza sa aiba loc reuniunea tarilor membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, ne adresam catre toate statele europene, precum si catre Statele Unite ale Americii si Canada, cu rugamintea sa adopte o pozitie principiala fata de prezenta militara rusa in Republica Moldova si sa ceara tarii agresoare si ocupante sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a statului nostru. Eventuala acordare a unui nou termen limita Rusiei ar pune sub semnul intrebarii prestigiul OSCE si capacitatea acestei organizatii de a solutiona in mod eficient astfel de probleme.
- Retragerea armatei ruse trebuie sa fie urmata de desfasurarea in zona de ocupatie a unui contingent international al trupelor de pacificare sub egida OSCE, a UE sau a NATO, care sa realizeze toate masurile necesare pentru demilitarizarea Transnistriei prin dizolvarea formatiunilor paramilitare ale separatistilor si democratizarea regiunii. Abia dupa ce vor fi puse in aplicare toate masurile de demilitarizare si desfiintare a gruparilor paramilitare ilegale din estul tarii se va putea asigura respectarea drepturilor si libertatilor omului prin inlaturarea factorilor de presiune externa si interna si se vor deschide cai reale pentru restabilirea unitatii teritoriale a Republicii Moldova si eventuala ei reorganizare administrativ-teritoriala prin acordarea unui statut special unor localitati din partea de est a tarii.
/Flux, an. VII, nr. 118 (1106), 28 octombrie 2003/