Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Discursul lui Iurie Roşca la Congresul al XII-lea al PPCD

|versiune pentru tipar||
PPCD / 21 februarie 2010
Partidul Popular Creştin Democrat

Astăzi suntem aici pentru a face un scurt popas în lungul nostru drum spre Libertate, Independenţă şi Prosperitate. Calea de 22 de ani parcursă de familia noastră politică a fost şi rămâne una plină de greutăţi, suferinţe, dar şi de împliniri majore.

Atunci când ne-am ridicat la lupta pentru democraţie, eliberare naţională, renaştere spirituală, pentru recucerirea dreptului de a ne vorbi limba şi de a ne bucura de alfabetul nostru latin, imperiul sovietic părea atotputernic. Dar noi, rebelii, nesăbuiţii, nebunii întru dragostea de neam şi ţară nu am ştiut nici de frică, nici de odihnă. Şi am învins. Astăzi de roadele luptei noastre beneficiază întreaga societate.Au urmat multiple confruntări cu guvernările neocomuniste, corupte şi antidemocratice. Am fost vreme de mulţi ani de zile singura formaţiune politică, încadrată profund în afirmarea valorilor unei societăţi deschise, a statului de drept şi a opţiunii proeuropene. Rezistenţa vechiului sistem a fost una dură şi de durată, iar partidele de stânga, ca şi cele zise centriste, continuau să rătăcească în spaţiul public fără nici o identitate doctrinară, fără nici o concepţie coerentă asupra modului în care trebuie depăşită starea de criză şi de paralizie instituţională. Lipsa unei viziuni strategice clare, ca şi lipsa unei voinţe politice ferme a clasei guvernante a impus o lungă perioadă de stagnare şi de dezorientare geopolitică.

Însă PPCD a continuat să militeze ferm pentru crezul său politic, a promovat cu consecvenţă linia de reforme şi de integrare europeană. Şi am învins. După multe ezitări şi rătăciri, de la un timp încoace toate partidele politice din ţară, fie că se declară de stânga, de centru sau de dreapta, şi-au proclamat adeziunea la valorile democratice şi s-au declarat în favoarea integrării ţării în Uniunea Europeană.

PPCD a fost mulţi ani de zile singura mişcare politică în stare să organizeze acţiuni paşnice de protest de o amploare deosebită, reuşind să atragă atenţia întregii lumi asupra alunecărilor antidemocratice ale guvernărilor care s-au succedat la putere. Nu ne-am lăsat intimidaţi, răzleţiţi sau reduşi la tăcere. Şi am fost auziţi.

Prezenţa parlamentară continuă a PPCD timp de două decenii a fost marcată de efortul nostru continuu de promovare a reformelor politice, economice şi instituţionale. Am fost singurul partid politic care a insistat asupra edificării unei democraţii funcţionale în ţara noastră. Libertatea de exprimare, libertatea întrunirilor, libertatea de asociere, independenţa justiţiei, autonomia locală, reforma serviciilor secrete, reforma procuraturii, reforma audiovizualului şi nu în ultimul rând reforma constituţională au reprezentat doar câteva dintre preocupările de bază ale partidului nostru. Astăzi toate partidele, din convingere sau din raţiuni conjuncturale, se declară în favoarea acestor reforme. Prin urmare, prin perseverenţa sa, prin crearea unui puternic curent de opinie în favoarea acestor transformări, PPCD a învins.

Lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, împotriva abuzurilor şi a traficului de influenţă, atitudinea fermă împotriva delapidării banilor publici, a privatizărilor ilegale şi a tot felul de elemente şi structuri de tip mafiot a fost şi rămâne una din priorităţile PPCD. Demersul public viguros şi ireconciliabil împotriva corupţiei şi a corupţilor ne-a creat multiple probleme, inclusiv persecuţii, ameninţări, urmăriri penale. Dar spiritul justiţiar, angajamentul profund moral pentru binele comun şi pentru combaterea acestui cancer, care macină până în prezent sistemul politic şi structurile de stat, a rămas o permanenţă în ţinuta noastră publică. Ne-am asumat acest angajament de luptă contra corupţiei chiar dacă riscurile au fost şi rămân foarte mari. Am primit şi mai primim încă lovituri puternice din partea acelor grupuri de interese care se simt deranjate de atitudinea noastră tranşantă şi principială. Dar nu vom ceda. Ne vom menţine poziţiile bazate pe principii morale şi valori democratice.

Ţara noastră nu poate deveni o democraţie funcţională şi o economie de piaţă prosperă dacă va fi în continuare strangulată de interese de clan şi de reţele de tip mafiot, care încearcă să se extindă asupra întregului spaţiu public şi să controleze partidele politice şi instituţiile media.

PPCD este profund angajat în reformarea clasei politice, în promovarea unei noi elite politice, care să ia locul vechii nomenclaturi şi al şmecherilor de tranziţie. Cea mai importantă realizare a PPCD este NOUA GENERAŢIE. În peste douăzeci de ani am reuşit să educăm şi să formăm o generaţie politică de excepţie. Copii noştri, pe care îi purtam în braţe sau pe umeri la Marile Adunări Naţionale de acum două decenii, în 2002 au ieşit în stradă pentru a-şi apăra drepturile, fiind la acea vreme liceeni şi studenţi. Astăzi ei au devenit politicieni maturi, cu studii de elită, cu experienţă internaţională şi mai ales cu trăire creştină şi dedicaţie exemplară pentru servirea binelui comun. Ei, tinerii creştin-democraţi, ştiu că a fi lider însemnă a servi pe cel din preajma ta, însemnă a iubi aproapele, a trăi din plin şi cu modestie condiţia de luptător politic angajat în activităţi publice.

PPCD a avut de parcurs o perioadă extrem de dificilă. Pentru prima oară în istoria Republicii Moldova formaţiunea noastră a înregistrat un scor electoral modest şi a rămas înafara Parlamentului. Cauzele care au determinat acest rezultat sunt cunoscute. Printre acestea principala a fost relaţia de parteneriat politic cu Partidul Comuniştilor, care a afectat puternic imaginea noastră. A fost o decizie necesară ţării, care a servit interesele naţionale, dar a dezavantajat electoral PPCD. Aşadar, a fost un risc asumat. Dar opinia publică de la noi încă nu a însuşit adevărul că într-o democraţie dialogul, compromisul rezonabil, cooperarea între partide pentru interesul public este o normalitate.

Astfel, pentru moment a câştigat contrastul, idea de confruntare în defavoarea ideii de minim consens naţional în condiţii de criză economică şi socială profundă, de fragilitate instituţională şi de presiuni externe puternice. Succesiunea la guvernare s-a produs, comuniştii au plecat în opoziţie, iar entuziasmul şi admiraţia mulţimilor, care au produs guvernarea de azi, se sting cu o viteză vertiginoasă. Anticomuniştii de operetă de ieri, ajunşi în fotolii de demnitari, au de rezolvat o multitudine de probleme de ordin politic, economic şi social. PPCD le doreşte succes deplin în exercitarea actului guvernării, dar îşi rezervă dreptul să supună unor critici dure toate derapajele antidemocratice, acţiunile care aduc atingere intereselor naţionale ale ţării sau faptele de gestionare frauduloasă a finanţelor şi bunurilor publice.

După atâtea aplauze şi felicitări, după atâtea complimente reciproce, ordine şi medalii risipite de guvernanţii de azi cu şi fără treabă, poporul este în drept să aştepte şi ameliorarea situaţiei economice, şi o mai bună protecţie socială, şi o mai calitativă asistenţă medicală, dar şi un stil de exercitare a puterii democratic şi legal.

Dragi colegi, să ne întrebăm, oare ce motive de ordin constituţional sau legal ar exista, care să poată justifica lipsa de transparenţă care persistă în interiorul coaliţiei de guvernământ? De o bună jumătate de an, după ce alianţa de guvernământ şi-a demonstrat aceeaşi incapacitate de a negocia şi de a face concesii rezonabile, pe care o demonstraseră comuniştii după primul scrutin din anul trecut, societatea, dar şi comunitatea internaţională, aşteptă să afle: vor fi ori nu vor fi alegeri anticipate în urma eşecurilor repetate de a alege şeful statului? Şi dacă vor fi, când? Anul acesta, la anul sau poate cu câteva luni înainte de expirarea mandatului de patru ani a actualului Parlament? Nimeni nu ştie cu exactitate.

Cauza reală a acestei lipse de transparenţă şi a provizoratului pe o perioadă indefinită a actulei puteri se vede cu ochiul liber. Cele patru partide din coaliţie îşi croiesc palnurile electorale nu în funcţie de prevederile constituţionale sau legale, ci în funcţie de interesul de moment al fiecărui partid. Şi întrucât interesele celor patru partide sunt divergente, întrucât luptele intestine dintre ele devin din ce în ce mai acerbe, iar loviturile sub centură devin deja deliciul publicului, societatea se vede nevoită să suporte acest joc ridicol de-a solidaritatea în aşteptarea unor veşti mai bune decât trucurile de imagine, care oricum nu ţin nici de foame, nici de cald.

Dragi colegi, în aceste condiţii PPCD este obligat să se mobilizeze din plin pentru viitoarea competiţie electorală şi să vină în faţa alegătorilor cu o ofertă serioasă şi responsabilă, care să convingă lumea că anume creştin-democraţii ştiu cum să scoată ţara din impas şi au destulă voinţă politică şi competenţă profesională să promoveze reformele şi să integreze ţara în Uniunea Europeană.

Stimaţi colegi, acum aproape două decenii am îmbrăţişat doctrina creştin-democrată cu toată responsabilitatea. Suntem sigura formaţiune politică istorică, cu tradiţii, cu realizării majore, cu martiri şi eroi care şi-au pierdut viaţa pentru idealurile noastre. Suntem o familie politică unită, puternică şi integrată din plin în familia Partidului Popular European. Ne-am asumat răspunderea pentru oamenii din ţara noastră, pentru servirea lor, pentru respectarea lor, cu toate diferenţele de ordin cultural, lingvistic sau religios.

Sunt sigur că împreună vom fi în stare să continuăm lupta noastă, să obţinem victorii majore, care să încununeze întregul efort colectiv al militanţilor pentru libertate şi demnitate din partidului nostru.

Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova.

Vă mulţumesc.

Sursa: www.flux.md

Discursul lui Ştefan Secăreanu la Congresul al XII-lea al PPCD Autorităţile continuă să persecute liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca